Advert
as

“Berat, Kurtuluş ve Arınma Gecesidir”

“Berat, Kurtuluş ve Arınma Gecesidir”

Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, tüm İslam âleminde olduğu gibi Solhan’da da huşu içinde idrak edildi.

Ramazan’ın habercisi olarak kabul edilen Berat Kandili, Solhan’da da dualarla ihya edildi. Berat Kandili münasebetiyle Ulu Camiinde düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim ve Mevlidi Şerif okudu. 

Daha sonra gecenin anlam ve önemi hakkında konuşan İlçe Müftüsü Muharrem Dutar,“Bizleri Ramazan ayının müjdeleyicisi, üç ayların ortasına, mübarek gece olan Berat Kandiline eriştiren Rabbimize hamdolsun! Âlemlere rahmet olarak gönderilen Kutlu Nebiye binlerce salât ve selam olsun! Ramazan ayına adım adım yaklaştığımız şu günlerde Rabbim birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin! 

Berat gecesi… kurtuluş gecesidir. Bu gece af ve mağfiret gecesidir. Belimizi büken günah yüklerinden kurtulma gecesidir. Bu gece arınma gecesidir. Ruhumuzu ve maneviyatımızı körelten ve cılızlaştıran günah ve kirlerden temizlenme gecesidir. Bu gece tevbe gecesidir. Pişmanlık gecesidir. Bu gece ruha ağır gelen her türlü günah, hata ve kötülüklerden berat etme gecesidir. Bu gece Yüce Yaratıcının affına erebilmek için yaratılanı affetme, hoş görme gecesidir. Bu gece yenilenme, silkinme ve tefekkür gecesidir. Bu gece yüreğimizi, gönlümüzü imana, ömrümüzü Salih amellere açma gecesidir. Bu feyizli ve bereketli zamanlar manevi kampanyalardır. Af ve mağfireti elde etmek isteyenler bu kampanyaları kaçırmamalıdır. Allah Resulü (s.a.s.) bir Hadis-i Şeriflerinde: “Şu beş gecede yapılan dualar geri çevrilmez.: Reğaib, Beraat, Cuma,Ramazan ve Kurban Bayramları geceleridir.” Buyurarak bu akşam idrak ettiğimiz gecenin sıradan bir gece olmadığını, duaların geri çevrilmediği müstesna gecelerden olduğunu bizlere haber vermişlerdir. 

Kur’an-ı Kerim’de Duhân Suresi ilk ayetlerinde Yüce Rabbimiz bu müstesna gece ile ilgili şöyle buyurmaktadır: “ Ha-Mim. Apaçık olan Kitab’a yemin olsun ki biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. Katımızdan bir emirle her hikmetli iş o gecede ayırt edilir.” 

Bu ayetlerden anlaşılıyor ki Kur’an mübarek bir gecede indirilmiştir. Mübarek gece Kadir gecesi midir yoksa Berat gecesi midir? İslam alimleri bu konuda farklı görüşler söylemişlerdir. Çoğu âlimler Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecenin Kadir gecesi olduğunu beyan etmişlerdir. Ancak Berat gecesinde Kur’an-ı Kerim Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına topluca indirilmiştir. Kadir gecesinde ise dünya semasından Peygamber Efendimiz(s.a.s.)’e indirilmeye başlanmıştır. 

Bu gecede ayetten anlaşıldığına göre, her önemli iş hikmetli bir şekilde ayırt edilip belirlenmektedir. İbn-i Abbas(r.a.)’tan rivayet edildiğine göre hikmetli işlerin ayırt edilmesi şu şekilde olmaktadır: Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, ölümler, doğumlar, depremler, afetler vb… Büyük tefsir âlimlerinden Fahreddin-i Razi’nin beyanına göre; bu defterlerin düzenlenmesi Berat gecesinde başlayıp Kadir gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir. 

Hz. Aişe annemiz anlatıyor: Peygamberimiz bir gece kalktı, namaza durdu. Secdeyi o kadar uzattı ki ruhunu teslim ettiğini sandım. Kalktım ayaklarına dokundum. Peygamberimiz ayaklarını hareket ettirince içim rahatladı. Biraz eğildim ve Allah Resulü’nün şöyle dua ettiğini duydum: “ İlahi! Cezandan affına sığındım. Gazabından rızana sığındım. Senden yine sana sığındım. Sana övgüleri saymakla bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin.” 

“Bu gece af dileyen yok mu onu affedeyim diyen Rabbimize: “ Ben varım Ya Rabbi! 

Bu gece rızık isteyen yok mu ona rızık vereyim diyen Rabbimize: “Ben varım Ya Rabbi! 

Bu gece belaya uğrayan yok mu onu afiyete kavuşturayım diyen Rabbimize: “Ben varım Ya Rabbi!” diyenlerden olmak için gayret edelim. 

Bu gece dua gecesidir. Şöyle dua edelim: “Ya Rabbi! Bu ayları bizim hakkımızda, ülkemiz ve Alem-i İslam hakkında hayırlı ve bereketli eyle! Bu gün ve gecelerin feyzinden, bereketinden ve hayrından bizleri mahrum eyleme! Bizleri yanlış yollarda ömür tüketen gafillerden eyleme! Alem-i İslam’ın üzerindeki kara bulutları izle eyle! Filistin’de, Yemen’de, Suriye’de, Arakan’da, Doğu Türkistan’da vb. yerlerde devam eden savaş, zulüm, açlık, sefalet, kan ve gözyaşlarını şu edilen dualar, çekilen samimi zikirler hürmetine sona erdir!” diyerek samimi ve içtenlikle yalvaralım. 

Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz olmak üzere bütün İslam âleminin ve Solhan halkımızın Berat gecesini tebrik ediyor bu mübarek gün ve gecelerde yapacağımız ibadet, dua ve hayırlarımızın kabul olmasını, sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde manen dolu, ruhen arınmış bir şekilde Ramazan ayına kavuşmamızı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.”dedi.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum