Advert
as

Sağlam, “Milli Piyango Kumar Mevzuatına Tabi Tutularak Yasaklanmalıdır”

Sağlam, “Milli Piyango Kumar Mevzuatına Tabi Tutularak Yasaklanmalıdır”

İç gündemdeki önemli başlıkları değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yılbaşı biletleri için yine uzun kuyrukların oluştuğuna dikkat çekerek "Milli Piyango, kumar mevzuatına tabi tutularak yasaklanmalıdır." dedi.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam; milli piyango, esnaf destek paketi ve ekonomik sorunlar gibi gündemin öne çıkan konularını değerlendirdi.
Yılbaşı biletleri için yine uzun kuyrukların oluşmaya başladığını dile getiren Sağlam, "İşsizlik ve hayat pahalılığı, yorulmadan para kazanma arzusu, kısa yoldan zengin olma hayalleri ve emeğin değerinin her geçen gün düşmesi, kitleleri bu tür uygulamalara sevk etmektedir. Kurumun özelleşmesinden sonra 'şans oyunları' yelpazesi genişletilerek yılın tamamına yayıldı. Milli Piyango internet sitesi onlarca çeşit oyun ile devasa bir sanal kumarhaneye dönüşmüştür. Oyunlar online oynandığından ulaşımı da oldukça kolaylaşmıştır. Pandemi süreciyle tüm platformların dijital alana kayması, insanlara bu kumar oyunlarına ulaşmanın yolunu açmış; şans, çekiliş, ikramiye adı altında insanlar bu tür platformlara daha ilgili olmuştur. Çağın hastalıklarından olan kolay yoldan köşeyi dönme hayali, şans oyunları denilerek 'yasal' çerçeveye oturtulan söz konusu sanal kumarı teşvik etmekte, yasallığın verdiği rahatlıkla alenen online kumarhaneler işletilmektedir." dedi.
"Kumar 'milli' olmaktan çıkarılarak tümüyle yasaklanmalıdır"
Online kumarhanelerin kapatılması gerektiğine de dikkat çeken Sağlam, "Televizyon ve internet platformlarında Milli Piyango reklamlarının hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadan yapılması, 'şeytan işi pislik'lerden biri olan kumarı açık bir toplumsal tehlikeye dönüştürmüştür. Adı veya sıfatı ne olursa olsun 'yasallık' kisvesine büründürülerek kumarın teşvik edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Yapılan uygulamalarla kumarın yasak olmasının bir anlamı da kalmamıştır. Zira yasak kumar, sadece kayıt dışı olandır. Devlet eliyle ve devlet güvencesiyle olunca yasak olmaktan çıkmaktadır. Bir an önce bu duruma el atılmalı, kumar 'milli' olmaktan çıkarılarak tümüyle yasaklanmalıdır. Milli Piyango idaresince oluşturulan devasa online kumarhaneler kapatılarak toplumsal ifsadın önü alınmalıdır." ifadelerini kullandı.
Esnaf destek paketi ve ekonomik sorunlar
Esnafa yapılan destek paketine ilişkin değerlendirmede bulunan Sağlam, "Pandemi süreci, toplumun bütün kesimlerini ekonomik anlamda etkiledi. KOBİ'lerin önemli bir kısmı kapandı. İnsanlar işsiz kaldı. Geçtiğimiz hafta uzun zamandır beklenen esnaf destek paketi açıklandı. Buna göre; üç ay süreyle büyükşehirlerde ayda 750, diğer illerde 500 lira kira desteği yapılacak. Ayrıca taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförleri gibi esnaf ve sanatkârlara da hibe şeklinde ayda 1000 lira para yardımı yapılacak. Açıklanan destek paketi önemli bir çalışma olmakla birlikte mağduriyetleri gidermeye yeterli olmamıştır. Esnafın girdi maliyetleri sadece kira değildir. Bununla birlikte geçindirmekle yükümlü oldukları bir de aileleri vardır. Bu küçük desteklerle esnafın ayakta kalması mümkün değildir." dedi.
"Dışarıdan hububat almak zorunda kalınması, geçmiş dönemlerin hata ve ihmaller zincirinin bir neticesidir"
Dışarıdan hububat alımına da değinen Sağlam, "Bu hafta, hububat ürünlerine uygulanan sıfır gümrük uygulaması da Nisan ayı sonuna kadar uzatıldı. Fiyatların makul bir seviyede tutulabilmesi için kısa dönemde bu karar makul olsa da, orta ve uzun vadede ülkenin tarım altyapısına ağır zararlar verecektir. Dışarıdan hububat almak zorunda kalınması, geçmiş dönemlerin hata ve ihmaller zincirinin bir neticesidir. Bugün gerekli adımlar atılmaz ise yarın dışarıdan daha fazla hububat almak zorunda kalınacaktır. Sahip olduğumuz kaynaklar ve tarım potansiyelimiz dururken dışarıya verecek tek kuruş dövizimiz olmamalıdır. Arz ve talebin doğru bir zeminde buluşmasını sağlayan, ancak çok müdahaleci de olmayan bir denge kurulabilmelidir." şeklinde ifade etti.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum