Advert
as

Kiğı Barajı Elektrik Üretimine Başladı

Kiğı Barajı Elektrik Üretimine Başladı

​Kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek 4'üncü barajı olan Bingöl Kiğı ilçesinde yapımı tamamlanan Kiğı barajı, elektrik üretimine başladı.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl’de inşa edilen ve kendi sınıfında Türkiye’nin 4'ncü büyük barajı olan Kiğı Barajı’nda elektrik üretimine başlandı. Baraj ile ekonomiye yıllık 300 milyon liralık katkı sağlanacak.

 

Kiğı Barajı ve HES projesi Bingöl’ün Kiğı ilçesinin 12 km kuzeydoğusunda Peri Suyu üzerinde inşa edildi. Baraj 22,5 milyon metreküplük gövde ve kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edildi. Baraj 175 metre yüksekliğiyle Türkiye’de kendi sınıfında 4'üncü, bütün barajlar içinde ise 8'inci sırada yer alıyor.

 

Yıllık 450 milyon kilowatt/saat enerji üretim kapasitesi bulunuyor

 

Enerji maksatlı olarak inşa edilen Kiğı Barajı, 140 MW kurulu gücüne sahip ve yılda 450 milyon kilowatt/saat enerji üretim kapasitesi bulunuyor. Ürettiği enerji ile 200 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek olan baraj, 2017 fiyatlarıyla 2,4 milyar lira yatırım bedeli ile inşa edildi.

 

Kiğı Barajı sıkça saldırıya uğruyordu

 

Barajın yapımına 1998 yılında başlandığının aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Yıllardır hasretle beklenen bu barajın yapımına hız verdik. Terör örgütü tarafından da sıkça saldırıya uğrayan bu projemizi çalışanlarımızın özverisiyle bitirdik. Daha önce su tutma işlemini gerçekleştirdiğimiz bu barajımızda şimdi ise elektrik üretimine başladık." dedi.

 

 

Bölgenin kalkınması için yeni yatırımları sürdüreceklerini dile getiren Eroğlu,  "Bu barajımızla ülke ekonomimize temiz ve yenilenebilir enerji anlamında 300 milyon liralık katkı vereceğiz. Kendi öz kaynağımız olan ve çevre dostu bu projeleri Bingöl’de olduğu gibi diğer bölgelerimizde de hayata geçirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu. 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum