Advert
as

Kayıtdışı İstihdam Kurulu’nun Son Toplantısı Yapıldı

Kayıtdışı İstihdam Kurulu’nun Son Toplantısı Yapıldı

Belediye öncülüğünde ilçedeki kamu kuruluşları, STK’lar ve Kobi’lerin katılımıyla 2 ayda bir toplanan ‘Kayıtdışı İstihdam Kurulu’nun son toplantısı Belediye toplantı salonunda yapıldı.

‘Herkes İçin Kayıtlı İstihdam’ AB projesi kayıt dışı istihdam kurulu toplantısı yapıldı. Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız ve Kurul üyelerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını proje koordinatörü Nihat İnan yaptı.

 

Proje faaliyetlerinden birinin de ilçede kayıtdışı istihdam kurulunu oluşturmak olduğunu hatırlatan ve oluşturulan kurulun altıncısı ve projenin bu kapsamdaki son toplantının olduğunu ifade eden İnan, “Projeyi uygularken hepinizden destek aldık. Bu çalışmaları tek başımıza yapmadık. Kurulumuz, ilçede kayıtdışı istihdam edilenlerin neden kayıtdışı istihdam edildikleri ilgili çalışmalar yürütmekteydi. Tüm toplantılarımızda bunu konuştuk. Bugün son toplantımızı yapıyoruz. Kurulumuza katılımınız ve katkılarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Proje kapsamında düzenlenen kayıt dışı istihdam kurulu toplantısına katılan ve kurul üyelerine projeye katkılarından dolayı teşekkür eden Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, “Bir yıldır ilçemizde bu projeyi uyguluyoruz. Günümüzde proje yapmak ve bunun çıkarılması kolay ama projeyi sürdürmek, uygulayabilmek çok daha zordur. Çünkü aldığınız projelerin içini doldurmazsanız bir sonraki projeler için özellikle -eğer o kurumlara proje sunacaksanız- o projeler için gerçekten ciddi bir sabıkanız olmuş oluyor. O yüzden aldığınız projelerin hakkını vermek, bu projeleri amacına uygun bir şekilde sürdürebilmek çok çok daha önem arz ediyor.  Gerçekten önemli bir projeydi. Kayıt dışı istihdamı nasıl azaltabiliriz, kayıtlı istihdamı deyim yerindeyse kayıtlı istihdama nasıl teşvik edebiliriz diye ciddi eğitimler yapıldı. Solhan özelinde birçok vatandaşımız bundan faydalandı. İlçede kurulumuzun da ifade ettiği gibi kayıt dışı istihdamın nedenlerini araştırırken vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmak ve gerektiğinde üretimi kayıtlı istihdam olarak yürütmelerine katkı sunmak amacıyla proje uygulamasından artan ödeneğin yeniden revize edilmesi sonucu KOSGEB ile işbirliği içerisinde 300 arkadaşımıza girişimcilik belgesi verdik. Kendi işini kurmak isteyip mali imkâna sahip olmayan bu kardeşlerimiz artık KOSGEB aracılığıyla teşviklerden yararlanabilmektedirler. Bu çalışmamız ile kayıtsız istihdamın da kayıtlı istihdama dönüşmesine katkı olacağına inanıyorum.  Bu güne kadar bu projede katkısı olan, emeği olan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. İlçe için önemli bir projeydi. Projenin amacına ulaştığına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Yıldız’dan sonra kurul üyeleri ilçedeki kayıt dışı istihdam ile ilgili görüşlerini belirttiler.

 

Vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili bilgilerin verilmediği ve sosyal devlet sorumluluğu ile ilgili çalışmaların yeterince yapılmadığını belirten kurul üyeleri, kişilerin bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Vatandaşların işverene ve devlete karşı sorumluluklarını bilmesi gibi haklarını da bilmesi gerektiğini belirten ve bu kapsamda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çeken kurul üyeleri, bir-iki ay bir işletmede çalışan vatandaş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alacağı yardımların kesilmemesi için kısa süreli SGK kaydının yapılmasını istemiyor.

 

Yoksulluk ve bilinçsizliğin vatandaşları mağdur ettiğini belirten kurul üyeleri şu ifadeleri kullandılar: “İş gücünün düşük olması ve buna karşı SGK prim ve vergilerin yüksek olmasından dolayı işveren kayıtlı istihdama sıcak bakmıyor. İşçi ise evine bir lokma ekmek götürmek için işverenin bu durumuna boyun büküp sadece çalıştığının karşılığını almakla yetinmektedir. Kayıt dışı istihdamın sona ermesinin en büyük etkeni üretimin artması olacaktır. İlçemizde büyük işletmelerin üretimi oldukça kayıtlı istihdamın olduğunu görmekteyiz. Bundan dolayı üretimin olması ile ilgili desteklemelerin ve teşviklerin artması gerekmektedir. Geçmiş dönemlerde inşaatlarda pek kayıtlı istihdam yapılmazken son dönemlerde özellikle işlemlerin yapılmasından dolayı mevcut sorumluluklar ile kayıtlı istihdamda ciddi artışların olduğu görülmektedir. Bu durumun diğer sektörlerde de olması durumunda kayıt dışı istihdamda ciddi değişimlerin olabileceği söz konusudur. Tüm sektörler ile ilgili çalışmaların yapılması ve kayıtlı istihdamın öneminin anlatılarak kayıt dışı istihdamın işçiye, işverene ve devlete zararları konusunda işçi ve işveren bilgilendirilmelidir. Bu gibi projelerin yapılmasının faydalı olacağı gibi sürekliliğinin olması da toplumun bilinçlenmesi için büyük önem arz etmektedir.”

 

 

Toplantının sonunda projenin bu kurul toplantısı ile sona erdiğini ancak kurul çalışmasının devam edebileceğini belirten proje koordinatörü İnan’ın bundan sonraki toplantıların yerel imkânlar ile 2 ayda bir yapılması fikri, kurul üyelerince desteklenip çalışmaların yürütülmesine katkılarının olacağını belirtiler.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum