Advert
as

Bingöl’de 17 Yılda 6 Baraj, 2 Gölet Yapıldı

Bingöl’de 17 Yılda 6 Baraj, 2 Gölet Yapıldı

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 17 yılda Bingöl’e 6 baraj, 2 gölet inşa edilirken, 51 bin 470 dekar arazinin sulamaya açıldığı belirtildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 17 yılda Bingöl’de yapılan baraj ve göletlerle ilgili açıklamada bulunarak, yapılan yatırımlarla verimli toprakların su ile buluşturulmasına, vatandaşlara içme ve kullanma suyunun teminine ve derelerdeki taşkın riskinin azaltılmasına devam edildiği belirtildi.

 Bingöl’de son dönemde su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığı ifade edilen açıklamada, “Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.” denildi.

 Açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 17 yılda Bingöl’de 6 baraj ve 2 gölet inşa edildiği belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

 “6 sulama tesisi tamamlanarak toplamda 51 bin 470 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilere yıllık 23 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 113 derenin ıslahını tamamladık.

 Kiğı Barajı ve HES’i 2017 yılında hizmete aldık. Temelden 175 metre yükseklikte ve 508 milyon m³ depolama hacmine sahip baraj ile 450 kWh enerji üretilmektedir.

 İnşaatı devam eden Yamaç Barajı’nın 47’sini tamamladık. Temelden 37 metre yükseklikte ve depolama hacmi 2,79 milyon m³ olan baraj ile 9 bin 750 dekar münbit arazi sulanacaktır.

 6 sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 51 bin 470 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 23 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.

 Solhan Şimşirpınar Barajı ve sulamasını hizmete aldık. Temelden 40 metre yüksekliğe sahip ve 2,14 milyon m³ depolama hacmine sahip baraj ile 3 milyon 640 dekar alan cazibeli olarak sulanmaktadır.

 İnşaatı devam eden 6 adet sulama tesisi ile de toplam 50 bin 770 dekar araziyi daha sulamaya açacağız. Böylece Bingöl’de tarımın gelişmesine büyük katkı sağlamış olacağız.

 Son 17 yılda inşa ettiğimiz 113 adet taşkın koruma tesisi ile 141 meskûn mahal ile 97 bin 739 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Bir adet taşkın koruma tesisinin de inşaatı ve bir adet taşkın koruma tesisinin ihale çalışmaları devam etmektedir.

 Çapakçur Çayı Islahı ile Bingöl’e çok önemli bir mesire ve rekreasyon alanı kazandırıyoruz. Şehrin vitrini olacak proje de 2020 yılında 3,5 km beton kanal imalatı, 2 köprü ve 11 ıslah sekisi yapılarak Bingöl şehir merkezi ve 1.017 dekar arazi taşkın zararlarından korunacaktır.

 Kürük kaynağından alınan suyun Bingöl şehir merkezine iletilmesi için gerekli olan bin 30 km isale hattını inşa ettik. Ayrıca mevcut kaptaj ve su haznesi yapıları da yenilendi. Böylece Bingöl şehir merkezine yıllık 13 milyon m3/yıl içme suyu temin edildi.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum