Advert
as

İlçe Müftülüğü’nden Mevlid-i Nebi Programı

İlçe Müftülüğü’nden Mevlid-i Nebi Programı

Mevlid-i Nebi etkinlikleri kapsamında Solhan İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu konferansa konuşmacı olarak İl Müftüsü Muharrem Genç katıldı.

İlçe Müftülüğü, Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleri kapsamında Kültür Merkezi Konferans Salonunda program düzenledi. Yoğun bir katılımının olduğu konferansa İl Müftüsü Muharrem Genç, İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, kurum amirleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. 

Program, Metin Yarar Hocanın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Solhan Anadolu İmam Hatip Lisesi İlahi grubu tarafından ilahiler okundu. 

Programın Açılış Konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Muharrem Dutar,“Alemlere rahmet olarak gönderdiği Efendimizi bize tanıtan, bize onu sevdiren ve bizi ona ümmet olma şerefini lütfeden Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun…

Veladetini idrak ettiğimiz insanlığın iftiharı, gönüllerimizin sultanı, sevgililer sevgilisi Muhammed Mustafa’ya (s.a.v) onun ailesine, ashabına ve etbaına binlerce salat ve selam olsun.. Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle düzenlediğimiz “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu konferansımıza hepiniz hoş geldiniz safalar getirdiniz.

Bu hafta “Mevlid-i Nebi Haftası”, yani Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in, Hicri-Kameri takvime göre doğduğu hafta. Hz. Peygamber, kamerî aylardan Rabîu’l-evvel ayının on ikinci Pazartesi gecesi Mekke’de dünyaya gelmiştir. Mîlâdî takvime göre ise bu, 571 yılı Nisan ayının 20’sine rastlamaktadır. Üsve-i Hasene yani en güzel örnek olan Efendimiz’in doğumunun 1447. Yıldönümünü hep birlikte idrak ediyoruz.

Öyle doğumlar da vardır ki bir milleti değil, bir devleti değil, bir bölgeyi değil, bir kıtayı değil dünyayı hatta kainatı, evreni ilgilendirir. İşte bu doğum Efendimizin doğumudur.

“Mevlid yani O’nun doğumu Hz. Peygamberin şahsında insanlığın yeniden doğuşunu, aydınlık bir geleceği ifade etmektedir. Ahlaki değerlerin ve erdemlerin yeryüzünde tükendiği bir “cahiliye” döneminde, insanlığın tekrar hak, hukuk, merhamet, güzel ahlak gibi değerlerle buluşmasının başlangıcını ifade etmektedir. Dolayısıyla geçmişten günümüze Müslümanlar, Peygamberimizin dünyayı teşriflerini çeşitli etkinliklerle ihya etmişlerdir. İnancını her şeyden üstün tutan, Peygamberini canından aziz bilen, i’lây-ı kelimetullah ideali ile cihanı adım adım dolaşan milletimiz de asırlardır velâdet-i nebiyi; evlerinde, camilerinde, salonlarda ve birçok mekânda muhabbetle yâd etmektedirler.”

Diyanet İşleri Başkanlığının belirli özel zamanları, toplumumuz ve insanlık için önem arz eden konuları etraflıca ele almaya vesile kılmaktadır. “Bu bağlamda başkanlığımız 2018 yılı Mevlid-i Nebi Haftası’nda tema olarak “Peygamberimiz ve Gençlik” konusunu ana tema olarak belirlemiştir.

İlçe Müftülüğü olarak O’nun sevgisini ve yüce ahlakını herkese ulaştırmak için hafta boyunca çeşitli programlar icra ettik ve ediyoruz. Lise ve Üniversite öğrencilerine yönelik panel, konferans, sohbet, buluşma, köylerde bayanlara yönelik sohbet, gençlik buluşmaları,1000 adet hediye kitap dağıtımı, Kur’an ziyafeti gibi programlarla bu haftayı başta Sayın Kaymakamımız ve Sayın İl Müftümüzün riyasetinde siz değerli halkımızın katkıları ile dolu dolu geçirmeye çalışıyoruz. Ayrıca “Gençliğe Değer” projesi kapsamında şuan 9 camimizde 150 gençle diyalog halindeyiz. Gençlerimize yönelik sohbet ve Cami dersleri icra etmeye başlamış bulunmaktayız. Sözlerime son verirken yoğun mesaisine rağmen bizi kırmayıp davetimize icabet eden, bilgi ve birikimleriyle her zaman yanımızda olan ve Konferans vermek üzere ilçemize teşrif eden başta İl Müftümüz Sayın Muharrem Genç hocamıza, duruşuyla, samimiyetiyle bizlere rehberlik edip bu tür programlara gönülden destek veren sayın Kaymakamımıza ve sayın Belediye Başkanımıza ve katılım sağlayan tüm kurum amirlerimize ayrıca bu programın hazırlanmasında emeği geçen tüm Din görevlisi arkadaşlarıma ve programa katkı sunacak olan  Solhan Anadolu İmam Hatip Lisesi ilahi korosundaki genç kardeşlerime ve siz değerli halkımıza can-ı gönülden teşekkür ediyor, Mevlid-i Nebi Haftamızın hayırlara vesile olmasını, gönüllerinizden Peygamber sevgisi ve muhabbetinin hiçbir zaman eksik olmamasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”dedi.

 

Selamlama konuşmasını yapan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Mevlid Hz. Peygamberin şahsında insanlığın yeniden doğuşunu aydınlık bir geleceği ifade etmektedir. Ahlaki değerlerin ve değerlerin yeryüzünde tükendiği bir cahiliye döneminde insanlığın tekrar hak, hukuk, merhamet ve güzel ahlaki değerlerle buluşmasının başlangıcını ifade etmektedir. Dolayısıyla geçmişten günümüze Müslümanlar Peygamberimizin dünya ya teşriflerini çeşitli etkinliklerle ihya etmişlerdir. İnancını her şeyden üstün tutan Peygamberini canından aziz bilen ilahi Kelimetullah ideali ile cihanı adım adım dolaşan milletimizde asırlardır, Mevlid-i Nebi’yi evlerinde, camilerde, salonlarda ve bir çok farklı mekanda muhabbetle anılmaktadır. Hz. Peygamberi anlamak, yeryüzünü yeniden adalet ve merhametle tanıştırmanın yöntemini anlamaktır. Kuşkusuz Mevlid-i Nebi’yi anlamak sadece bir sevgi vefa gösterisi değildir. Hz. Peygamberi anlamak aynı zamanda savaşlar, yoksulluk ve ümitsizlik gibi devasa sorunların kuşattığı yeryüzünün ve yeniden adalet, merhamet ve muhabbetle tanıştırmanın yolunu ve yöntemini anlamak anlatmaktır. Zira o Peygamber getirdiği vahiy ve tebliğ mücadelesi ile cahiliyet toplumundan asr-ı saadet mutluluk çağı inşa etmiştir. Hz. Peygamber örnekliğiyle gayretiyle cahiliye girdabında tükenen insanları güzel ahlakın yıldız şahsiyetleri yapmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamber insanlar için her alanda güzel örnek ve rehber olarak ilan edilmiştir. Mevlid Kandilinizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”dedi.

 

Mevlid Kandilinin hayırlara vesile olmasını dileyen İlçe Kaymakamı Fatih Okumuş,"Gençlik, genel itibariyle 15-35 yaş arasında çeşitli etkileşime açık, fikir fırtınalarının koptuğu, eleştirinin fazla olduğu, araştırmanın, merakın fazla olduğu çeşitli dürtüler taziki altında geçen bir süreç. Bu süreci çok sağlıklı geçirebilmek için en azından Peygamberi bir ahlakla, İslami bir perspektifle olması gerektiği gibi ideal doğrultuda gerçekleşmesi en pürüzsüz olması için mutlak surette her gencin bir rehberlik hizmeti olduğuna inanıyorum. Genç, kendi haline bırakıldığında yerleşik bütün her şeyi eleştirme kabiliyetine, niteliğine isteme hakkına sahip. Sosyal medyasına, uyuşturucu, uyarıcı maddesinden kendisini gösterebilecek, nefsini tatmin edecek her türlü eyleme heveslidir. Aileler, anneler, babalar, öğretmenler, veliler, vatandaşlar, devlet adamlarımız özellikle ahlak olsun, eğitim olsun çeşitli tavsiyeleri ve halk diliyle bu gençliği olgunluk kelimesine olması gerektiği ideal sünnet doğrultusunda geçmesini sağlayacak rehberliği mutlaka göstermelidirler. Ben mutlak suretle kürsü İslam’ın yani kürsü vaaza dayalı İslam’ın çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Burada dili döndüğünce hoca güzel şeyler anlatır. Dinden, Diyanet’ten, Kur’an’dan, Hadisten, Allah dostlarından güzel şeylerden bahseder geçer, bunu gerçekten tesir kuvveti 100 üzerinden 50 ise bu bahsedilen lafların toplumsal hayata, bireysel hayata yansıması halinde konuşan kişinin konuştuğu harfiyen hatta üzerinde kendi hayatından, içtimai hayatından yansıtması halinde o etki  yüzde 50'den 70, 80 kabiliyetine göre 90, 100'e çıkacak.”dedi.

 

Solhan’da görev yaptığı döneme ait anılarını paylaşan İl Müftüsü Muharrem Genç, “Peygamber Efendimiz (sav) Mekke’yi Mükereme’de doğdu, büyüdü, yetişti. Ve bir izin çıktı Efendimize ne izniydi? O hicret izni, zira Peygamberler izin almadan bir yere gidemezler. Kimin izni, ilahi izindir. Onun için bizde alimlerimiz, köyümüzün imamları, varis alimler daha ayrılmadan onun duasını alarak annemiz, babamızla birlikte elini öper gurbete gideriz veya okumaya veya işe geri döndüğümüz zaman da tekrar onun elini öperiz. Zira bu Peygamberimizden bize kalmış bir adettir. Bizde onun hatırına o alimlerimizin duasını alarak hareket ediyoruz. Hicret için Peygamber Efendimize Cenabı Allah izin veriyor.  Medine’yi Münevere’ye gitti. Hicret sonrasında Efendimizi öldürmek istediler. Niye statükoyu değiştirdi, hanımlara bakışı değiştirdi, gençlere bakışı değiştirdi, fakir fukaraya bakışı değiştirdi, ticarete bakışı değiştirdi, insani ilişkilere bakışı değiştirdi, yeni bir bakış açısı değiştirdi. Dünya’nın en güzel ideolojisine sahip olsanız, dinine de sahip olsanız ki bizim dinimiz en güzel dindir, en temiz dindir, en zarif dindir. Özgür bir vatanda yaşanmadıktan sonra rahat bir şekilde Müslümanlığımızı yaşayamayız. Bingöl’de özgür olamazsak, Bursa’da özgür olamazsak, Diyarbakır’da özgür olamazsak, Hakkari’ de özgür olamazsak, İstanbul’da özgür olamazsak, sıkıntı olursa o zaman biz vatanımız, toprağımız, çift süreceğimiz buğdayımızı ekeceğimiz, koyunlarımızı süreceğimiz, atlarımıza binerek kırmızı ışık görmeden Melekan yaylalarına kadar gideceğimiz bir toprağımız olmazsa biz dinimizi rahat yaşayamayız. Namusumuzu bile muhafaza edemeyiz. Özgür bir şekilde bir medeniyet kurma iddiası ile Peygamber (asm) Medine’yi Münevvere’yi ebedi vatan olarak ittihaz etti. Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vessellem) bir medeniyet kurdu. İçinde namaz, oruç ve birçok ibadet olan; ticaret, doğruluk, dürüstlük,  beyefendilik ve hanımlık olan bir medeniyet oluşturmak istiyordu. Bunu algılamayanın, İslam’ın evrensel mesajını anlaması mümkün değil. Bu medeniyet temiz bir medeniyettir, Hanımlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize, yöneticiye, insanlığa müthiş bir özgürlük sunuyor.  Bu medeniyet,  Allah’a teslimiyeti, kulluğun zirvesine insanlığı çıkarmak istiyor. Bugün İslam medeniyetinin sürdüğü topraklara yönelik büyük saldırılar var. Ailemizi, çocuklarımızı, gençliğimizi mahveden, altına dinamit koyan ve kardeşliğimizi bitiren bitirmek istenilen büyük bir saldırı var. Biz buna izin vermeyeceğiz.”şeklinde konuştu.



Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum