Advert
as

“Çocuklar Spor’a Yönlendirilmeli”

“Çocuklar Spor’a Yönlendirilmeli”

Toplumda obezite sorununun önemli bir artış gösterdiğini kaydeden uzmanlar, çocukların spora yönlendirilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak toplumda obezite sorunu önemli bir artış gösteriyor. Ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla birlikte özellikle çalışan anne nüfusunun artması, çocuklardaki yemek yeme alışkanlıklarının bozulmasına ve obezite riskinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Hakan Onur, çocuklarda obezite hakkında bilgi verdi. 

Onur, "Obezitenin gelişiminde önemli rol oynayan etmenlerden birincisi, dengesiz beslenmedir. Yüksek kalorili ve fast food türü gıdaların çok sık tüketilmesi, hızlı yemek yeme, öğünler arasında uzun ya da kısa süreler olması, gece yatmadan önce yemek yeme gibi alışkanlıklar, dengesiz beslenmeye neden olmaktadır. Obez çocukların beslenme öykülerinde; çok miktarda şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır. Obezitenin önlenmesinde birinci kural, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilmek için yemek yeme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesi gerekmektedir." dedi.

 

"Abur cuburların tüketimi sınırlandırılmalı"

Hazır besinlerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Onur, şunları söyledi: "Abur cuburlar, reçel, bal, yağ, ekmek, makarna, mantı gibi yağdan ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Hamburger, pizza, tost gibi hazır yiyecekler, çocukların beslenme programından çıkarılarak, bunların yerine taze meyve, sebze ve kuru baklagiller gibi posalı besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır. Çocuklar büyüme çağında olduğu için kısıtlı diyet uygulanması, gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Burada yapılması gereken, büyümeyi sağlayacak yeterli kalori ve esansiyel besinleri içeren; protein, karbonhidrat ve yağ içeriği bakımından dengeli olan diyetlerin uygulanmasıdır. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları tarafından belirlenen bir program uygulanmalıdır."

 

"Çocuklar spora yönlendirilmeli"

Çocukların spora yönlendirilmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Onur, "Günümüzde çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği süreler uzamaktadır. Bu süreler günlük 2 saat ile sınırlandırılmalıdır. Çocukların fiziksel aktivitelerinin artırılması da önemlidir. Daha çok hareket etmelerini sağlamak için yürüyüşe teşvik edilmeli, çocuğun kendi kendine giyinmesi, çantasını hazırlaması, odasını düzenlemesi gibi bireysel işlerini yapmaları sağlanmalıdır. Bunların yanında basketbol ve tenis gibi ileri yaşlarda da onu aktif kılacak spor becerilerini geliştiren sporlara yönlendirilmeleri yararlı olacaktır. Çocukluk çağında obezitenin önlenmesi için yaşa uygun diyet programlarının uygulanması çok önemlidir. Bunun yanında tüketilen yiyeceklerin dengeli ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yeme alışkanlığının ortadan kaldırılması gerekir. Öğünler arası atıştırmalar sınırlandırılmalı, günlük aktivitelerin düzenlenerek çocuklar egzersiz yapmaya teşvik edilmeli, kilo kaybettikçe çocuğa ödül verilmeli ve özgüveni geliştirilmeli, sağlıklı beslenme ve aktivite konusunda aileler de çocukları için model teşkil etmelidir." ifadelerini kullandı.

 

"Obezite, yaşamı tehdit edebilir"

Onur, obezitenin tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek,"Obez çocukların önemli bir kısmında altta yatan önemli bir sorun yoktur. Çocukluk çağında, besinlerden elde edilen enerjinin alımı ve bu enerjinin fiziksel aktivite ile harcanması arasında önemli bir dengesizlik bulunduğundan obezite ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda obezitenin önlenmesi ve tedavisi, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yemek alışkanlıklarının kazanılması ve fiziksel aktivitelerin desteklenmesi ile sağlanabilir. Çocukluk çağında tedavi edilmeyen obezite; kalp, karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet gibi endokrin hastalıklarının artmasına neden olarak, yaşamı tehdit edebilir." şeklinde konuştu. İLKHA

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum