Advert
as

Gripten Korunmanın Yolları

Gripten Korunmanın Yolları

Grip belirtileri hakkında bilgi veren Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, grip olunca yapılması gerekenleri anlatırken gripten korunma konusunda da tüyolar verdi.

Kış mevsimiyle birlikte artan gripten korunmak için pratik tavsiyelerde bulunan Solhan Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, grip mikrobunun bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesini fırsat bilerek geliştiğine dikkat çekti.

Grip, bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Enes Başaran, “Öncelikle, grip belirtilerini kendinde hisseden veya hasta olacağını anlayan kişi, en kısa zamanda başkaları ile temasını keserek evde istirahat etmeli. Mümkün olmadıkça toplu taşıma araçlarını kullanmamalı, kapalı mekanlarda bulunmamalı. Grip virüsleri, hem solunum yoluyla hem de hasta kişilerin salgılarıyla kirlenmiş eşyalardan geçebilir. Hal böyle olunca, grip olan kişi ile yakın temasta bulunmamalı. Hasta kişinin kullandığı araç ve gereçler ortak kullanılmamalı.

Elleri ağız, burun ve gözümüze değdirmemek de çok önemlidir. Eller günde en az on kere, bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Salgının etkili olduğu dönemlerde maske ve eldiven de çok işe yarayabilir.

Özellikle, yaşlılar ile kalp ve damar, astım, KOAH, diyabet, böbrek yetersizliği gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler, gripten çok çabuk etkilenebileceklerinden daha titiz davranmalıdırlar.”dedi.

 

Gribe Karşı Ne Yapmalı?

Gripten korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Enes Başaran,”Öncelikle bağışıklığı kuvvetlendirmek gerekir. Bağışıklığı Kuvvetlendirici Beslenin. Mevsime uygun sebze, meyve ve yeşillikleri, süt, yoğurt, yumurta, balık makul miktarlarda yenmelidir. Soğan ve özellikle de sarımsak gribe karşı adeta bir kalkandır. Bol sıcak sıvı için. Ihlamur, ada çayı, nane, limon çayları grip için ideal bir içecektir. Tavuk sulu ve sebze çorbaları için. 

Düzenli Egzersiz Yapın: Düzenli egzersiz de bağışıklığı güçlendirir. Her gün en az 30-40 dakika süreyle tempolu bir şekilde yürümek yeterlidir.Bu efor sonrası bir miktar terlenilmesi ve solunumun da biraz hızlanmış olması gerekir ama asla nefes nefese de kalınmamalıdır.Egzersiz sırasında vücut ısısı yükselir. Oluşan ateş birçok bakteri ve virüsün üremesini engeller. Ter ise, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 

D Vitamini Alın: D vitamini bağışıklığı güçlendirir. Süt, peynir, yoğurt, balık, mantar başlıca D vitamini kaynaklarıdır. D vitamininin aktif hale geçmesi için güneş ışınlarına ihtiyaç vardır. Kış aylarında ise,  güneş ve güneş ışınları daha az olduğundan daha çok grip olunur.

Fazladan C Vitamini Takviyesi Yapmayın: C vitaminini sadece sebze ve meyvelerden alın. 

Stresten Uzak Durun: Stres bağışıklığı zayıflatır. Huzur, mutluluk ve düzenli uyku birçok hastalıkta olduğu gibi gribi atlatmada da çok gereklidir. 

Sigara ve Alkolü Bırakın: Sigara ve alkol grip dostudur. 

Grip konusunda en önemli durumlardan biri de ANTİBİYOTİK KULLANIMIDIR. Antibiyotik kullanımının; grip üzerine hiçbir etkisi bulunmamakta aksine gribin gidişatını kötüleştirebilmektedir. Bundan dolayı antibiyotiği doktor önerisiyle; gribin sebep olabildiği pnömoni, otit ve tonsillit gelişimi durumunda kullanmak gerekmektedir.”dedi.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum