Advert
as

Yerli Tohumdan Üretilen Sebze Fideleri Satışa Sunuldu

Yerli Tohumdan Üretilen Sebze Fideleri Satışa Sunuldu

Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan tarafından 4 yıl önce başlatılan çalışma ile saflaştırılan yerli tohumdan elde edilen sebze fideleri (ştıl) satışa sunuldu.

 
Karaarslan, yaptığı açıklamada, Bingöl ün en iyi sebze üreticisi olan Guldar köyü tohumlarını 4 yıl önce köylülerden toplayarak ekim fide ve köylü mahareti ile çoğaltılmak sureti ile 4 yılda saflaştırıldığını söyledi.

4 yıl boyunca hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan sadece hayvan gübresi ve orjini olan Guldar köyünde ekimi yapılarak elde edilen tohumları, Çapakçur vadisinde kurulan serada fide yapılarak ekime hazırlandığını anlatan Karaarslan, "Pandemi dolayısı ile tezgah satışları kısıtlı olacaktır. Ancak isteyen köylerde toplu siparişleri köyde teslim edilmek üzere program yaptık. İsteyen vatandaşlarımız Çapakçur vadisinde kurulan seramızdan temin edebilir, isteyen vatandaşlarımız siparişlerini 05336191341 nolu telefon ile verebilirler. Amacımız bu alanda kurulan serada hem yerel tohumun devamlılığını sağlamak hemd e Bingöl'ün bütün alanlarında ekimi yapılarak sürdürülebilir Guldar tohumlarını korumaktır." diye konuştu.
Karaarslan, yerli tohumun önemine işaret ederek, şunları kaydetti: "Yerli tohumun insan sağlığında ve tarımsal kalkınmada önemi yadsınamaz. Bu alanda yapılan çalışmamız tüm bölgeye yönelik olup, yöremiz açısından yerel tohumun kullanılması hem sağlık hemde tarımsal değer açısından son derece önemlidir. Guldar köyü bu domates ve biberin ana vatanı olup su ve toprak yapısı ile orman köyü olup tohumun orijinini korumak ve yeknasak tohumlar elde etmek için ana yurdu olarak seçilmiştir. Üretici olarak kurulan altyapılar ve ürün ekiliş alanlarımız ile birlikte bu devir daim süreci ile birlikte ekim fazlası tohumların satışı ve ülke sathına yayılışı hem bölgemiz hem ülkemiz hemde bizim için oldukça önemli katma değerler sağlayan ve dışa bağımlılığı önleyecek önemli bir çalışmadır."

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum