Advert
as

Ağrısız Doğumlar Başladı

Ağrısız Doğumlar Başladı

Özel Bingöl Hastanesinde Epidural (normal) doğum ile hamile kadınların korkulu rüyaları son buluyor.

Konu ile ilgili Özel Bingöl Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Op. Dr. Engin Akgündüz ve Op. Dr. Sinan Taşdemir Epidural doğum hakkında sorularımıza cevap verdiler.

 

 Nedir? Ağrısız doğum nasıl yapılır? 

Doğum kaygısı ve endişesiyle karşı karşıya olan anne adaylarının içini rahatlatan epidural, son zamanların oldukça popüler doğum yöntemidir. Anne adaylarının doğuma karşı ön yargısını kıran epidural (normal) doğum nedir? Epidural doğum yöntemi nasıl gerçekleşir? Epidural doğumun avantajları ve riskleri neler? İşte epidural (ağrısız) doğum hakkında bilinmesi gerekenler... 

Özel Bingöl Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Op. Dr. Engin Akgündüz ve Op. Dr. Sinan Taşdemir Epidural doğum hakkında bilgi verdi. 

Doğum vakti yaklaştıkça kaygısı artan anne adayların bazıları her ne kadar bebekleri için en sağlıklı yöntemi uygulamak istese de çevresindekilerin acı tecrübelerini duyup onlardan etkilenebiliyor. Kaygı ve korkuları nedeniyle normal doğumdan vazgeçip sezaryen isteyen anne adayları, sezaryen sonrası çekecekleri dikiş ağrılarını bilseler normal doğuma karşı bu kadar ön yargılı olmazlar. Eğer anne adayında ya da bebekte bir sağlık problemi yoksa uzmanların üstüne basa basa tavsiye ettiği en sağlıklı ve doğal yöntem normal doğumdur. Bu önerilere rağmen normal doğum kaygısı devam eden anne adayları için popüler bir yöntem daha var! Normal doğuma anestezinin de eklenmesiyle anne adayı doğum sancılarını çeker fakat hissetmez. Epidural yöntemin uygulanmasıyla pek çok anne adayı kaygısı daha az bir şekilde doğuma giriyor. 

 

Peki, Ağrısız Doğum (Epidural) Nasıl Olur? 

Epidural yöntemin sezaryen doğum yönteminden farkı sezaryende uygulanan genel anestezi yerine bölge anestezisi tercih edilir. Tıpkı normal doğumda olduğu gibi yine bebek normal bir şekilde yani karındaki kesiden çıkartılmadan dünyaya getirilir. Epidural yöntemin tercih edilmesiyle anne adayı dokunmayı ve baskıyı hisseder ancak ağrıyı yaşamaz.

 

Epidural (Normal) Doğum Yöntemi Nedir? Epidural Doğumun Faydaları Neler? 

Doğum yapacak olan anne adayının ağrı eşiği düşükse ya da kendisini doğuma hazır hissetmiyorsa epidural yöntemin tercih edilmesiyle doğum gerçekleştirilebilir. Epidural tercih edilse bile hiçbir şey olmamış gibi doğumhaneden çıkması beklenilemez. Elbette biraz hissedecek, hissedecek ki ıkınmayla beraber bebek daha kolay çıksın. Anne adayının belinden özel bir iğne yapılır ve omurgaya yerleştirilen kateterden anestezik madde verilir. Bu sayede belden aşağısı uyuşacak ve ağrı hissedilemeyecek hale gelecektir.

 

Epidural Doğum Nasıl Yapılır? 

Doğum anı şiddeti kasılmalarla beraber bebeğin kanalda ilerleyip dışarı çıkar. 3 aşamada gerçekleşen doğumdaki evreler; açılma, bebeğin çıkışı, doğumdan ve oksitosik madde verilmesinden sonra uterus sertleşmesini takiben plasentanın çıkarılması (halas) yeni plasentanın çıkışıdır. Hipnoz, akupunktur, aromaterapi, nefes alıştırmaları gibi çeşitli yöntemler doğum sancısını azaltmak için tercih edilebilse de en etkilisi epiduraldir.

 

“SSK’lı Hastalarda Faydalanabiliyor”

 Özel Bingöl Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Hüseyin Çoban: “SGK’nın anne adaylarına sunduğu hak ile gebelik döneminde sosyal güvencesi olmayan (yeşil kartlı hastalar hariç) gebeliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk 8 haftalık döneme kadar gebelik muayenesi, doğum gibi işlemlerde SGK’lı hasta gibi özel hastane hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

 Halkımızın sağlık hizmetlerimizden kesintisiz faydalanabilmesi için Cumartesi günleri 09.00 ila 13.00 saatleri arasında tüm branşlarımız ile hizmet vermeye devam etmekteyiz.”

 Dr. Çoban, “Ayrıca 1991 yılında UNİCEF ve WHO bünyesinde başlatılan bebek dostu hastaneler programı çerçevesinde 2014’te bebek dostu hastane unvanını alan Özel Bingöl Hastanesi bu unvanını 2019 yılı yapılan ilk denetimde sonucu bir kez daha yeniledi. “Bebek Dostu Hastane” olarak değerlendirme geçiren Özel Bingöl Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Değerlendirme ekibi tarafından, Doğumhane, Pediatri ve Kadın Doğum Poliklinikleri, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi, Bebek Emzirme Odası gibi bölümleri ziyaret ederek kriterlere uygunluğu değerlendirildi.” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum