Advert
as

Pakdemirli ile Varank, Bingöl Sütaş Tesislerini İnceledi

Pakdemirli ile Varank, Bingöl Sütaş Tesislerini İnceledi

Bingöl'e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yapımı devam eden Küçük Sanayi Sitesi ile SÜTAŞ Entegre Tesislerinde incelemelerde bulundular.


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere ilimize geldi. 
Ankara’dan Bingöl'e uçakla gelen iki Bakan Bingöl Havaalanında yetkililer tarafından karşılandı.  Pakdemirli ve Varank, ilk olarak,  AK Parti Bingöl İl Teşkilatı Ziyaret etti. Küçük Sanayi Sitesi Ziyaretinin ardından SÜTAŞ entegre tesislerine geçen Bakanlar burada bilgilendirme toplantısına katıldı.
Sütaş bilgilendirme programında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli,"Bingöl'e son 18 yılda, 6,8 milyar lira tarımsal destek verdik. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında, 69 milyon lira hibe desteği ödedik. Yetiştiricilerimizin, yem girdi maliyetlerini düşürmek için mera ıslah çalışmalarımıza hız vererek gerekli önlemleri aldık. Bu kapsamda 188 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Yine son 18 yılda, Bingöl'de 6,5 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik.Yani biz Bingöllüyü, üretimin hiç bir aşamasında yalnız bırakmadık, Bingöllü de üzerine düşeni yaptı. Bingöl son 18 yılda bitkisel üretim değerini 5 kat artışla 136 milyon liraya, hayvansal üretim değerini de 13 kat artışla 2 milyar liraya çıkardı. Tabi bu gelişmeler, SÜTAŞ'ın Bingöl'e yaptığı Entegre Hayvancılık yatırımından önceki veriler. Bu büyük yatırımının hem Bingöl'de hem de bölgede tarım ve hayvancılık alanında farklı bir iklim oluşturacağından eminim. İnşallah, Bingöl bu sayede bölgenin parlayan yıldızı olacaktır. Tabi bakanlık olarak biz de, sektörümüze yapılan her yatırımı, ilk kazmanın vuruluşundan üretim sonrasına kadar titizlikle takip ediyoruz.
SÜTAŞ'ın Bingöl'de yapacağı 1,1 milyar liralık entegre tesis yatırımı kapsamında, birçok birim, çiftlik ve tesis yer alıyor. İnşallah Mart'ta faaliyete geçecek olan bu büyük tesis ile günlük bin 63 ton süt işlenecek ve günlük 600 ton yem üretilecektir. Bütün tesislerin tam kapasite üretime geçmesiyle birlikte de, bölge hayvan varlığına ilave 95 bin baş katkı sağlayacaktır. Bingöl ilimiz merkez olmak üzere, 250 kilometre çapta yer alan Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Muş, Erzurum, Tunceli ve Erzincan illerinden çiğ süt tedarik edilecek ve bu illerdeki yetiştiricilerle sözleşmeli bitkisel üretim yapılacaktır. Dolayısıyla, Bingöl ve çevresinde yem bitkileri üretimi ve hayvancılık faaliyetleri açısından önemli bir dönüşüm sağlanacaktır.
Ayrıca, bu yatırım bünyesindeki arıtma ve biogaz tesisinde, çiftliklerden ve fabrikadan çıkan organik atıklar işlenerek ve 6,4 MegaWatt elektrik üretilecektir. Üretilen elektrik enerjisi, 50 bin kişinin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Doğrudan bin kişiye, dolaylı olarak yaklaşık 18 bin kişiye istihdam sağlanmış olacaktır. Ayrıca, yatırım kapsamında Ar-Ge, inovasyon ve eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilecektir. Ülkemiz büyüyor, gelişiyor, güçleniyor. Tarım ve hayvancılık, bu kalkınmanın ana lokomotifi konumunda. Ülkemiz bundan sonra da, kaliteli üretimi ve artan ihracatıyla, tarım ve orman sektöründe dünyada lider ülkeler arasında yer almaya devam edecektir." şeklinde konuştu.
Bingöl’ü bölgedeki marka şehirlerinden biri olarak gördüğünü belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “SÜTAŞ tarafından hızla tamamlanma aşamasına gelen Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi Yatırımının, bölgede oluşturacağı Sosyo-Ekonomik Etkinin Analiz edildiği değerli bir çalışma yapıldı. Bakanlığımız uzmanları tarafından yapılan bu değerli çalışmanın kamuoyu ile paylaşılacağı böyle bir tanıtım toplantısı vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bingöl’e aslında uzun zamandır gelmek istiyorduk. Bu gecikmiş ziyaretimizi, Bingöl için tarihi bir yatırım vesilesiyle gerçekleştiriyoruz. Biz Bingöl’ü bölgemizin marka şehirlerinden biri olarak görüyoruz. Bu değeri daha da yükseltmek için işte bugün Bingöl’deyiz. AK Parti iktidarlarından önce, bölgedeki diğer şehirlerimiz gibi, Bingöl de yatırımlar noktasında unutulmuş, kaderine terk edilmiş bir haldeydi. Hamdolsun biz bunu tersine çevirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte açılışlar ve yatırımlar için Bingöl’e kaç defa geldiğimizi inanın hatırlamıyorum. AK Parti hükümetleri döneminde Bingöl’e kazandırdığımız hizmetlerin en yakın şahitleri Bingöllü kardeşlerimizdir. Tabi Bingöl’ün yeri bizde bambaşka. Bu yiğit şehir Sayın Cumhurbaşkanımızı hiç yalnız bırakmadı. Terör örgütlerine, hain darbe girişimlerine ve bu topraklarda emelleri olan uluslararası güçlere karşı verdiğimiz savaşta hep yanımızda oldu. Allah sizlerden razı olsun, birliğimizi ve beraberliğimizi daim kılsın.”dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum