Advert
as

"Kudüs İslam'ın Yurdudur"

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu hafta hazırlanan Cuma Hutbesi'nde "Kudüs İslam Yurdudur" konusu ele alındı.

Her cuma olduğu gibi bu cuma günü de Müslümanlar camilere akın ederek cuma namazını idrak etti. Şubat ayının ilk cuması için Ulu Camiide okunan Cuma Hutbesinde Kudüs'ün Müslümanlar için önemine vurgu yapıldı.

 

Ulu Camii’nde cuma hutbesini okuyan İmam Mehmet Bingöl, Kudüs'ün Müslümanlar için önemine değinerek,"Bir gün Meymûne annemiz Peygamberimize, 'Beytu'l-Makdis hakkında bize ne dersin' diye sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle cevap verdi: 'Orası mahşer yeridir, dirilişin gerçekleşeceği yerdir. Gidin ve orada namaz kılın! Çünkü orada kılınan bir vakit namaz, başka yerde kılınan bin vakit namaz gibidir.' Hz. Meymûne, 'Peki oraya gidecek imkân bulamazsam' diye sorunca Resûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: 'Kandillerinde kullanılmak maksadıyla oraya zeytinyağı gönderirsin. Böyle yapan da oraya gitmiş gibi olur.' buyurmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

Kudüs'ün birçok Peygamberin hatırasını taşıdığın ifade eden Bingöl, "Kudüs, insanlığın en köklü mirasına şahitlik eden cihanşümul bir değerdir. İmanlı bir duruşun, vahye sabitlenmiş bir istikametin ve muhabbete dayanan bir yönelişin sembolüdür. Nice peygamberin aziz hatırasını taşıyan bir İslam şehridir. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksâ oradadır. Sevgili Peygamberimiz, hutbemin başında okuduğum hadisi-i şerifte şöyle buyurmaktadır: 'Yeryüzünde ibadet gayesiyle sadece üç mescid için yolculuğa çıkılır: Mescid-i Harâm, Mescid-i Nebevî ve Mescid-i Aksa'dır' Kudüs, 'dârü's-selâm' diye anılır, yani barışın şehridir. Kudüs, Müslümanların hâkimiyetinde asırlarca özgürlüğün ve adaletin sembolü olmuştur. Sadece müminlerin değil, herkesin ibadetini rahatça yapabildiği, huzur içinde yaşayabildiği bir belde olarak yönetilmiştir." şeklinde konuştu.

 

İşgal edildiği günden beri Kudüs'te, huzur ve barışın unutulduğunu vurgulayan Bingöl,"Kudüs mahzundur. Avlusundan eksik olmayan çatışma, hakaret ve zulümlerin gölgesinde, Mescid-i Aksâ mahzundur. Aslında bu işgal, müminlerin birliğini, beraberliğini ve mukaddes değerlerini hedef almaktadır. Müslümanların öz vatanlarında, kendi camilerinde ibadet etmelerine engel olunmaktadır. Hâlbuki Allah'ın mescitlerine zarar veren ve müminleri ibadetten alıkoyanlar hakkında Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır: 'Allah'ın mescitlerinde O'nun adının anılmasına engel olan ve onların harap olması için çalışandan daha zalim kim olabilir? Aslında bunların oralara ancak korka korka girmeleri gerekir. Böyleleri için dünyada zillet, ahirette ise büyük azap vardır."

 

Filistin'i ve Kudüs'ü işgal etmenin aslında sadece bu bölgede değil, bütün yeryüzünde kaos çıkararak barışa izin vermemek anlamına geldiğini belirten Bingöl, "Kudüs'te kargaşayı körüklemek ve savaştan beslenmek, aslında insaf, vicdan ve merhamete sırtını dönmektir. Kudüs gibi tarih boyunca insanlığı kucaklayan bir şehirden Müslümanları çıkarmaya çalışmak, aslında tüm insanlığın hukukunu ve şerefini tanımamak demektir. Mazlumların feryadı arşa uzanırken, yegâne çözüm ümmet-i Muhammed'in bir araya gelerek zulme ve işgale karşı çıkmasıdır. Zira imanlarını ve imkânlarını bir araya getirdiklerinde, Müslümanlar dünyanın en adil ve merhametli gücünü oluşturacaktır. Hakkaniyet ve güven arayan insanoğlunun ortak umudu olacaktır. Unutmayalım ki Kudüs, ümmet-i Muhammed için, çiğnenen harîm-i ismetini ve dağılan vahdetini kurtarma vesilesidir. Ama aynı zamanda Kudüs, viran olan yeryüzü yurdunu, dört bir köşesinden kan ve gözyaşı akan dünyamızı ıslah etme davasıdır." şeklinde konuştu.

 

Kudüs'ün, İslam yurdu olduğunun altını çizen Bingöl, "Kudüs, Müslümanlara aittir. Aziz milletimiz, Kudüs'e sevdalıdır; Mescid-i Aksâ'yı canından ve malından daha aziz bilmektedir. Dün olduğu gibi bugün de milletimizin desteği ve yardımı, yıllardır Mescid-i Aksâ'nın muhafızlığını yapan Filistinli mazlum kardeşlerimizin yanındadır." dedi. 

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum