Advert
as

Toprak Yangını Köylüleri Tedirgin Etti

Toprak Yangını Köylüleri Tedirgin Etti

Sancak Beldesi Sütgölü Köyünde önceki gün başlayan toprak yangını köylüleri tedirgin etmeye başladı. Daha önce buna benzer toprak yangını Solhan ilçe Merkezinde meydana gelmişti.

Bingöl’ün Sancak Beldesine bağlı Sütgölü (Zağ) Köyü’nde yaşanan toprak yangını geceleri kırmızı ateş,  gündüzleri duman şeklinde devam ederek köy sakinlerini endişelendirmeye başladı. Arazide topraktan yükselen dumanları gören köylüler, ne olduğunun belirlenmesi için ilgili kurumların inceleme yapmasını istedi.

 “Toprak kendi kendine yanıyor”

Köy arazisinde oluşan toprak yangınını anlatan Sütgölü Köyü Muhtarı Ahmet Gündoğdu, önceki gün köyün arazisinde topraktan yapmalar başladığını ve devam ettiğini söyledi.

Muhtar Gündoğdu,“Biz dedik ki; her halde biri sigara izmariti atmış ondan yangın çıkmış ufak bir bölgeydi oraya söndürdük.  Daha sonra aynı bölgede yanma işlemi devam ederek yayıldı. Sancak Belediyesi ve İl Özel İdaresine bağlı ekipler suyla müdahale etmelerine rağmen toprak yangını sönmedi ve devam etti.  3 gündür yangın devam ediyor. Yanan topraktan kıvılcımlar çıkıyor. Toprak kıp kırmızı ateş oluyor. Biz köylüler olarak yapacağımız bir şey yok. Yetkililer bu konuda bize yardım etsinler. Durumdan zaten yetkililer zaten haberdar.” dedi.

 “Korku içerisinde uyuyoruz”

Yanan araziye yakın yerde evi bulunan köylülerden Hasan Çimenta da geceleri korku içinde uyuduklarını söyledi. Çimenta, “48 saatten fazla bir zamandır toprak yangını var. Köy merasında çıkan toprak yangınını söndürdük ama evime yakın arazide başlayan toprak yangınına bir müdahale edemedik.  Bu yanan alan geceleri kıp kırmızı oluyor. Topraktan ateş püskürüyor.  Geceleri evden buraya bakınca toprak kıp kırmızı oluyor, korkular içerisinde yatıyoruz.  Eşim sabaha kadar uyuyamadı,  evimiz buraya yakın olduğu için devamlı kalkıp buraya bakıyoruz, korku içinde yatıyoruz. Yetkililerin bu işe el atmalarını istiyoruz. Can güvenliğimiz yok burada. Tehlike içinde yaşıyoruz.  ” ifadelerini kullandı.

 “Geceleri topraktan ateş çıkıyor, gündüzleri dumanlar yükseliyor”

Köyün yaşlılarından İsmail Tütüncü ise 80 yaşında olduğunu ve şimdiye kadar bu bölge de böyle bir afet görmediğini söyledi.  Tütüncü, “Geceleri ateş çıkıyor, gündüzleri ise dumanlar yükseliyor. Yaşam burada tehlikededir.  Bu konuda yardım talep ediyoruz.” dedi.

 “Yetkililerin araştırması gerekir”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doktor Vedat Avcı, geçen yıl Solhan ilçesinde benzer bir olay yaşandığını hatırlattı. 

Avcı, “Söz konusu saha, Bingöl merkez ilçeye bağlı Sancak Beldesi’nin Sütgölü Köyü’ndedir. Bu saha mera alanı olarak kullanılıyor ve su içeriği fazla suyun da etkisiyle yavaş bir kayma görülmekte. Bu sahada bitki artıklarının toprağa karışması toprağın üzerinde bir örtü oluşturuyor. Bitkilerden oluşan bu örtü hava ile temas edince yanıyor. Yanan toprağın üst bölümünü oluşturan bitki kalıntılarıdır. İlk bulgular bu yönde, yetkililerin ayrıntılı olarak olayı araştırması gerekir.” diye konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum