Advert
as

EKONOMİDE SOLHAN’IN ÖNEMİ

EKONOMİDE SOLHAN’IN ÖNEMİ

Solhan'da toprağın verimli ve hayvancılığa elverişli oluşundan Solhan'ın ekonomideki önemini anlatan Karagöz, "Burada ekonomik alt yapısının oluşturulması durumunda ilimiz ve ülkemize çok önemli ekonomik katkıları olacağı görülecektir." dedi.

Solhanlı yatırımcı iş insanı Mehmet Agit Karagöz, Ekonomide Solhan'ın önemine değinerek bazı değerlendirmelerde bulundu. Yaptığı değerlendirmede altyapının oluşturulmasıyla tarım ve hayvancılığın ekonomiye vereceği katkıyla bölgede turizminde gelişeceğini belirtti.
Açıklamalarının başında dünyada ekonomik döngünün dengeleri 2020'de dünyayı etkisinin altına alan covid-19 virüs salgınından sonra yeniden şekillenmeye başladığını belirten Karagöz, "Ülkemizin ekonomisinde, hizmet sektörünün yavaşlaması, tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin artması, sanayi kolunda arz talep dengesizliğine yol açmıştır. Ticaretin zor günlerden geçtiği bu günlerden ders alarak ekonomik işleyişin uzun vadeli stratejik planlamalar dâhilinde sektörsel verimliliğin bölgesel etkenlerle bütünleştirecek adımların atılması gerekmektedir." dedi.
"BÖLGENİN SADECE YAYLA OLARAK KULLANILMASI İLÇEMİZ İÇİN EKONOMİK BİR DEĞER OLUŞTURMAMAKTADIR"
Solhan ilçesi ve ilçenin tek Beldesi olan Arakonak beldesinin Bingöl ekonomisinin can damarı konumunda olduklarını söyleyen Karagöz,  şu ifadeleri kullandı: "Burada ekonomik alt yapısının oluşturulması durumunda ilimiz ve ülkemize çok önemli ekonomik katkıları olacağı görülecektir. İlçemizin kuzey doğusundan başlayan ve batısına doğru ilerleyen Şerafettin (Şerevdin) bölgesinin toprak verimliliğinin tartışılmaz olduğu doğal su kaynaklarının varlığı gölet yani suyun biriktirilmesiyle tarımın ve devamında hayvancılığın şahlanacağı görülecektir. Bölgenin sadece yayla olarak kullanılması ilçemiz için ekonomik bir değer oluşturmamaktadır. Oluşturulacak göletlerde alabalık tesislerine de zemin oluşturacağından balık ihracatında önemli mesafe kat eden Elazığ ilimize alabalık üretimin de önemli katkı sağlayacaktır. Turizm de yok hükmündeyiz, bölgenin kalkınması turizmi de beraberinde geliştirecektir. Eğitim, Ekonomi, Emniyet koşularının uzun vadede sağlanmasıyla bölgemiz göç vermeden dışarıdan kaliteli göç alma potansiyeline ulaşacağı görülecektir."
"SOLHAN OVASI KAYBEDİLİNCE DEĞERİ DAHA YENİ ANLAŞILDI."
Arakonak, Kıban ovası bölgenin en verimli tarımsal toprağına sahip olduğunu belirten Karagöz sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü: "Solhan ovası kaybedilince değeri daha yeni anlaşıldı. Kıban ovasının kaybedilmemesi için, acilen tarımsal sit alanı ilan edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde günü birlik hesaplarla hareket edenlerin kurbanı olacaktır. Solhan ve Arakonak’ın kalbinden geçen uluslar arası D300 karayolunun önemi tartışılmaz olmasına rağmen yol geçişlerinden istifade edilemiyor. Yolun ilçe ekonomisine katkı sağlanması için ilçe sınır geçişi boyunca yol kenarlarının ekonomik getirisi olacak şekilde değerlendirilmelidir. Yolun, ilçeye katkı sunması yerine yanlış uygulamalardan dolayı zarar vermesini sağlıyoruz. Arakonak ya da Solhan sınırları içinde acilen bu yolla paralellik arz eden Organize sanayi Bölgesinin kurulması ve yerel yatırımcıların önünün açılması gerekiyor. Arakonak Ömer Ağa tepesinin kış ve yaz turizmine kazandırılacak tesislerin kurulmasıyla bölgenin stratejik turizm merkezi olacaktır. Rüzgârın 12 ay estiği tepede rüzgârdan enerji üretimi sağlanarak tesislerin enerji maliyetlerini sıfıra indirecektir. Dünyanın enerji krizleriyle boğuştuğu bir dönemde kaynakların verimli ve yerinde kullanılmasından başka bir çıkış yolu görülmemektedir. İlçemizdeki iş gücünün nitelikli kaynağa dönüşmesinin sağlanması gerekmektedir. Sosyal yapının sağlamlaştırılmasıyla yeni nesillerin yenidünya şartlarına hazır olması, sağlanmalıdır. İlçemizde Meyve ve Sebzecilik, Arıcılık, profesyonel Tarım ve Hayvancılık, Enerji, Sanayi yatırımlarıyla ilgili stratejik planlama yapılması ve gençlerin geleceğine sunulmalıdır. Aksi durumda gençlerin bu bölgede kalma umut ve nedenleri her geçen gün yok olmayla karşı karşıya kalacaktır. İlçemizin kalkınmasında 3E, yani Eğitim, Ekonomi, Emniyet kavramları üzerinden uzun vadeli stratejik planlama yapılarak kalkınma alt yapısının oluşturulmasıyla bölgesinde, önemli kalkınma modeli haline geleceği görülecektir. Kırsal kalkınmadaki desteklemelerin özellikle köy ve mezralarda model tarım ve hayvancılık uygulamalarının verimliliğine göre işletmeler desteklenmelidir. Desteklenen işletmeler 5 ya da 10 yıl süreyle danışmanlık ve diğer hizmetlerle desteklenmelidir. Model işletmelerin etki analizlerinin sonuçları iyi bir seviyeye gelinceye kadar denetim ve gözetim altında tutulmalıdır. Bunun için ilçede acilen bir kalkınma kurulu oluşturulması gerekmektedir."

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum