Advert
as

“Temel Aile Bilinci Eğitimi” Semineri Düzenlendi

“Temel Aile Bilinci Eğitimi” Semineri Düzenlendi

Diyanet İşleri Başkanlığınca ülke genelinde ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik sürdürülen proje kapsamında İlçe Müftülüğü, Kur’an Kursu öğretici ve öğrencilerine “Temel Aile Bilinci Eğitimi” semineri düzenledi.

İlçe Müftülüğü tarafından ilçede görev yapan Kur’an Kursu öğretici ve öğrencilerine Temel Aile Bilinci Eğitimi semineri verildi. 

Kültür Merkezinde düzenlenen Seminere İl Müftüsü Muharrem Genç, İlçe Müftüsü Muharrem Dutar, Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü Şemseddin Aydoğdu, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu (ADRB) İl Koordinatörü Fatma Onur ve Kur’an Kursu Öğreticileri katıldı. 

Seminer hakkında konuşma yapan İl Müftüsü Muharrem Genç,“Bu seminerin kaç ayağı var, bunu beraberce irdeleyelim. Bunlar madde bağımlılığı, sigara, aile içi yanlış ilişkiler, intiharlar, engelli olan kardeşlerimiz bütün bunlar tabi birbirlerinden farklı olan birçok önemli meselelerdir. 

İçki, kumar, uyuşturucu, intiharlar. Artık ben Kur’an Kursu hocasıyım, ben imamım veya ben Diyanetin falan yerinde çalışıyorum, bu beni çok ilgilendirmez deme lüksüne sahip değiliz. Nice Kur’an kursu hocalarımızı, nice din görevlisi arkadaşlarımızın çok yakınlarının bu konuya müptela olduğunu, yanlış alışkanlıkları olduğunu hep beraber çoğu zaman Ankara’da görev yaptığım sıralarda, buralarda izliyoruz. O zaman demek ki tehlike bizim kapımızda da var. Başkasını konuyla ilgili bilgilendirirken aynı zamanda kendi evimizi de aydınlatacağız. Fahri olsun, sözleşmeli olsun, kadrolu Kur’an kursu hocalarımız olsun, aileyi irşatta çalışan kardeşlerimiz olsun, hepimizin bu konudaki sorumluluğu var.

 

Önce aile içinde eşimiz kiminle oturup kalkıyor? Namaz kılıyor mu? İlişkileri nasıldır? arkadaşlıkları nasıldır? Bunlar çok önemli evimizin düzenini de bozmadan onu da aydınlatacağız. Tabii ki evimizin de bir düzeni var. Bütün bunları tek tek irdeleyeceğiz, sahip çıkacağız. Babamız, kardeşlerimiz, akrabalarımız bütün bunlar bizim için önemli ama evin de düzenini bozmadan olmalı.

 

Aile; yani kendi dünyamız. Kapalı insanlarla ilişkilerimiz, anlattığımız konular, kendi dünyamızda işlevsel değil. O zaman bir sıkıntı var bu işte. Yeniden hayatımızı bir düzene koymalıyız, masaya yatırmalıyız. Masaya yatırarak yeniden eksikliklerimizi, hastalıklarımızı aile içinde kendimize ait yani bütün bunları göz önünde geçirerek düzenimizi sağlamamız lazım. Yeniden tedavi, yeniden düzen, yeniden intizamı sağlamamız lazım. Kendimizde aynı şekil yalan söylemeyeceğiz, düzgün hareket edeceğiz, helale harama dikkat edeceğiz, ibadetlerimize dikkat edeceğiz, birbirimize iftira etmeyeceğiz, çalışanlarımıza, memurlarımıza iftira etmeyeceğiz, birbirimize haset, gıybet etmeyeceğiz aynı hastalıklar bunlar en az uyuşturucu kadar tehlikeli. Onun için bütün bu davranış terbiyemizi, yönetim terbiyemizi, sosyal içtimai terbiyemizi yeniden gözden geçireceğiz. Yani bunların altlarını dolduracağız eksiklerimizi telafi edeceğiz.”dedi. 

Temel Aile Bilinci Eğitimi Semineri hakkında açıklama yapan İlçe Müftüsü Muharrem Dutar,”Diyanet İşleri Başkanlığımızın bugüne kadar yaptığı en geniş kapsamlı, bütün Türkiye’yi kuşatan bir aile eğitimi seferberliğini malumunuz olduğu üzere Ocak ayında başlatmış bulunmaktadır. “Temel Aile Bilinci” eğitimi iki farklı aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama Kur’an kursu öğreticilerinin bu semineri almasıdır. İkinci Aşama ise Kur’an Kursuna devam eden öğrencilerimizin bu eğitimden geçmesidir.

Neden Kur’an Kursu Öğreticileri diye soracak olursak? Köylerde ve mahallelerde Kur’an kurslarımızda görev yapan öğreticilerimizin ailelere ulaşılması noktasında kadınlarımızla yakından iletişim kurulması için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Solhan’da şu an 37 sınıfta 26 yerde bin civarında bayan öğrencimiz var. Sizler bu eğitimi aldığınızda bu bilgileri öğrencilerinizle paylaşacaksınız. Onlar da bu semineri alacaklar. Ortalama bir aile 4 kişi olsa bin civarında öğrenci bu seminer bilgilerini aileleriyle paylaşsa ve orada uygulasa bu 4 bin aile demektir. Bu da 4 bin ailede huzur ve mutluluk demektir. Çocuklarımız için güzel bir gelecek demektir. Ayrıca sizler yani Kur’an kursu öğreticilerimiz kurslarda sadece Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler eğitimi vermiyor, aynı zamanda bayanlara aile sorunlarıyla ilgili manevi destek de sunuyorsunuz. Sizler bir nevi Manevi danışman ve rehberlik görevini de fiiliyatta uyguluyorsunuz. 

Dolayısıyla bu proje sayesinde sayıları 40 bini bulan Kur’an kursu hocamızın gayretiyle Türkiye genelinde bir milyondan fazla insan, aile ahlakı konusunda seminer almış olacaktır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak amacımız; aileyi güçlendiren ve aile bireylerini kuşatan problemlere karşı çözüm üretmek ve bu problemlere Kur’an ve Sünnet çerçevesinde yaklaşarak ailelerimizde Peygamber ahlakının hâkim olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda ailenin vazgeçilmez olduğuna, aile değerlerini yaşatmaya, aile mutluluğunu zedeleyecek her türlü etkenlere karşı birlikte mücadele etmeye ve ailelerimiz için emek vermeye dair bir bilinç oluşturmaktır. Bu tür seminerler bilinçlenmeyi ve farkındalığı artıracaktır diye düşünüyorum. 

Eğitimlerde aile içerisindeki iletişim becerilerini geliştirme, ailede çocukla, gençle, yaşlıyla ve engelliyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar, aile fertlerinin hakları, sorumlulukları ve aileyi ayakta tutan temel ahlaki değerler gibi konular işlenecektir. Mesela “Ailemde bir engelli var, Ailem dağılmasın, Ailemde bir yaşlı var, Ailemde merhamet istiyorum”, “Ailemi teknoloji bağımlılığından koruyorum”, “Ailemi zararlı alışkanlıklardan ve madde bağımlılığından koruyorum vb.” 12 başlıkta ve konuda dikkat çekici sunumlar yapılacaktır. Seminer sırasında On dakika süren Aile temalı kısa film de sizlerle paylaşılacaktır. 

Bugün bu Temel Aile Bilinci Eğitimi konusunda seminer vermek üzere İlçemize teşrif eden başta Sayın İl Müftüm Muharrem Genç Hocamıza, Bingöl İl Müftülüğü Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürümüz Şemseddin Aydoğdu’ya, ADRB İl Koordinatörü Fatma Onur ve Kur’an Kursu Öğreticisi Zeynep Bozağaç hocalarımıza İlçemize teşriflerinden dolayı şükranlarımı arz eder, ayrıca katılım sağlayan siz değerli Kur’an Kursu Öğreticilerimize de teşekkür eder, seminerimizin hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.”şeklinde konuştu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum