Advert
as

Down Sendromu Farkındalık Günü Coşkuyla Kutlandı

Down Sendromu Farkındalık Günü Coşkuyla Kutlandı

Solhan Sosyal Hizmet Merkezi ile Özel Güneş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 21 Mart Dünya Down Sendromu günü nedeniyle ilçemizde farkındalık yaratmak adına Belediye Kültür Merkezinde etkinlik düzenledi.

21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü münasebeti ile Solhan Sosyal Hizmet Merkezi ve Özel Güneş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliği içerisinde genetik farklılıkların daha çok tanınması, toplumsal farkındalık yaratılması, bu farkındalığın hayatın her alanına entegre edilmesi ve down sendromlu bireylere karşı önyargı ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacıyla Farkındalık Programı düzenlendi.

Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen program Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, Belediye Başkan Vekili Nevzat Kurtaran, Kurum Amirleri ve velilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Solhan Sosyal Hizmet Merkezi personellerinden Sosyal Hizmet Uzmanı Rumeysa Öğüt günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Konuşmasında Down Sendromunun tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğuna değinen Öğüt, uygun eğitim programları uygulandığı takdirde down sendromlu çocukların pek çok başarıya imza atabileceğini ve toplum hayatı içinde anlamlı ilişkiler kurabileceğini belirtti.

"Annelerin en büyük korkusu çocuklarının ölmesidir”

“Engelli çocuğa sahip annelerin korkusu ise; çocuklarından önce ölmektir.” sözü ile konuşmasına devam eden Öğüt, “Bu korkunun temel sebebi toplumsal olarak onların önüne koyduğumuz engellerdir. Korkuyu en aza indirmek için kurum ve bireyler olarak sorumluluklarımızın bilincinde olmalı, hayatı onlara uygun hale getirmek için resmi girişimlerde bulunmalı, sosyal yaşama aktif katılımları için çaba harcamalıyız.” diyerek tüm birey ve kurumları işbirliğine davet etti.

“Hayat Engelleri Aşar”

Sosyal Hizmet Merkezinde görevli Sosyolog Özlem Akça ise “Hayat Engelleri Aşar” adlı sunumu ile özel gereksinimli çocukların başarı öykülerine yer vererek, toplum olarak bireylerin önüne koyulan engellleri ortadan kaldırıldığında, engel durumunun da ortadan kalkacağına vurgu yaptı. Akça “çocuklara, ailelere, büyüklere engel değil hayat olalım. Hayat engelleri aşar” diyerek tüm bireyleri duyarlılığa davet etti.

Özel Güneş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin “erik dalı ve rep”, “şirinler” , “ponponlar” adlı gösterimleri ile devam eden program sanatçı Murat çiftçi ile görme kaybı yaşayan Habibe Yıldız ve Rehabilitasyon merkezi öğrencilerinden Muhammed Tan’ın sunduğu müzik şöleni ile son buldu.

Program akabinde açıklamada bulunan Solhan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Seyfettin Özdemir, “Biz kuruluş olarak, özel gereksinimli birey ve aileleri ile her zaman yakından ilgileniyoruz. Ailelerimizin maddi ve manevi olarak daima yanındayız. İhtiyaç duyulduğu takdirde özel gereksinimli çocuklarımızın ailelerine psikososyal destek sunmaya devam ediyoruz. Bu yavrular, bizim yavrularımız. Yaradılış itibari ile bütün azalarıyla fiziki olarak, zihni olarak, sosyolojik olarak, onlara tam bir yaratılmış nazarıyla bakıp bir şekilde hem aile ortamında, hem eğitim ortamında, hem de sosyal hayatta davranabilirsek her anlamda bireylerimizin başarıya ulaşacağına inanıyorum. Toplum olarak bizlerinde üzerimize düşeni yapması gerekir. Özel gereksinimli bireyleri topluma kazandırmak için elimizi taşın altına koymalıyız. Unutulmasın ki her insan bir engelli adayıdır.” İfadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum