Advert
as

310 Personelle Deprem Tatbikatı

310 Personelle Deprem Tatbikatı

Bingöl’de 7 ilden gelen 310 personel ve 70 aracın katılımıyla düzenlenen deprem tatbikatı gerçeği aratmadı.


Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ev sahipliğinde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Bingöl-Muş Karayolu 20’ci kilometrede bulunan Gülbahar Barajı kenarında Diyarbakır AFAD Birlik Müdürlüğü, Bingöl, Muş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Erzincan ve Adıyaman AFAD İl Müdürlükleri Arama Kurtarma ekiplerinin katılımıyla deprem tatbikatı düzenlendi.

Çevre illerden gelen 310 personel, 70 araç ve ambulans helikopterin de desteğiyle senaryo gereği 7,0 şiddetinde meydana gelen depremin tatbikatı yapıldı. Tatbikatta ilk olarak mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Enkaz ve binadan çıkarılan yaralılar, ilk müdahaleleri ardından sağlık ekipleri tarafından ambulansa alınarak UMKE sahra hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Daha sonra, deprem tatbikatı kapsamında havaya gaz sızıntısı bilgisi üzerine bölgeye ekipler sevk edilerek gerekli müdahaleler yapıldı.  Yine depremden dolayı bir binada çıkan yangına da itfaiye ekipleri tarafından hemen müdahalede bulunuldu.

Gerçeği aratmayan deprem tatbikatına, Bingöl Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü İtfaiye Ekipleri, emniyet, jandarma, 112 ve UMKE de destek verdi.  Ayrıca, Tatbikat programı öncesinde ilin genel durumu, toplanma alanları ve çadırkent alanlarını içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Program, İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin'in açış ve selamlama konuşması ile başladı. Boğatekin, "Toplam 310 personel, 70 araçla bölgesel saha tatbikatımızı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesinde yer alması, Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu'nun kesim noktasında olması olası bir afette, kurumlar arası iş birliği, kendimizi test etmek ve bu alanda eksiklerimizi görmek amacıyla bu tatbikatı gerçekleştirmiş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye önemli bir deprem kuşağında yer alıyor"

Deprem tatbikatı öncesinde konuşan Vali Kadir Ekinci, Türkiye'nin önemli bir deprem kuşağında yer aldığını belirtti.

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 95'inin ne yazık ki deprem riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Ekinci, "Hal böyle olunca, riskin yüksekliğine binaen hazırlıklarımızın da bir o kadar yüksek, sürekli ve güncel olması gerekiyor. Türkiye bir deprem ülkesi olduğu gibi aynı zamanda Bingöllümüzde birinci derecede deprem bölgesi, Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu fay hatlarının kesiştiği deprem riski taşıyan özel bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla riskin bu derece yüksek olduğu bir yerde kurtarma ekiplerimizin, STK’larımızın ve diğer 26 hizmet grubumuzun afete her an müdahale edebilecek çapta hazır olmalıdır.  Daha önceki yıllarda yaşadığımız depremlerden edindiğimiz tecrübeler, bilimsel çalışmalar, teknolojik gelişmeler ışığında hazırlanan planlarımız var." dedi.

Tatbikat sonrasında Vali Kadir Ekinci ve il protokolü tatbikatta görevli ekipleri ziyaret ederek tebrik etti, çalışmalarında başarılar diledi.

Tatbikata Vali Kadir Ekinci'nin yanı sıra 49. Komando Tugay Komutan V. T. Albay Ali Olcay Küçüktepe, Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Demir, Sanayi Ticaret Odası Başkanı  Mahmut Ayas, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Vali Yardımcısı Yusuf Gemici, Kurum Müdürleri, AK Parti İl Başkanı Hanefi Güler, Erzurum, Elazığ, Adıyaman, Siirt, Tunceli, Erzincan, Van, Malatya, Bitlis, Batman ve Diyarbakır AFAD İl Müdürleri ve Şube Müdürleri, STK Yöneticileri ve üyeleri, Bingöl Üniversitesi Genç MYO Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum