Advert
as

Solhanlı Ressam’dan Covid-19 Temalı Resim Çalışması

Solhanlı Ressam’dan Covid-19 Temalı Resim Çalışması

Solhanlı Ressam Harun Açan, ‘Sağlık için sanat’ adı altında gönüllü olarak Bingöl Devlet Hastanesi duvarını Covid-19 temalı resim çalışması ile süsledi.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü Prof. Dr. Yalçın Karayağız öğrencisi olan Harun Açan tarafından 'Sağlık İçin Sanat' teması çerçevesinde Bingöl Devlet Hastanesi duvarına yapılan resim çalışmasında Covid-19 Kahramanları olan sağlık çalışanlarını ele aldı. Bu davranışından ötürü Bingöl İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Gündoğdu tarafından Harun Açan’a plaket takdim edildi.
Resim Sanatçısı Harun Açan yaptığı açıklamada, “Projenin fikir aşamasında ilham kaynağım, çocukluk yıllarımda, kuzu çobanlığı yapardım, ani yağmur veya dolu süreçlerinde, imdadımıza yetişen annelerimiz, üzerindeki kıyafetleri ile bizi yağıştan korumaya çalışırlardı. Bu çalışmada doktorun, çocukları simgesel olarak üzerinde var olan kıyafetleri ile örtmüş olması, gelecek nesillerimizi birçok salgın yağmurundan koruma gayretleri betimlenmiştir.” dedi.
Yaptığı çalışma hakkında bilgi veren Açan, “Kompozisyondaki figür, farklı ırk ve renkteki çocukları kucaklamış, mekanın dışındaki simgesel olarak betimlenen virüs yağmuruna karşı siper almış vaziyettedir. Bu kompozisyonda, sağlık çalışanlarımızın fedakarlıkları, mücadeleleri ve başarıları anlatılmak istenmiştir. Boş duvarların dile getirilmesi ile vatandaşlarımızın ilgisini çekerek görsel hafıza üzerinden mesajlar verilmek istenmiştir. Doktorun göz perspektifinde açı değişikliği mevcut olup, hangi cepheden bakılırsa bakılsın doktorun bakışları o yönedir. Buradaki amaç, doktorun herkese eşit bir bakış sergilemesi gerekliliği vurgulanmak istenmiştir. Arka plandaki zengin kolon ve mekan tasarımı ise, modern tıbbın zenginliği ve gerekliliği vurgulanmak istenmiştir. Kısaca doktorlarımızın dimdik ayakta durabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için modern tıbın gelişmiş olması gerekliliği vurgulanmıştır. Bu çalışma ‘Sağlık İçin Sanat’ adı altında tamamen gönüllü olarak yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Resim Sanatçısı Harun Açan Kimdir?
İlk, orta ve lise eğitimini Bingöl Solhan ilçesinde bitiren Harun Açan, ilk çizimlerini çocukluk yıllarında kuzu çobanlığı yaparken taşlara çizmiştir. İlk ve orta öğretim dönemlerinde en çok ilgi duyduğu ders resim olmuştur. Lise yıllarında sanata karşı olan ilgisinden dolayı defalarca yarışmalara katılmış ve dereceler almıştır. Lise eğitiminden sonra ailesinin baskıları sonucunda, resim hedefinden vaz geçip Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, bölümüne yerleşmiştir. Bu süreçte İstanbul’daki bir çok galeri ve sergileri gezmiş her zaman resim sanatını yakından takip etmiştir. Marmara Üniversitesi son sınıf öğrencisi iken, Yetenek sınavlarına hazırlanma kararı alır ve Marmara Üniversitesinden mezun olduğu yıl, Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümünü kazanır. Sembolist anlayışa sahip olan sanatçı Prof. Dr. Yalçın Karayağız atölyesinde ders görmeye başlar. Sembolist anlayışından dolayı zaman zaman çok ciddi tepkiler almasına rağmen pes etmez ve 4 yılda ikinci okulundan da mezun olur. Son iki yıldır beş ressam ile bir araya gelip PİA ART grubunu kurmuş, duvar ressamlığı yapmaktadır. Ayrıca kendi atölyesinde tuval çizimlerine devam etmektedir. Duvar çalışmalarında, genelde mekanın konseptine uygun temalar seçer ve genellikle espri kopyalardan yararlanmaktadır. Ancak tuval çalışmalarında, mitolojik konular üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum