Advert
as

Mevlid Kandili Dualarla İhya Edildi

Mevlid Kandili Dualarla İhya Edildi

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) dünyaya teşrif etmesinin yıldönümü olan Mevlid Kandili, Solhan’daki birçok camide dualarla ihya edildi.

 

Hz. Peygamber (sav)´in doğumu münasebetiyle Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Ulu Camii’de, Kız Anadolu İmam Hatip öğrencileri ise Merkez Yeni Camiinde Mevlid-i Nebi programını icra etti.

 

Ulu Camii de düzenlenen programda okul öğrencileri Kur’an-ı Kerim tilaveti, ilahiler ve Mevlid-i Şerif okudu.

 

Akabinde gecenin anlam ve önemine değinen İlçe Müftüsü Muharrem Dutar,“Bizleri bir Mevlid Kandiline daha ulaştıran, gönüllerimizi Hz.Peygamber (s.a.s.) sevgisiyle coşturan, kalplerimizi Muhammedi muhabbetle birleştiren Allah’a hamd olsun. Bugün veladetini kutladığımız insanlığın kurtarıcısı Efendimiz (s.a.s.)e sonsuz salat ve selam olsun.

 

 Bu gece Rebiu’l-evvel ayının on ikisi; insanlığın dirilişine, karanlıktan aydınlığa çıkışına ve katılaşan kalplerin yumuşamasına vesile olan Hz. Peygamber (s.a.s.)in Mevlid gecesi.

 

Mevlid gecesi; insanlığa hem dünyasını hem de ahiretini anlatmak, onlara Allah yolunda rehberlik ve mihmandarlık yapmak için bir şahit, bir uyarıcı ve ışıklar saçan bir kandil olarak seçilmiş Efendimiz (s.a.s.)in dünyaya teşrif gecesidir.

 

Bugün Mevlid Kandili, yani Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in, ay takvimine göre doğduğu gecedir. Hz. Peygamber, kamerî aylardan Rabîu’l-evvel ayının on ikinci Pazartesi gecesi Mekke’de dünyaya gelmiştir. Mîlâdî takvime göre ise bu, 571 yılı Nisan ayının 20’sine rastlamaktadır.

Yeryüzünde önemli gelişmelere sebep olan bu mübarek doğum, insanlık tarihinin en önemli olaylarından birisidir. Çünkü onun dünyaya geldiği dönemde, insanlar her türlü değer ölçülerini yitirmiş, yollarını şaşırmıştı. Küfür ve haksızlık gönülleri karartmış, onları Allah’a giden yoldan uzaklaştırmıştı. Sosyal hayat bozulmuş, ahlak tamamen kokuşmuştu. Kadınlar esir muâmelesi görüyor, bir eşya gibi alınıp satılıyor, kız çocukları acımasızca diri diri toprağa gömülüyordu. Dünyada insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey olan huzur, can ve mal güvenliği kalkmış gibiydi. Dünyanın birçok köşesi kanlı boğuşmalara sahne oluyordu. Cihanın ıslâhı bir peygamberin gönderilmesine muhtaçtı. Bütün ümitler, Yahudi ve Hıristiyan dinlerinin müjdelediği âhir zaman peygamberine yönelmişti.

Bütün dünya karanlıklar içinde, bu kurtarıcının gelmesini dört gözle bekliyordu. İşte Peygamberimiz, böyle bir zamanda dünyaya gelmişti.

Bu gece âlemlere rahmet gönderildi. Bu gece hak şefkatini indirdi.

Bu gece yüreklere su serpildi. Bu gece yetimler sevindi.

Bu gece muhtaçlar güldü. Bu gece insanlar Efendisine kavuştu.

Bu gece Sevgililer Sevgilisi geldi. Bu gece Ahmed-i Mahmud-u Muhammed Mustafa (s.a.s.) Efendimiz âlemlere teşrif etti.

İnsanlık cahilliye devrini yaşıyordu. O geldi insanlık, birer yıldız gibi parlamaya ve ötelere ışık tutmaya başladı.

O geldi insanlık, değerlerin en güzeline kavuştu. Şereflerin en büyüğüne ulaştı. O İslam ahlakının en güzelini yaşadı ve bize aktardı.

İnsanlık bir hiç uğruna birbirini öldürüyordu. O geldi insanlar, dostluğu-muhabbeti buldu. O geldi kanayan yaralar şifa buldu.

Hiç sönmeyecek bir nur parladı o gece.

Hiç bitmeyecek kandil yandı o gece.

Kıyamete kadar gelecek olan insanlığa en güzel örnek geldi o gece.

Amine’nin yetimi, Abdullah’ın hasreti, Abdulmuttalib’in Muhammedi, Ümmetin Ahmedi geldi o gece. Melekler hep saf saf durdu. Melekler Amine’nin evine doldu.

Bu gece Kandil gecesi. Bu gece iman kandillerimizi, ibadet kandillerimizi yakma gecemiz.

Bu gece ahlaki güzelliklere bürünme gecemiz.

Bu gece Şefkat Peygamberimizi örnek alma gecemiz.

Bu gece gönüllerimizi, bedenlerimizi diri tutma gecemiz.

Onu sevmek hepimize bir borçtur. Çünkü Hz. Peygamberimizi sevmenin önemi Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir; “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Al-i İmran,3/31)

Cenab-ı Hak bu gece hürmetine bizleri Habibine layık ümmet, kendine layık kul eylesin!”diyerek konuşmasını bitirdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum