Advert
as

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Korkusuna Son!

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Korkusuna Son!

Özel Bingöl Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Sezaryen doğum yapan kadınların sonraki doğumlarını normal yapmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

Sezaryen doğum yapan kadınların sonraki doğumlarını normal yapmasının mümkün olduğunu dile getiren Özel Bingöl Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Op. Dr. Sinan Taşdemir ve Op. Dr. Engin Akgündüz, anne adaylarına bir engel olmadığı takdirde normal doğum yapmaktan kaçınmamaları gerektiğini söyledi. 

Türkiye’de çoğu kadının normal doğumdan korktuğu için sezaryen ile doğum yapmayı tercih ettiğini belirten Op. Dr. Engin Akgündüz, “Normal doğum sonrası vücudun toparlanması sezaryen doğuma göre daha hızlı oluyor. Ancak çoğu kadın özellikle ilk hamileliğinde normal doğum yapmaktan korktuğu için sezaryene yöneliyor. İlk hamilelikle birlikte sezaryen tecrübesini yaşayan anneler ise ikinci hamileliklerinde normal doğum yapmak istiyor. Sezaryen sonrası normal doğum, birden fazla etkene bağlı olarak gelişiyor. Anne adayının bu duruma uygun olması ise aranan en önemli koşul” dedi. 

Sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu, ama bunun için hiçbir sağlık engelinin olmaması ve geçmiş sezaryenin bu duruma olumsuz etkide bulunmamasının önemli olduğunu söyleyen Dr. Akgündüz, "Sezaryen yönteminde, rahime doğru bir kesi yapılmaktadır. Bu kesinin tamamen iyileşmeden normal doğum yapılması, hatta tekrar hamile kalınması bile risk oluşturabilir. Sezaryen sonrası doku iyileşmesinin zaman alması ve normal doğumlarda rahim yırtılma riskinin bulunması nedeniyle sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen bir anne adayının ortalama 2 yıl beklemesi önerilir” diye konuştu.

Op. Dr. Engin Akgündüz, sezaryen sonrası normal doğum için gereken koşulları şöyle sıraladı:  

“Sezaryen sonrası normal doğum yaptırmak isteyen anne adaylarının aşırı kilolu olmaması, normal doğum esnasında ıkınmaya engel olacak herhangi bir solunum sistemi veya kalp hastalığının bulunmaması, daha önceki sezaryen doğumunda rahimde dikey kesi yapılmamış olması, sezaryen haricinde daha önce herhangi bir ameliyatın yapılmamış olması, vajinal doğumu riskli hale getirebilecek herhangi bir gebelik komplikasyonunun olmaması, normal doğum esnasında bebeğin çıkışını sağlayacak olan pelvisin bebeğin güvenli bir şekilde geçmesine izin vermeyecek boyutta olması, mevcut gebeliğin çoğul gebelik olmaması ve bebeğin normal doğuma engel olacak şekilde kilolu olmaması gerekmektedir.” 

Anne adaylarının sezaryen doğumda yaşadıkları fiziksel ve ruhsal problemler nedeniyle tekrar sezaryen olmak istememesi nedeniyle normal doğuma olan ilginin arttığını söyleyen Op. Dr. Engin Akgündüz  “Bana göre normal doğumun bebeğin dünyaya normal şekilde gelmesini engelleyen ve annenin doğumdan sonra daha zor toparlanmasına sebep olan sezaryen doğuma göre daha fazla tercih edilmesi gerekiyor. Fakat doğum süreci birçok açıdan bilinmezlere gebe olduğu için verilen kararların uygulanması her zaman istenildiği şekilde olmayabiliyor. Hamilelik süreci ani bir değişiklik sonucu bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye atmamak açısından normal doğum planlanıp, sezaryen doğumla da sonuçlandırılabiliyor” dedi. 

Hastanemizde de Sezaryen Sonrası Normal Doğum işleminin başarı ile uygulanmaya başladığını belirten Dr. Akgündüz, “Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde, 10.09.2019 tarihinde, gerekli kontroller sonrası Sezaryen Sonrası Normal Doğum işlemi başarılı bir şekilde yapılmış, yaklaşık 4 kilo olan bebek sağlık durumu gayet iyi olarak ailesine teslim edilmiştir.” dedi. 

Sezaryenden sonra yeniden çocuk sahibi olmak isteyen kadınların hamile kalmadan önce normal doğum yapmaları için mutlaka doktorlarına başvurarak planlanma yapmaları gerektiğini ifade eden Dr. Akgündüz, ”Sezaryen doğum yapmış hastalarımız, normal doğum yapmaktan kaçınmamalılar. Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen gebeler bu konuda ne kadar istekliyse, normal doğum şansı o kadar fazla olmaktadır” diye konuştu.

 

Özel Bingöl Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Hüseyin Çoban, analık hali ile ilgili olarak, “Daha önce sigortası bulunan fakat gebelik başladığı dönemde (işten çıkarılma, BAĞ-KUR prim borcu olan vs.) sigortası olmazsa bile (Yeşilkartlı hastalar hariç) Sosyal Güvenlik Kurumunun anne adaylarına tanıdığı, analık hali maddesi gereği; gebe kaldığı tarihten itibaren, doğumdan sonraki ilk 8 (sekiz) haftalık; ikiz gebeliklerde ise ilk 10 (On) hafta boyunca, Özel Bingöl Hastanesi’ nden normal sigortalı hasta gibi faydalanabileceklerdir.” dedi.

 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum