Advert
as

Çapak, Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın Editörlüğünü Yaptı

Çapak, Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın Editörlüğünü Yaptı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İbn Hazm'ın et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık kitabının editörlüğünü yaptı.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basılan ve mantık çalışmaları özelinde temsil değeri yüksek eserlerden biri olan İbn Hazm'ın et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık kitabının editörlüğünü yaptı. 

Daha önce, yine Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basılan Ali Sedâd’ın Mizânu’l-Ukûl fi’l-Mantık ve’l-Usûl, Mantık Risâleleri, Hocazâde Abdullah Enverî’nin Usûl-i Cedîde Zübdesi, Tarihçi ve Şair Ali Emîri Efendi’nin Mir’âtü’l-Fevâid ile Gazali’nin El-Kıstasü'l-Müstakim gibi önemli eserlerin editörlüğünü yapan; bunlardan bazılarının hazırlama ve çevirisini de yapan Prof. Dr. Çapak, et-Takrib li-Haddi'l-Mantık isimli eserin de editörlüğünü yaptı. Prof. Dr. Çapak, kitabın editörlüğünün yanı sıra kitabı hazırlayanlar arasında da yer alıyor.

 

Bu güzel eserin müellifi ise "Haccac'ın kılıcı ne ise İbn Hazm'ın dili de odur" sözü ile bilinen İbn Hazm’dır. İbn Hazm, hadis ilimlerinde ve fıkıhta otorite olarak kabul edilen bir âlimdir. Kitap ve Sünnet'ten hüküm çıkarma gücüne sahip olan İbn Hazm, siyer ve tarih konularında da ulaştığı üstün seviyeden dolayı ortaya koyduğu her meseleye tarihten yaşanmış örnekler getirmesini kolaylaştıran bir isimdir. Mantık örneklerini hep fıkıhtan veren İbn Hazm’ın İslâmî ilimler üzerine de eserleri vardır.  İbn Hazm, Gazali’nin de esinlendiği ve kaynak aldığı kişi olarak da bilinmektedir.

 

Et-Takrîb li-Haddi’l-Mantık’ın içeriği

İbn Hazm’ın telifi olan eserin tam adı, et-Takrîb li-Haddi’l-Mantık ve’l-Medhal ileyhi bi’l-Elfâzi’l-Âmmiyye ve’l-Emsileti’l-Fıkhiyye olup Türkçe’de “Mantığın Tanımını Anlaşılır Kılmak ve Mantığa Halkın Anlayacağı Terimlerle ve Fıkhî Örneklerle Giriş” şeklinde ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere İbn Hazm bu eserinde mantık disiplinini, öğrenimini amaçlayanlar için anlaşılır kılmayı hedeflemektedir. Mantıkta kullanılan kıyas çeşitlerini ve pek çok kavramı fıkhî örneklerle destekleyerek anlatan İbn Hazm, beş sanatı da farklı yaklaşımlarla ve İslâmî literatürden örneklerle zenginleştirerek aktarır.

 

Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Yusuf Arıkaner’in yayına hazırladığı eser, İslam mantık tarihi alanında erken dönem telif edilmiş önemli kitaplardan birisidir.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum