Advert
as

Gündoğdu,“Erken Tanı Hayat Kurtarır”

Gündoğdu,“Erken Tanı Hayat Kurtarır”

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, 'Dünya Meme Sağlığı Günü' etkinlikleri kapsamında kent merkezinde yürüyüş yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü, kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen yürüyüş, Hükümet Konağı önünde başladı.

Öğrenci Bando takımı eşliğinde İnönü, Genç ve Hastane caddesinde Vali Yardımcısı Yusuf Gemici, İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney'in katılımıyla gerçekleşen yürüyüşe vatandaşlar alkışlarla destek verdi. 

Yürüyüşün ardından açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Gündoğdu, kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini belirti.

 

“Erken Teşhis Çok Önemlidir” 

“Meme kanseri erken tanısı olduğu zaman tedavi edilebilir bir hastalıktır” diyen Gündoğdu,“Bizim isteğimiz kadınların kendi muayenelerini kendileri yapabilmeleridir. Ayrıca mamografilerini yaptırmaları ve muhtemel bir meme kanserinden kurtulmalarıdır. İlimizde vatandaşlarımız Ketem aracılığıyla ücretsiz bir şekilde evlerinden alınmakta, taramaları yapıldıktan sonra tekrar evlerine bırakılmaktadır. Meme kanserinin erken teşhisi, tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Erken teşhis ile memenin korunması mümkün olmakta ve bazı durumlarda cerrahi dışında başka tedaviye bile gerek kalmamaktadır. Erken teşhiste en önemli unsur, mamografi ile tarama programlarının oluşturulması ve kadınların bu tarama programlarına düzenli olarak katılması sonucu sadece mamografide görülen ve ele gelmeyen kanserlerin yakalanmasıdır. Bizler bu vesile ile tüm vatandaşlarımızı erken tanı için en yakın sağlık kuruluşuna bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“3 Kanser Türü Taraması Yapılıyor” 

Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği 3 kanser türünün de taramalarının ülkemizde yapıldığına işaret eden Gündoğdu, şöyle devam etti: 

“Ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır. 

Taraması yapılan kanserler: 

Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi, Yılda bir klinik meme muayenesi 

40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi, Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması, Kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

 

Ücretsiz Hizmet

İlimizde KETEM bünyesinde hiçbir şikayeti olmayan vatandaşlarımıza yönelik uygun yaş gruplarında aşağıda listelenen taramalar, muayeneler ve eğitimler ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca coğrafi koşullar nedeniyle ulaşımla ilgili sorun yaşayabilecek yerleşimde yaşayan vatandaşlarımızın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak KETEM'e getirilmekte ve daha sonra araç ile evlerine götürülmektedir. Muhtelif zamanlarda şehrin farklı bölgelerinde stantlar kurularak vatandaşlarımız kanser ve kanserin erken teşhisi konusunda bilgilendirilmektedir ve ilgili yaş grupları taramalar için KETEM'e yönlendirilmektedir.  Halk eğitim ve Kur'an kurslarında kadınlara yönelik halk eğitimleri dönemsel olarak yapılmaktadır. KETEM'e başvuran vatandaşlarımızdan tarama sonuçları şüpheli olanlar uygun kliniğe yönlendirilmekte ve sonraki süreç KETEM tarafından takip edilmektedir. Hastaların uygun tedavileri almaları da sağlanmaktadır. KETEM dışında Devlet Hastanesinde ve Kadın Doğum Hastanesinde de mamografi cihazlarımız mevcuttur ve taramalar buralarda da ücretsiz olarak yapılmaktadır”

 

Kanserin Erken Teşhisi ve Tedavisi için Sunulan Hizmetler; 

20 yaş üstü kadınlara kendi kendine meme muayenesi eğitimi 

30-65 yaş arası üstü kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri taraması

40-69 yaş arası kadınlara yönelik meme kanseri taramaları 

50-70 arası tüm bireylerde kolon kanseri taraması

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum