Advert
as

Tepeli, “Bordo Bulamacı” Hakkında Bilgilendirmede Bulundu

Tepeli, “Bordo Bulamacı” Hakkında Bilgilendirmede Bulundu

Ziraat Yüksek Mühendisi Mert Ege Tepeli, birçok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapılan “Bordo Bulamacı” hakkında bilgilendirmede bulundu.

Solhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mert Ege Tepeli, dünyada sıkça kullanılan kuvvetli bir hastalık ilacı olan Bordo Bulamacının hazırlanışı ve kullanımının doğru şekilde yapılması gerektiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi. 

“Bordo bulamacı dünyada sıkça kullanılan kuvvetli bir hastalık ilacıdır. Pek çok mantarı ve bakteriyel hastalıkların oluşturduğu yaprak lekelerine, antraknoz, yanıklık, kansere ve özelliklede mildiyö etmenlerine karşı mükemmel reaksiyon verir. Bordo bulamacı, birçok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapılır.

 

Bordo Bulamacının Hazırlanması İçin Gerekli Malzemeler

%1’lik Bordo Bulamacı İçin;

· 1 kg göztaşı (Bakır Sülfat)

· 1 kg sönmüş kireç veya 0,5 kg sönmemiş kireç

· 1 adet 100 lt’lik kap. (Plastik, tahta veya beton.)

· 1 adet 50 lt’lik kap. (Plastik, tahta veya beton.)

· 1 adet paslanmamış çivi

 

İlk önce küçük kabımıza 1 kg göztaşı (bakır sülfat) konularak 50 lt su ile beraber iyice karıştırılarak eritilir. Sonra 100 lt’lik büyük kabımıza 1 kg sönmüş veya 0,5 kg sönmemiş kireç konularak 50 litre su ile iyice eritilerek karıştırılır. Küçük kapta bulunan eritilmiş göztaşı yavaş yavaş büyük kaptaki kireçli su üzerine dökülür. Bu işlem yapılırken kireçli göztaşı karışımı sürekli karıştırılır. Hazırlanan bordo bulamacının uygun olup olmadığını kontrol etmek için bir adet passız çivi bulamaca batırılır5 dakika bekletilir. Sonra çivi çıkarılarak renginde bir değişiklik var mı diye kontrol edilir. Eğer değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş demektir. Şayet çivide hafif kızarma varsa karışım olmamış bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Aksi takdirde hazırladığınız bulamaç yakıcı olabilir.

(%2’lik bordo bulamacı için bu oranlar iki katına, %3’lük bordo bulamacı için bu oranlar üç katına çıkarılır.)

Kireç hiçbir zaman göztaşı üzerine dökülmez. Dökülürse ilacın yapısı bozulur.

Bordo bulamacı taze olarak hemen kullanılmalıdır. Eğer bekletilecekse 100 lt.’ye 200 gr şeker ya da 200 gr pekmez, bu da bulunamazsa yağı alınmış 1 lt süt katılır. Böylece 10-15 gün kadar bozulmadan saklanabilir.

Hazırlanan karışımın ilaçlama aletini tıkamaması için kullanılmadan önce mutlaka bir tülbent yardımıyla süzülmesi gerekir. Eğer erimeyen kireç kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir. Bordo bulamacı hiçbir ilaç ya da gübre ile karıştırılmamalıdır. Hazırlanan bulamaç sonbaharda meyve ağaçlarının yapraklarının %75’i döküldükten sonra kış süresince, ilkbaharda ise gözler patlamadan bir hafta önce yapılır. Ağacın bütün dalları ve gövdesi bulamaçla yıkanmalıdır.

 

Bordo Bulamacının Etkili Olduğu Hastalıklar

Elma ve Armut Kara Lekesi: Çiçek gözleri kabarmaya başladığında %1-2’lik bulamaçla birinci ilaçlama yapılır.

Armutlarda Memeli Pas Hastalığı: Çiçek tomurcukları patlamak üzere iken %1’lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır.

Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Ateş Yanıklığı: Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra %2’lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır.

Eriklerde Cep Hastalığı: Tomurcukların kabarmaya başladığı dönemde %2’lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır.

Kayısılarda Yaprakdelen Hastalığı: Sonbahar yaprak dökümünden hemen sonra %2’lik borda bulamacı, ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce pembe çiçek tomurcuğu devresinde %1’lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır.

Ceviz Hastalıkları: Sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak uygulanan bordo bulamacı ceviz hastalıklarında genel bir koruma sağlar.

Daha Fazla Bilgi İçin İlçe Müdürlüğümüze Başvuru yapınız. Ürününüz Bol, Kazancınız Bereketli Olsun."ifadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum