Advert
as

"2018 Yılı Hayvan Üreticileri için Bir Kriz Yılı Oldu"

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, 2018 yılının hayvan üreticileri için bir kriz yılı olarak geçtiğini söyledi.

2018 yılının hayvancılık açısından kriz yılı olduğuna işaret eden Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, yanlış politikalar nedeniyle sektörün bitme noktasına geldiğini belirtti. 

Hayvancılık sektörünü değerlendiren Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, ülke ve bölge ekonomisinin tarım ve hayvancılık üzerine olduğunu belirterek, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle iki sektör için de 2018 yılı kriz yılı olduğunu söyledi. 

Hayvancılık alanında yaşanan sorunları anlatan Koç, "2018 yılında hayvancılık sektörü bir kriz içinde geçirdi. Neden derseniz, hayvanı elinde olanlar satamıyor, satamadığı içinde büyük bir kriz yaşadı. Üretici süt kilosunu bin 300 TL satarken, yem kilosunu 2 bin TL civarına alıyor. Üretici şu an çıkmaz sokaktadır. Hayvancılık sektörünün yeniden canlanması için devletin bu işi ehline vermesi gerekir. Vatandaş emeğinin karşılığını alamıyor. Bu konuda yeni politikalar üretilmesi lazım. Üretici beslediği hayvanı ve sütünü hak ettiği fiyattan satması gerekir ki emeğinin karşılığını alabilsin ve bu işi geliştirsin, devam edebilsin." diye konuştu.

 

"Devlet üreticiyi fazlasıyla desteklemesi lazım" 

Ekonomisi tarım ve hayvancılık üzere olan bir ülkenin dışarıdan et ithal etmesinin kalıcı bir çözüm olmadığını vurgulayan Koç, şunları söyledi: 

"Üretici de tüketici de mağdur edilmesin. Üreticinin imkanları çoğalırsa, hayvancılık canlanır, tüketici rahat eder. Onun için 2018 yılı üreticiler için bir mağduriyet yılı oldu. Biz üreticiler olarak devletten hayvancılık sektörüne pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Gerçekten şu an üretici zor durumdadır. Biz üretici para kazansın, ülke ne durumda olursa olsun mantığında da değiliz."

 

"Bitkisel üretimin olmadığı bir ülkede hayvancılık yapılır" 

Bitkisel üretim olmadığı için yem bitkilerinin çok pahalı olduğunu dile getiren Koç, "Yem bitkilerinin üretimi için politikalar geliştirmek gerekiyor. Neden tarlalarımıza; yonca, mısır ve benzeri bitkiler ekilmiyor diye düşünmemiz lazım. Yem bitkileri pahalı diyoruz, bunun nedenini soran var mı? Hayvancılık da bir devlet politikası olmalı ve bu konu üzerinde durulmalıdır. Bitkisel üretimin olmadığı bir ülkede hayvancılık zor yapılır. Ülkemizde yem fiyatlarının pahalılığı üretimin olmayışındandır. Kaba yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle hayvancılık yapanlar işlerini geliştiremiyor. Hayvancılık yapanlar işini bırakmak yerine geliştirmek istiyor." ifadelerini kullandı.

 

"Her şeyimiz ithal, üretim sorunumuz var" 

Hayvan üreticileri çiftliklerinde çalıştıracak insan bulamadıklarından dolayı sitem ettiklerini dile getiren Koç, "Maalesef şehir merkezinde insan çok ama gelip çalışan yok. Yabancı ülkenin vatandaşları gelip çalışıyor. Her şeyimiz ithal, üretim sorunumuz var. İthal yaparak bir yere varamayız." dedi.

 

"Destekler doğru kişilere gitmediği için israf oluyor" 

Devlet tarafından verilen desteklemelerin işin ehli kişilere verilmesi gerektiğini belirten Koç, "Devlet destekleri hak edene değil, hak etmeyene veriliyor. Köylerde doğrudan gelir desteği adı altında bitkisel üretim desteği hak edilmeyen kişilere veriliyor, buna karşıyız. Destek üretene verilmelidir. Ahıl ve ahır hayvan besleyene yapılmalı, besicilik yapmayana boşuna destek verilmemelidir. İşin ehli olana destek verilmelidir. Kağıt üzerindeki kriterlere göre desteklemelere karar verilmemeli diye düşünüyorum. Devlet destekleri doğru kişilere gitmediği için israf oluyor." diyerek uyarılarda bulundu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum