Advert
as

‘Yenidoğan Canlandırma Programı’ Eğitimi

 ‘Yenidoğan Canlandırma Programı’ Eğitimi

​Bingöl’de ‘Yenidoğan Canlandırma’ Programı (NRP) güncelleme ve uygulama hizmet içi eğitimi düzenlendi.

Yenidoğan Canlandırma eylemi, doğum sonrası yenidoğan bulgularının doğru değerlendirilmesi, resüsitasyon işlemlerinin uygun ve hızlı bir şekilde yapılması, asfiksiye bağlı ölümleri ve gelişebilecek nörolojik sekellerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından bebek ve yenidoğan ölümlerinin önlenmesi amacı ile yürütülmekte olan Yenidoğan Canlandırma Programı ( Neonatal Resusitasyon Programı- NRP) kapsamında; Bingöl’de doğum yaptırılan hastanelerde çalışan personele yönelik NRP uygulayıcı eğitimi ve güncelleme eğitimi bir otelde gerçekleştirildi.

Gerçekleşen programa, Vali Ali Mantı, İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, Halk Sağlığı Başkanı Dr. Vedat Söyiler, Kamu Hastaneleri Başkanı Uzm. Dr. Halim Kaysadu, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Ekin, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Başhekimi Ferhat Korkutata ve kursiyerler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Bingöl Valisi Mantı, son yıllarda bizim ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi yatırımlar var çok ciddi gelişmeler olduğunu söyledi:

Vali Mantı, "Seviniyoruz ki diğer ülkelerden, bizim ülkemize sağlık alanında, tedavi alma amaçlı ya da önlem amaçlı gelen bir sürü insanlarımız var. Dünyadaki gelen vatandaşlar var, bu da bizim sağlık alanında nasıl iyi ileriye gittiğimizi gösteriyor.  Önemli olan her sektörde olduğu gibi bu sektörde de güven,  doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza güven,  son yıllarda ciddi manada artış gösteriyor bunu herkes görüyor,  fiziki yatırımlar çok çok güzelleşti.  Eğer yurtdışına gittiğini zaman görürsünüz,  yurtdışındaki sağlık tesislerinden daha fazla modern sağlık tesislerine şu anda sahibiz. İngiltere gittiğimizde dünyanın en köklü ülkelerinden bir tanesi, bir baktım ki bizim sağlık tesislerimiz İngiltere’den çok daha iyi ve kaliteli.  Doktorlarımızda sağlık çalışanlarımızda aynı şekilde bu kalite devam ediyor. İnşallah bu eğitimlerle de biraz daha atacağına inanıyoruz.  Tekrar bu eğitimden dolayı Sağlık müdürümüze yöneticilerimize sizlere teşekkür ediyorum saygılar." şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından organize edilen programın sunum konuşmasını ‘Yenidoğan Canlandırma Programı’ sorumlusu Mevlide Yazıgan yaptı.

2009 yılında Türkiye’nin bütün şehirlerinde, NRP eğitimleri yapıldığını ifade eden Yazıgan, Türkiye’de NRP eğitimi almayan tekbir il bile kalmadığını, bu düşüş seyrinin bir şekil devam etmesinin en büyük nedeni de artık önlenebilir ölümlerin azalması olduğunu söyledi.

Türkiye’de yeni doğan ölümlerine bakıldığı zaman asifiksinin perinatal denen nedenden kaynaklanan sorunlardan yüzde 6 olduğunu anlatan Yazıgan, "Bu dünyaya göre, ülkemizde çok düşük bir rakam asifiksi kaynaklı bunu da dediğim gibi NRP eğitimleri, artı yeni doğan yoğun bakımlarımızın sayısının artması, eğitimli bir ekibin çalışması ile birlikte bizasifiksiden kaynaklı yeni doğan ölümlerini azalttığımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bingöl Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu da Bingöl olarak geçen yıllarda yeni doğan ölümleri, sıralamasında Türkiye’de çok istenilen bir noktada olmadıklarını söyledi.

 

Yeni doğan ölümlerini önlemek için hastanede bulunan tüm çalışanlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Gündoğdu, şunları söyledi:  "Dünya Sağlık Örgütünün verilerine baktığımız zaman yeni doğan ürünleri 7 -24 saatte 2 ölüm oranı çok yüksek olması ve sonraki ilk bir hafta içerisindeki ölümlerin oranın yüksek olması,  özellikle doğum salonunda hizmet sunan sağlık çalışanlarının ve sonrasında özellikle sağlık ve hizmetin sunan çalışanlarımızın,  bu konuda bilgi ve becerilerini en azami seviye yüksek olması gerekmekte.  Bununla ilgili de bu çalışmalar İnşallah bize çok ciddi katkılar sunacaktır."

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum