Advert
as

Solhanlı Öğrenciler Dünyanın Çevresini Ölçtü

Solhanlı Öğrenciler Dünyanın Çevresini Ölçtü

"Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum VI" TÜBİTAK projesi kapsamında, Kaymakam Ersin Ateş Ortaokulu'nun da dahil olduğu, 34 ilden 4 bin 300 ortaokul öğrencisi dünyanın çevresini ve boyutlarını ölçtü.

Kaymakam Ersin Ateş Ortaokulu öğrencileri, dünyanın yuvarlak olduğunu görmek için ölçüm yaptılar.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kalkan tarafından yürütülen TÜBİTAK 4004-4005 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında hazırlanan proje, OMÜ tarafından da destekleniyor. 34 ilden 4 bin 300 öğrencinin ve 77 öğretmenin katılımı ile saat 12.05’te Hakkari’den başlayan etkinlik, saat 12.11'de Solhan ilçemizde devam etti ve saat 13.04’te İzmir’de tamamlandı.

 

Öğrencilerin bir çubuk ve çubuğun gölge boyu ile dünyanın çevresini ölçen öğrencilerin, bilime olan ilgisin artırılması amaçlandı. Projeyi örnek alan çeşitli Avrupa ülkeleri önümüzdeki günlerde benzer projeleri ülkelerinde bilim şölenleri olarak uygulayacak. Solhan'dan etkinliğe katılan ŞKEA Ortaokulu öğrencileri, ölçümlerini % 3 hatayla gerçekleştirirken, dünyanın da yuvarlak olduğunu görmüş oldular.

 

Proje ve etkinlik hakkında bilgi veren hakkında bilgi veren Okul Müdürü Ferhat Bayar; "İnsanoğlu var olduğu günden beri üzerinde yaşadığı dünyayı merak etmiş, onu tanımaya, temel işleyiş mekanizmasını algılamaya ve kendi yaşamını kolaylaştıracak şekilde onu kullanmaya çalışmıştır. Bu süreç, doğa bilimlerinin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde en büyük tetikleyici nedenlerden biri olmuştur. En eski bilim dallarından biri olan astronomi, insanın kendisini ve çevresini anlama sürecine çok büyük etkisi olmuştur. Temel bilimler eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan astronomi, M.Ö. 4000’lerden başlayarak günümüze değin sürekli olarak doğa-insan ilişkisinin odağında yer alarak, tarihsel süreç içinde temel bilimlerin ortaya çıkışında ve gelişiminde lokomotif rolü oynamıştır. Bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan Eratosthenes (M.Ö. 276), bir çubuk ve çubuğun oluşturduğu gölge boyunu kullanarak dünyanın şeklini, boyutlarını ve evrendeki konumunu, günümüz modern teknikleriyle ölçülen değerlere yakın sonuçlarla belirlemiştir.

 

Şehit Kaymakam Ersin Ateş Ortaokulu olarak bizler de bu proje sayesinde, okulumuz Fen Bilgisi Öğretmenleri Hülya Kılıç ve Fuat Caneri'nin öğrencilerimiz ile birlikte, ülkemizin her köşesinden yaklaşık 72 ortaokul öğretmeni ile birlikte bu öğretmenlerin görev yaptığı okullarda yaklaşık 4 bin 300 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen bu büyük bilim şölenine dahil olduk. Bu şölene emek veren herkese yürekten teşekkür ederim."dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum