Advert
as

İstiklal Marşı'nın Kabulü Solhan'da Kutlandı

İstiklal Marşı'nın Kabulü Solhan'da Kutlandı

Kaymakamlık ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstiklal Marşı'nın kabulünün 95. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı gerçekleşti.

 

 

 

Solhan Kaymakamlığı ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın kabulünün 95.yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı gerçekleşti.

 

Solhan Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen programa Kaymakam Fatih Okumuş, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Yüzbaşı Ramazan Onurcan, Cumhuriyet Başsavcısı Değiş,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi Aktaş,  İlçe Emniyet Müdürü Hasan Soydaş, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Öğretmen Veli Tuğa Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ebru Gülaç tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasında,"İstiklal Marşı’mız 11-12 Mart 1921 yılında yazılmıştır. Bu yazılma işini 1,5 günle sınırlamak gerçeklerin, yaşananların üzerini örtmek olacaktır. Söylendiğinde insanın iliklerine kadar işleyen bu marşın yazılabilmesi için Hürriyete aşık ve sıkıntı çeken bir millet, tüm yurt çapında yapılan bir araştırma ve Mehmet Akif Ersoy gibi imanı güçlü, dilinin inceliklerini çok iyi bilen, yüreği halk içinde olan bir şair gerekiyordu.

İyi bir marşın yazılabilmesi için gereken bu üç unsuru tekrar söylemek istiyorum:

Birincisi, Hürriyete aşık ve eksikliğini tatmış bir millet, İkincisi, ülke genelinde yapılacak bir yarışma; Üçüncüsü, Vatanı ve milleti için kendisini ve kariyerini feda edebilecek bir Mehmet Akif.

Vatanın kurtuluşunda savaş kahramanlarına Meclis kurma payesi düşerken; gönüllerin adamı söz sanatkârı Mehmet Akif Ersoy’a da millet için milleti hücuma kaldıracak marşı yazmak düştü. Evet, bu marş, dinlediklerinde meclis deki milletvekillerini ayağa kaldırıp kendisini dört kere dinlettirdiği gibi, milletine de kendisini dinlettirmiş olanların yüreğine yürek katıp İstiklal Savaşı’nı ateşlemiştir. Bir süre sonra da vatanın evlatları Dünya’nın o dönemdeki dev ülkelerini Anadolu topraklarından sıyırıp atmıştır.

İstiklal Marşımız yurdumuz işgal altındayken fakat Mehmet Akif bu ülkenin işgal altından kurtulacağından emin olduğundan ülke İstiklal Savaşı’nı kazanmış bir edayla yazmıştır. Meclisin teklif ettiği 500 liralık ödülü çok ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmemiş ve orduya bağışlamıştır.

Mehmet Akif; Batının etkisinde kalmayan en meşhur şairlerimizden biridir. Profesörlük unvanına sahip olup İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi ve Mısırdaki Ezher Üniversitesi Türkoloji bölümünde hocalık yapmıştır. Devrin en tanınmış kişilerinden birisi olmasına rağmen milli mücadeleye katılmak için İstanbul’daki kariyerini bırakmış, milli mücadele döneminde İstanbul’dan Ankara’ya kadar neredeyse yürüyerek gelmiş, mili mücadelenin şahlanması için vaazlar vermiş ve milli heyecanın uyanmasında etkin rol almıştır.

İstiklal Marşı şairimizin Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, onun söylediği sözle konuşmamı bitirmek istiyorum. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın."dedi.

 

 

Daha sonra, Öğretmen Veli Tuğa öğrencilerinden Selmin Aslan tarafından “İstiklal Marşının kabulü” adlı şiir okunması,  Okul öğrencilerinden Yusuf Kırım ve Ferhat Gündüz tarafından “Zulmü Alkışlayamam” eseri seslendirilmesi, Öğretmen Veli Tuğa ilkokul 1.sınıf öğrencisi Abdulkerim Yıldız tarafından okunan istiklal marşının 10 kıtasıyla program son buldu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum