Advert
as

Müftü Toprak: “Oruç, Kişiyi Cehennem Ateşinden Korur”

Müftü Toprak: “Oruç, Kişiyi Cehennem Ateşinden Korur”

Ramazan ayı münasebetiyle Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak, oruç hakkında bilgilendirmede bulunarak “Oruç, Kişiyi Cehennem Ateşinden Korur” dedi.


Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak Ramazan ayı münasebetiyle bilgilendirmede bulundu. Müftü Toprak,”Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan Ayı’nı idrak ettik.Bu mübarek Ay’a ulaştırdığı için Rabbimize hamd ediyoruz. Ramazan kelimesi Sözlükte “günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak yürümekle ayakların yanması” anlamlarındaki ramadmasdarından türetilmiştir. Genellikle “şehr” (ay) kelimesine izâfe edilip şehruramazân (Ramazan ayı) şeklinde kullanılır.                   Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay Ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından Ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/183,184,185).
Ramazan Ayı’nın fazileti hakkında kaynaklarda birçok ayet ve hadis mevcuttur. Bunlardan birkaç tanesini zikrederek, Ramazanı ihya edenlerin elde edeceği mükafata değineceğiz.
EbûHüreyre (r.d) den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s)şöyle buyurdu:
Aziz ve celîl olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur.
Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.
Muhammed'in canı kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır. (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)
"Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar."   (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168. )
"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."   (Buhârî, Îmân 28, Savm 6; Müslim, Sıyâm 203, Müsâfirîn 175.)
Allah katında bazı mekanların, bazı zamanların, bazı ibadetlerin ayrı bir değeri vardır. Ramazan Ayı’nın da Allah katında ayrı bir önemi vardır. Çünkü Ramazan da bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesi vardır. Ramazan da Kur’an-ı kerim inmiştir. Bu Ay’a has bir takım ibadetler mevcuttur oruç ibadeti ve teravih namazı gibi... bütün bu saydıklarımızdan dolayı Ramazan Ay’ı on bir Ay’ın sultanı konumuna gelmiştir. Bu Ay da yapılacak her bir iyilik katbekat fazlasıyla karşılık bulacaktır.
Ramazan orucuyla ilgili ayet ve hadislere baktığımızda oruç kişiyi Cehennem ateşinden korur. Mükâfatını yalnız Allah’tan bekleyenler, sadece bedenine değil ruhuna oruç tutturanlar, dilini kötü sözlerden, aklını yanlış düşüncelerden, kulağını hatalı şeyleri dinlemekten, gözü yanlışa bakmaktan, eli yanlışı tutmaktan, ayağı yanlışa gitmekten, mideyi haram lokma yemekten koruyanlar Cennete Reyyan kapısından gireceklerdir. Oruçlu kişi iftar ettiği zaman nasıl ki bir sevinç duyuyor ise böyle güzel oruç tutanlar asıl sevinci Rablerine kavuştukları zaman tadacakladır. Rabbim cümlemize rızasına uygun oruç tutmayı nasip etsin.
Bu minvalde bütün Müslümanların ramazan Ayı’nı tebrik eder, Bu Ramazan Ay’nın dünyanın neresinde olursa olsun aç olan açıkta kalan kardeşlerimizin, yapacağımız infak ve bağışlarla bu sıkıntılarından bir an evvel kurtulmalarına vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyorum.”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum