Advert
as

Köylülerin Kurban Dayanışması

Köylülerin Kurban Dayanışması

Bingöl'de Kurban Bayramı'nda bir araya gelen köylüler, kestikleri kurbanları köyde bulunan her haneye eşit bir şekilde taksim ediyor. Fakir ve zengin gözetmeden, kurban kesen kesmeyen her eve aynı pay giriyor.

Bingöl merkeze bağlı Garib köyü, her yıl Kurban Bayramı’nda gerçekleştirdiği dayanışmayla, İslam kardeşliğinin örnekliğini sergiliyor. 170 haneli köyde kurbanlıklarını bir araya getiren köylüler, kesimden sonra etleri eşit şekilde pay ediyor. 

Kurban kesen köylüler kurbanlıklarını bir araya getiriyor. Kesimin ardından bir yere toplanan etler, köyde bulunan tüm hane ve dışarıdan gelen misafirler arasında eşit şekilde pay edilerek dağıtılıyor. Bu tür organizasyonlar köydeki kardeşliğin, saygı ve sevginin ortamının pekişmesine neden oluyor.

 

“Kurban dayanışması kardeşliğin tesisi için güzel bir organizasyon”

Köydeki kurban dayanışmasını İLKHA’ya değerlendiren Garip Köyü Muhtarı Lutfi Karınçu, tüm Müslümanlara örnek ve teşvik edici olması açısından kardeşlik ortamı oluşturduğunu söyledi. 

Muhtar Karınçu, “Köyde yapılan bu dayanışma İslam kardeşliğinin tesisi için güzel bir organizasyon oluyor. Ayrıca geçmişte baba ve dedelerimizden kalma güzel bir örf ve âdetin tekrar toplumda yeşermesi için böylesi adımların herkes tarafından atılmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.

 

“Büyüklerimizden bize kalan bu güzel uygulamayı devam ettiriyoruz”

Karınçu, şunları söyledi: “Toplu olarak bir yerde kurbanlarımızı kesiyoruz, tüm köy evlerine eşit bir şekilde kurban etlerini dağıtıyoruz ve köyde bir bereketin oluşmasına sebep oluyor.  Bu uygulama 10 yıla yakındır devam etmektedir.  Çevre ve komşu köylerimize de bu uygulamayı yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu uygulamayla, bütün köylü et bulabiliyor.  Kurbanı olsun olmasın, herkese eşit bir şekilde et dağıtımı yapıyoruz. Kurbanın bereketinden herkes faydalanıyor.  Onun için bu uygulamayı bize getiren büyüklerimize teşekkür ediyorum.  Bu uygulamayı, Allah nasip ederse devam ettireceğiz.” 

Köylerindeki Kurban dayanışmasını diğer köylere de tavsiye eden Muhtar Karınçu, "Her köyde kurban kesemeyen fakirler var, en azından onlar da kurban etinden faydalanacaktır.  Çünkü Kurban dayanışma, yardımlaşma, birlik beraberlik demektir. Onun için herkese tavsiye ediyoruz.” dedi.

 

“Köylüler olarak bu uygulamadan memnunuz”

Köylülerden Medeni Artık da, "Yıllardır bu kurban dayanışmasını kendi köyümüzde yapıyoruz. Eskiden gücü yeten kurban keserdi, hali vakti yerinde olmayan ise kesemiyordu. Büyüklerimizin aldığı kararla böyle güzel uygulamayı yıllardır yapıyoruz. Özelikle köy imamı ve köy muhtarı öncülüğünde bunu yapıyoruz. Köyde kestiğimiz kurbanları kesen, kesmeyen herkese eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Köyde kesilen kurbanlardan fakir, zengin fark etmiyor herkes faydalanıyor. Köylüler olarak bu uygulamadan memnunuz.” şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum