Advert
as

Solhanlı Arıcılar Bilgilendirildi

Solhanlı Arıcılar Bilgilendirildi

Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce İlçemizde bulunan arıcılar, arı hastalıkları ve hastalıkla mücadele konusunda bilgilendirildi.

Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Solhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda Veterinerlik Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu tarafından ilçede bulunan arıcılara, arı hastalıkları ve hastalıkla mücadele konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Arı hastalıkları ve hastalıkla mücadele konusunda bilgilendirmede bulunan Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, “Arıları kekle beslemenin temel unsuru şekerdir. Pudra şekeri, maya katıyoruz ekşimemesi için bal katıyoruz. Sevgili arkadaşlar şunu bilmeniz lazım. Ballarda nihayet hastalık etmenleri uzun süre yaşıyor. Örneğin Amerikan yavru Şuriki etmeni ballarda 25 yıl ölmeden özelliğini kaybetmeden yaşamını sürdürüyor. Veya Nosema biliyorsunuz? Dolayısıyla Nosema’da 7 ay kadar Nosema virüsü balda canlılığını sürdürüyor. Öyle vakalar yaşıyoruz ki adam gelip diyor arım mükemmeldi hiçbir şeyi yoktu sonbaharda. Fakat kıştan çıkışta zayiat verdim. Açıp bakıyorsunuz, irdeliyorsunuz ki Nosema veya hiçbir şeyi yokken bakıyorsunuz ki güçlü kovan ilkbaharda Nosema almış başını gidiyor. Sebebine baktığınız zaman kekle besleme yapmış kekle besleme yaparken de ne yapmış bal kullanmış. O kullanmış olduğu balın içerisinde Nosema mikrobu ne yapıyor, bir kalemde kaç arıya verdiyse o keki, Nosemayla bulaşıklı hale getiriyor. Mümkün olduğu kadar balı kullanmayın ama kullanmamız gerekiyor balı en azından 80 santigrat derecede kaynama değil de ısıtın öyle kullanın. Bal sadece keki bir arada tutup yumuşak tüketilebilir olmasını sağlıyor. O nedenle bal kullanmayın kullanacaksanız mutlaka ve mutlaka ısıtınız. Böyle mücadele ettiğimiz müddetçe çözeriz. Kekin amacı polenin yerine geçen ikamedir. Eğer ana arı bir kovanda hem keki yani poleni hem de nektarı bulamaz ise yumurta bırakmaz. O nedenle biz mutlaka kek vereceğiz. Kek verirken de bal kullanmayacağız, kullanacaksak ta mutlaka ısıtacağız yoksa kendi arılarımızı kendi elimizle hastalandırırız. Sonrada çare aramaya başlarız. Buna dikkat etmemiz lazım. Bir diğer unsur ise kış aylarında arılar kış yumağını oluşturuyor. Kış yumağı, Arı belli bir dönem anayı ortaya alarak o şekilde ısıyı muhafaza ederek geçirmesidir. O yumağın bozulmaması lazım orada bir iç düzen var. İçerde ısınan arı dışarı çıkıyor besin maddesini alıyor. Tekrar sirkülasyonla içeri giriyor. Eğer bu düzen bozulursa, arının beslenme hareketliliği bozuluyor. Dolayısıyla beslenme hareketliliği bozulduğu zaman arı yaşıyor ama kıştan telef olarak çıkar. Kesinlikle kış aylarında düzenine dokunmayacaksınız, arı olduğu gibi kalacak.” İfadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum