Advert
as

Bingöl’de Ekonomik Değeri Olan Bitkiler Belirlenecek

Bingöl’de Ekonomik Değeri Olan Bitkiler Belirlenecek

Öğretim Üyesi Dr. Azize Demirpolat ve proje ekibi “Bingöl Merkez ile Genç İlçesi Arasındaki Sahanın Florası ve Bu Alanda Bulunan Önemli Bazı Bitkilerin Morfolojik, Anatomik, Palinolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması” projesi için sahaya indi.

Bingöl Üniversitesi’nin Pilot Üniversite seçilmesi kapsamında hazırlanan ve yürütücülüğünü Dr. Öğretim Üyesi Azize Demirpolat’ın yaptığı proje ekibi “Bingöl Merkez ile Genç İlçesi Arasındaki Sahanın Florası ve Bu Alanda Bulunan Önemli Bazı Bitkilerin Morfolojik, Anatomik, Palinolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması” projesi için sahaya indi. 

Son zamanlarda yaptığı atılımlarla adından sıkça söz ettiren ve Pilot Üniversite seçilmesi ile de bölgesel kalkınmanın öncüsü haline gelen Bingöl Üniversitesi, bu kapsamda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bir bir hayata geçirilen projelerle Bingöl’e ve bölgeye yapacağı katkının somut hale dönüştüğünü hissettiren Bingöl Üniversitesi,  çalışmalara tam gaz devam ediyor. Son olarak hayata geçirilen “Bingöl Merkez ile Genç İlçesi Arasındaki Sahanın Florası ve Bu Alanda Bulunan Önemli Bazı Bitkilerin Morfolojik, Anatomik, Palinolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması” projesinin çalışmaları için de sahaya inildi.

 

Ekonomik Değeri Olan Bitkilerin Özellikleri Belirlenecek 

Proje hakkında bilgi veren Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Azize Demirpolat, “Bu projemizle Bingöl merkez ile Genç ilçesi arasında kalan saha ve çevresinin florası ve bu alanda ekonomik değeri olan bitkilerin morfolojik, anatomik, palinolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesini hedefliyoruz. Çalışmamız ile alanın sahip olduğu coğrafi konum, iklim, bitki örtüsü, toprak yapısı ve buna bağlı olarak vejetasyonda meydana gelen farklılıkların araştırılması gerçekleştirilecektir.  Çalışma bölge ve Bingöl Florası ile ileride bu konuda yapılabilecek çalışmalar ile alan ve çevresinde yapılmakta olan arıcılık faaliyetlerine katkı sağlayacaktır. Bunun yanında endemik olan ve tıbbi aromatik açıdan önemli bitkiler tespit edilip uçucu yağ profil ve varyasyonlarının belirlenmesiyle de bitki kimyası, drog üretimi, bitkisel üretim bağlamında önemli veriler sağlanacaktır” dedi.

 

Arıcılığa Ciddi Katkı Sağlayacaktır

“Araştırma alanına projenin kabulüyle, birçok arazi çalışması düzenlenip bitki örneklerinin teşhisiyle birlikte tıbbi ve ekonomik bitkiler endüstrisine katkısı olan ve olabilecek bitkilerin uçucu yağ içeriklerini içeren kimyasal çalışmalara hâlihazırda başlanılmıştır” diye sözlerini sürdüren Demirpolat, “Bu proje, Vizyon 2023 hedefine uygun ülke öncelikleri arasında belirtilen, ” Biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir kalkınma göstergelerine” temel veriler kazandıracaktır. Ayrıca, bu alanda bulunan bitkilerin yayılış alanları arazi çalışmaları ışığında güncellenerek bu taksonların tehlike kategorilerinin belirlenmesi, endemizm durumlarının incelenmesi ve koruma biyolojisi gerektirme durumları konusunda ayrıntılı katkı sağlanması beklenmektedir. Tehlike kategorileri bu taksonlar hakkındaki koruma stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanmasında önemli bir veri oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum