Advert
as

Rahim Ağzı Kanserine Dikkat Çekti

Rahim Ağzı Kanserine Dikkat Çekti

Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine dikkat çekmek amacıyla, hastalığın riskleri ve tedavi sürecine dair açıklamalarda bulundu.

 

Ocak ayının Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık ayı olması nedeniyle Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu hastalığın nedenleri, riskleri, tedavisi ve önlemleri hakkında bilgiler verdi.

 

Rahim ağzı kanserinin önlenebilen bir kanser türü olduğunu ifade eden Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, “Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir. “

 

Gündoğdu,“Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri; Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, Erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki, Birden fazla cinsel partner varlığı, Sigara içimi, Beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır), Yüksek doğurganlık sayısı, Düşük sosyoekonomik düzey, Özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı.”

 

Rahim ağzı kanserinin tanısına dikkat çeken Gündoğdu; “Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. Bugün rahim ağzı kanserinin %99.9'una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV'nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir. Pap smear testi, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir” ifadelerine yer verdi.

 

Tedavi sürecinde ışın tedavisi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçeneklerin uygulandığını belirten Gündoğdu,” Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Müdürlüğümüze bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır.”dedi.

 

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum