Advert
as

"Evde Yatmaktan Korkuyoruz"

Evlerindeki çatlaklıklar ve arazilerindeki yarıklar Asmakaya köy halkını endişelendiriyor.


Asmakaya köyü sakinleri, evlerindeki çatlaklıklar ve tarım arazilerinde oluşan yarıkların köyün alt kısmında geçen yeni demiryolu güzergâhından kaynaklandığını ileri sürdüler.

 

Asmakaya köyünün alt kısmında geçen yeni demiryolu güzergâhından dolayı tarım arazilerin yarılmasına, çökmesine ve kaymasına neden olduğunu dile getiren köy sakinleri, yetkililerin bir an önce sorunun giderilmesini istediler.

 

Köyün hemen alt kısmından geçen yeni yapılan demiryolu hattından dolayı evlerinin çatlamaya başladığını, derin kazılan demiryolu güzergâhından dolayı sulak ve yumuşak olan arazilerinin yarılmaya ve kaymaya başladığını belirten köy sakinleri, tedbir alınmaması durumunda, her an istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalacaklarını ifade ettiler.

 

“Köyümüz zarar görmeden önlem alınması lazım”

 

Konu hakkında konuşan köy sakinlerinden Mehmet Çiftçi, arazilerinde yarıklar, çökmeler ve toprak kayması oluştuğunu söyledi. Çiftçi, "Eski demiryollarını yapan Alman mühendisler, bizim şimdi demiryolunun yapıldığı bölgede kayma riski olduğu için yapmadılar. Hemen karşıda bulunan Murat Nehri'nden geçmesi için iki adet köprü yaptılar. Şimdi burada demiryolu yapılmaya çalışılıyor. Arazimiz sulu, metrelerce yer kazıldığı için kayma ve yarılmalar oldu. Evlere, köye kadar çatlama ve yarılma var. Sizde gördünüz. Devlet buna bir çözüm bulması lazım yoksa kayma ve yarılmalar devam eder. Bu konuda yetkililer hemen acil önlemler alması lazımdır. Yarılamalar demiryolunun yapılmasıyla başladı. Köyün arazisinden geçen bu demiryolu nedeniyle 50 metre kadar derin kazılmış. Köy arazisi sulak olduğu için kayma ve yarılma daha rahat oluyor. Köyümüz bir tehlikeyle karşı karşıyadır.” ifadelerini kullandı.

 

Burada kimler nasıl zemin etüdünü yaptığını ve demiryolunun geçmesi için uygun bulduğuna bir anlam veremediklerini ifade eden Çiftçi, "İlk olarak buraya gelen mühendislere bu bölgenin demiryoluna, tünellere uygun olmadığı konusunda uyarılar yaptım. Temmuz yaz aylarında bu duruma gelmiş, kış gelirse kar ve yağmur yağarsa zaten daha kötü olur, köyde zarar görür. Yapılan demiryolları da boşuna gider. Buna zaman geçmeden bir önlem alınması gerekiyor.” diye konuştu.

 

"Bu şekilde devam ederse köy kayacak"

 

Köy sakinlerinden Vahdettin Tügen de, “Arazilerimizin ön kısmında 30, 40 metre derin kazmışlar. Köyün altı su, köye kadar çatlama ve yarılma var. Bu şekilde devam ederse köy kayacak. Devlet bir çare bulsun. Ankara’dan mühendisle gelip ölçüp baksınlar. Bizim günahımız ne? Köylü olarak mağduruz. Aile olarak 100 nüfusumuz var. Çocuklar, torunlar kardeşler benim 16 kardeşim var. Elimizde birkaç parça tarla kalmış o da gidiyor. Her geçen gün yarılmalar giderek büyüyor. Burada demiryolu olmaz. 1940’lı yıllarında bu bölge müsait olmadığı için köprü yapılarak demiryolu karşıda yapıldı. Bu yeni demiryolu sağlıklı değil. Ne yaparlarsa yapsınlar bir yılda çöker gider.” dedi. 

 

Evinde çatlaklar oluşan ev hanımı Şadiye Koşan, “Evimizde ilk olarak küçük çatlaklıklar oldu. Daha sonra bu çatlaklıklar gittikçe çoğaldı. Bazı çatlaklıklar Ramazan Bayramı'ndan önce, bazıları ise sonra oluştu. Bu çatlaklıklar yeni yapılan demiryolu ve tünellerden dolayıdır. Daha önceki yıllarda böyle bir şey yoktu. Bu köyde 40, 50 yıldır kalıyoruz, ilk defa böyle bir şey görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

"Evde yatmaktan korkuyoruz"

 

 “Evimizdeki çatlaklar ve arazilerimizde oluşan yarıklar demiryolu ve tünellerinin yapılmasıyla oldu.”  diyen köy sakinlerinden Kazım Koşan, "Ramazan Bayramı'ndan önce arazilerde yarıklar meydana geldi, bayramdan sonra evimizde çatlaklıklar oldu. Bizim burada bir çeşme var, suyu daha çok akarken, şimdi ise suyu az akıyor.  Evimizdeki çatlaklardan dolayı evde yatmaktan korkuyoruz. ” şeklinde konuştu.

 

Cahit Turan da, “Bir süredir arazilerimizde yarıklar ve çatlamalar oluyor. Bu yarıklar demiryolundan dolayı olmuş. Arazilerimizin içinden büyük kanal açtıkları için bu yarık ve çökmeler oluştu. Arazilerimiz sulak olduğu için önü açılınca kaymaya başladı.” diye belirtti.

 

Köylerinde oluşan yarık ve çökmeler için endişeli olduklarınım ifade eden köylülerden Abdurrahman Demir, "Köyümüzde bu oruç ayında yollar çöktü, araziler yarıldı ve evlerimizde çatlaklıklar meydana geldi. Böyle devam ederse köyümüz kayar gider. Günden güne yarıklar, çökmeler ve çatlaklıklar fark ediliyor ve çoğalıyor. Arazilerimizin önünü açtılar ondan dolayı oldu.” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum