Advert
as

“Çanakkale Bir Ümmetin Savaşıydı”

“Çanakkale Bir Ümmetin Savaşıydı”

Çanakkale'nin bir toprak, vatan ya da sınır kavgası olmadığını vurgulayan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun; “Çanakkale bir ümmetin savaşıydı.” dedi.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda ‘18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri ve Önemli Sonuçları' Paneli düzenlendi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun'un oturum başkanlığını yaptığı panelin konuşmacıları Yrd. Doç Dr. Ergün Öz Akçora, Yrd. Doç Dr. Yaşar Özkandaş ve Yrd. Doç Dr. Ebru Çoban'dı.

Panelin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Çanakkale Zaferi'nin yüzlerce kurşunun iç içe geçtiği bir savaş olduğunu ifade etti.

Olgun; “Osmanlı devleti yedi asır boyunca İslam'ın emrettiği şekilde dünyayı yönetti. Yedi asır boyunca süren bu güzel medeniyetin sona ermemesi için 15 yaşındaki çocuklar can siperane mücadele ettiler. Çanakkale bir toprak kavgası değil, bir vatan kavgası değil ya da bir sınır kavgası değildi. Çanakkale bir ümmetin savaşıydı. İslam ahkamıyla yedi asır boyunca dünyada varlığını sürdüren Osmanlı Devleti, yıkılırken bile çok dersler veren bir devletti” dedi.

 

Panelist Yrd. Doç Dr. Ebru Çoban ise ‘Çanakkale Muharebelerinin Siyasi ve Askeri Sonuçları' başlıklı sunumunda; “Çanakkale, tarihi bir dönüm noktası, dünya tarihini etkileyen önemli gelişmelerden biridir. Şartlara nazaran alınan olumlu netice, bir savunma savaşının çapını çok aşan, sadece savunulan bölge ve ülke itibariyle değil, dünya dengelerini sarsan, değiştiren bir çerçeveye ulaşmıştı. Etkileri tek bir alanda değil, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik olmak üzere pek çok alanda görülmüştü” diye konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum