Advert
as

“Okuyup Ezberlediğimiz Kuran’ı Anlamak için Gayret Göstermeliyiz”

“Okuyup Ezberlediğimiz Kuran’ı Anlamak için Gayret Göstermeliyiz”

Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği ortak girişimi ile Pakistan’da düzenlenen “Çağdaş Dünya’da Müslümanların Yeri” konulu sempozyumunda konuşan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Kur'an-ı Kerim’in binlerce kişi tarafından okunup ezberlendiğini ancak anlaşılmasına yönelik yeterli gayretin gösterilmediğini ifade etti.



Bingöl Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Pakistan’ın Lahor kentinde düzenlenen “Çağdaş Dünyada Müslümanların Yeri” konulu sempozyuma katıldı. Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği tarafından düzenlenen sempozyuma farklı ülkelerden çok sayıda Müslüman Âlim katıldı. Lahor Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programa Türkiye’den YÖK Denetleme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mahmut Doğru ile Prof. Dr. İrfan Aslan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat katıldı. Lahor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Awais Raoof yanı sıra Cezayir ve Tunus’tan da birçok bilim adamının katıldığı sempozyuma Pakistan devlet protokolünden de önemli isimler katıldı. Pakistan Eğitim Bakanı Bali Ur Rehaman’ın katılıp bir açılış konuşması da yaptığı sempozyumda Türkiye Cumhuriyeti Pakistan Büyükelçisi Mustafa Yurdakul, Lahor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Awais Raoofve Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu da açılış konuşmalarında birer sunum yaptılar.

 

Beş oturum halinde gerçekleştirilen ve “İslami Eğitimde Tarihi Tecrübe”, “İslami Eğitimin İçeriği”, “İslami Eğitimde Hayat/Yaşam” ile “İslami Eğitimin Metodolojik Reformu” gibi üst başlıklarda gerçekleştirilen sempozyumda pek çok farklı alt başlık da tartışıldı.

 

Daha önce de gerek ulusal gerek uluslararası pek çok panel, sempozyum ve konferansa konuşmacı olarak katılan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak da sempozyumun konuşmacıları arasındaydı. Prof. Dr. Çapak, yaptığı sunumda okutulan ders kitaplarının anlaşılır bir şekilde ve öğrencilerin seviyesine göre hazırlanması gerektiğinde vurgu yaptı.

Esas olan zihinde kalıcı bilgilerin yer almasıdır

Konuşmasına okutulan birçok kitabın yüzeysel okutulduğuna dikkat çekerek devam eden Prof. Dr. Çapak, “Kitapların içeriğine ve anlaşılmasına yönelik yeterli çaba gösterilmiyor. Kur'an-ı Kerim binlerce kişi tarafından okunup ezberleniyor ancak anlaşılmasına yönelik yeterli gayret gösterilmiyor. Matematik ve fizik gibi alanlarla ilgili kitaplar da yeterince anlaşılamıyor. Bunun için de yüzeysel okumalardan çok içeriğe ve pratik hayata yönelik okumaların yapılması gerekiyor. Esas olan öğrencinin zihninde kalıcı bilgilerin yer almasıdır” dedi.

 

Türkiye’den Pakistan’a giden heyet, sempozyumun ardından Türkiye Cumhuriyeti Pakistan Büyükelçisi Mustafa Yurdakul ile bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu. Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği heyeti, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılan toplantılar sonrasında Azizoğlu başkanlığında Lahor’a geçerek Pencap Eyaleti Yüksek Öğretim Bakanının da katıldığı geniş kapsamlı bir toplantıya katıldı. Toplantıya Lahor Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mohammad Raouf, Lahor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Awais Raoof ve çok sayıda bilim adamı katıldı.

 

Bingöl ve Lahor Üniversiteleri arasında değişim protokolü


Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ile Lahor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. AwaisRaoof arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimine yönelik işbirliği protokol imzalandı. Uluslararası Üniversiteler Konseyine üye üniversite rektörlerinden oluşan heyetin Pakistan programı, Lahor Kalesi, Padişah Camii, Muhammet İkbal ve Mevdudi’nin mezarını ziyareti ile sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum