Advert
as

İlçede Ücretsiz Kanser Taraması Yapıldı

İlçede Ücretsiz Kanser Taraması Yapıldı

Toplum Sağlığı Merkezi, Kalın Bağırsak Kanseri ve Rahim Ağzı Kanserinin erken teşhis edilmesi amacıyla ücretsiz kanser taraması yaptı.

 

 

Solhan Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçe merkezi ile Hazarşah Köyünde kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi amacıyla ücretsiz kanser taraması yapıldı.

 

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sezer Ayman, kanser taramasının Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlığı Merkezi tarafından yürütüldüğünü belirtti.

 

Dr. Ayman,” Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Zelal Yılmaz ile birlikte ilçe merkezi ve Hazarşah Köyünde bulunan yaklaşık 100 vatandaşımız bilgilendirme sonucu Kanser taramasına başvuruda bulundu. Erkek vatandaşlarımıza Gaitada Gizli Kan Testi,  bayan vatandaşlarımıza ise hem Pap Smear Testi ve hem de Gaitada Gizli Kan Testleri yapıldı. Önümüzdeki haftalarda Solhan’a bağlı köylerimize ketem araçlarımızla uğrayıp risk altındaki tüm vatandaşlarımıza tarama hizmeti sunacağız.”dedi.

 

Kanserde erken teşhisin önemine değinen Ayman, “Kalın Bağırsak ve Rahim Ağzı kanserlerde erken teşhis tedaviyi çok büyük oranda mümkün kılmaktadır. Kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır."dedi.

 

Rahim Ağzı Kanseri ve Kalın Bağırsak Kanseri hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Ayman,”Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olup, kansere % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır.  Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Bununla birlikte rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle ile kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranı çok yüksektir.

 

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Her yıl dünyada 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle rahim ağzı kanseri, meme kanserinin önüne geçmektedir.

 

Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünden sorumlu olan HPV virüsü çok belirti göstermez ve oldukça bulaşıcıdır. Çoğu kadın, hayatının bir döneminde karşılaştığı HPV virüsünü kendi vücut savunma sisteminin yardımı ile yener. Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için önlemler almak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, hastalığın erken dönemde saptanmasına ve tedavide başarıya yardımcı olmaktadır. 

 

Rahim ağzı kanseri belirtileri bu şekilde özetlenebilir; yorgunluk, bitkinlik, vajinadan idrar ve dışkı kaçağı, sırt ağrısı, bacak ağrısı, iştah kaybı, pelvik ağrı, şişmiş ayaklar, kilo kaybı, kemik ağrısı ve kırıklar

 

Smear Testi Nedir?

Smear testi son derce basit ve ağrısız bir kanser tarama yöntemidir. Kadınların yılda 1 kez smear testi yaptırmaları, rahim ağzı kanserinden korunmak için oldukça önemlidir. Smear testi iki şekilde yapılmaktadır. Klasik yöntemde; alınan akıntı bir cam üzerine sürülür ve özel bir sprey ile tespit edildikten sonra laboratuvara yollanır. İkinci şekilde ise; alınan materyal bir şişe içindeki özel sıvıya boşaltılır. Bu şekilde laboratuvara gönderilir ve orada belirli aşamalardan geçirilerek mikroskobik muayenesi yapılır.

 

21 yaş üzerindeki aktif cinsel yaşamı başlamış tüm kadınların her yıl bir kez smear testi yaptırmaları gerekir. Eğer aktif cinsel yaşam bu yaştan önce başlamışsa, başlanan yaştan itibaren ilk üç yıl içinde smear testi yapılması önerilir. Testler menopoz sırasında da aksatılmamalıdır. 65 yaşından sonra, hastanın o zamana kadar en az üç normal smear testi sonucu bulunuyorsa, doktorunun bilgisi ile smear testlerine son verilebilir. Ayrıca smear testinde şüpheli bir durum görülmüşse, test daha sık aralıklarla yapılabilir ya da ileri tetkik uygulanabilir.

 

Kalın bağırsak Kanseri Gelişimi İçin Risk Faktörleri Nedir?

Bugün kalın bağırsak kanserlerin nasıl geliştiği ile ilgili çok net verilerimiz olmasa da, bazı risk faktörlerinin bu kanser tipinin gelişimini hızlandırdığı ya da gelişme riski arttırdığını bilmekteyiz.  Ancak hiçbir risk faktörü tek başına kanser gelişimine yol açmamaktadır. Bugünkü bilgilerimiz ve tüm kanserler için de geçerli olan, kanserin multifaktöriyel (çoklu faktörler) sebepler sonucunda geliştiğidir, yani tek bir nedenden ötürü kanser gelişmez.

 

%80 hastada sporadik denilen rastlantısal şekilde gelişmekte ve grupta aile öyküsü bulunmazken, %20 hastada heredite (kalıtsal) yani aile geçişli nedenlerle hastalık gelişmektedir.  Hastalığın gelişiminde başlıca rol alan risk faktörleri şunlardır:

 

Yaşam Şekli ile İlişkili Risk Faktörleri :

Diyet: Diyet, kalınbağırsak  kanser gelişiminde en önemli risk faktörüdür.  Özellikle kırmızı et, işlenmiş et ürünleri (sosis…vb) gibi yüksek yağ içerikli ürünler, lifli gıdalardan (sebze, meyve, kepek gibi) fakir beslenme ve yoğun alkol tüketimi bu hastalığın gelişme riskini arttıracaktır.

Obezite (şişmanlık) risk faktörüdür.

Sedanter yaşam: Hareketten ve spordan uzak, az hareketle karakterize bu yaşam tarzı riski arttırır.

Tip II Şeker Hastalığı: Riski arttırır.

Sigara: Hemen tüm kanserlerde etken olarak gördüğümüz sigara kolorektal kanserin öncü lezyonu poliplerin gelişime yol açarak riski arttırır.

Yaş: Yaş ilerledikçe kolorektal kanser görülme sıklığı da artar.

Daha önceden geçirilmiş kolorektal polip öyküsü olması.

Daha önce kolorektal kanser öyküsü olması.

Daha Önce Geçirilmiş Bazı Kanser Türleri Öyküsü Olması: Lenfoma, testis kanseri ve endometrium (rahim kanseri) geçirenlerde bu hastalığın gelişme olasılığı daha yüksektir.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Öyküsü: Ülseratif kolit ve Crohn Hastalığı olanlarda risk yüksektir.

Ailede kalınbağırsak kanser öyküsü olması.

 

Kalın Bağırsak Kanser Gelişim Riskini Azaltan Durumlar:

Sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerin kullanılması, Fiziksel aktivite, Şayet kullanım için sakınca yoksa kullanılan aspirin kanser öncülü olan polip gelişimini azaltarak koruyucu etki gösterir.

 

Kalın bağırsak Kanserin Belirtileri:

Erken evrede klinik belirtiler çok özgül olmayabilir, bu nedenle tarama programı önemlidir.

En sık ilk semptom bağırsak alışkanlıklarında değişikliklerdir.

Dışkıda mikroskobik veya gözle görülür kanama olması en sık doktora başvurma sebebidir.

Karında genel huzursuzluk hali

Gizli ya da aşikar kanama nedeniyle sürekli yorgunluk

İleri evrelerde izah edilemeyen kilo kaybı

Özellikle bayan hastalarda aynı anda ikinci bir kanser olarak meme, yumurtalık ve endometrium (rahim) kanseri ile karşılaşılabilir.  Bunun sebebi bu kanserlerin de sebeplerinin ortak olmasıdır.

 

Kalınbağırsak Kanserlerinde Tarama :

Kolorektal tümörler prostat, meme ve serviks (rahim ağzı) kanserinde olduğu gibi tarama ile hastalık ilerlemeden erken evrede tespit edilen bir tümör tipidir.  En sık 50 yaşından sonra görülürler, bu nedenle tarama 50 yaşında başlar ve 1-2 yıllık aralıklarla ortalama 74-75 yaşa kadar sürdürülmelidir.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum