Advert
as

PİLOT ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMASI

PİLOT ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMASI

Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ferhat Arı’nın “Üniversite Öğrencilerinin Pilot Üniversiteye İlişkin Farkındalıklarının İncelenmesi: Bingöl Üniversitesi” başlıklı çalışması, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisinde yayınlandı.


143 öğrenciyle görüşülerek yapılan araştırma sonucunda, öğrencilerin büyük kısmının pilot üniversite uygulamasından habersiz olduğu belirlendi.
Araştırmada, şu bilgilere yer verildi: “Araştırmaya katılan katılımcıların % 28,7’si (41 kişi) pilot üniversite ile ilgili bilgilendirmeleri takip etmektedir. Ancak katılımcıların % 71,3’lük (102) önemli bir kısmı bilgilendirmeleri takip etmemektedir.
2020 yılında katılımcılardan elde edilen veriler göz önünde bulundurulduğunda katılımcıların % 36,4’ünün (82 kişi) bu bilgiyi Bingöl Üniversitesi Web sayfasından edindikleri, % 35,1’inin (79 kişi) sosyal medya vasıtasıyla bilgi edindikleri, % 19,1’inin (43 kişi) yerel basından, bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Fakat aynı yılda katılımcıların % 6,2’sinin ( 14) herhangi bir yolla bilgi edinemedikleri görülmüştür (Yaşaroğlu ve Arı, 2021: 90). Bir yıl arayla bilgilendirmelerin takibinde büyük bir düşüş yaşanmıştır. Bu düşüşün bir sebebi, Covid-19’a ilişkin pandemi sürecinde eğitimin uzaktan icra edilmesi ve bu sebeple öğrencilerin gelişmeleri takip edememesidir.
Kalkınma ve ihtisaslaşma programı kapsamında katılımcıların pilot üniversite projesi hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarına göre verdikleri yanıtlar göz önünde bulundurulduğunda % 72’si (103 kişi) olumsuz yanıt vermiştir. Katılımcıların % 28’i (40 kişi) ise pilot üniversite hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir.
Benzer şekilde önceki yıllarda ise katılımcılara Bingöl Üniversitesi’nin pilot üniversite olarak seçilmesine ilişkin bilgilerinin olup olmadıkları sorusu yöneltildiğinde katılımcıların % 56,3 (126 kişi) gibi büyük çoğunluğunun konuya ilişkin henüz bilgi sahibi olmadıkları saptanmıştır. Katılımcıların yalnızca % 4,9’u (11 kişi) konuya ilişkin bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir. Bunun yanında katılımcıların % 33,9’u (76 kişi) konuya ilişkin kısmi düzeyde bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir (Yaşaroğlu ve Arı, 2021: 89). Proje kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmanın 2019’daki araştırmasında, katılımcıların bu konu hakkında % 6,5’i (25 kişi) bilgi sahibi olduğunu ve % 93,5’i (359 kişi) ise bilgi sahibi olmadıklarını aktarmışlardır. (Yaşaroğlu vd., 2019: 81). Önceki yıllara ait veriler göz önünde bulundurulduğunda katılımcıların pilot üniversiteye ilişkin bilgi düzeylerinin arttığı söylenebilir.
Katılımcılara kalkınma ve ihtisaslaşma anlamında Bingöl Üniversitesi’nin pilot üniversite seçilmesi ve bu anlamda ilgili projenin başlangıcından bu yana ne kadar başarılı bulunduğuyla ilgili soru yöneltildiğinde, katılımcıların % 51’i (74 kişi) bu konuda bilgileri olmadığını belirtmiştir. Katılımcıların geriye kalan kısmının ise yaklaşık % 40’ı (59 kişi) çeşitli düzeylerde başarılı bulduğunu ve % 7’si (10 kişi) ise tam olarak başarılı bulduğunu dile getirmiştir. Üç yıllık bir süreçte yürütülen bu çalışmada bu yıl ilk kez sorulan bu soruda, pandemi nedeniyle öğrencilerin üniversite hakkındaki gelişmelerden yeterince haberleri olmadığı göz önünde bulundurulduğunda ve bu bağlamda olumlu veya olumsuz görüşlerini ifade eden katılımcıların düşünceleri dikkate alındığında üniversitenin bu anlamda başarılı olduğu ifade edilebilir.
PİLOT ÜNİVERSİTE UYGULAMASI DEVAM ETMELİ
Katılımcılara, ihtisaslaşma programının devam etmesine ilişkin görüşleri sorulduğunda, katılımcıların % 91,6’sı (131 kişi) mevcut programın devam etmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Yalnızca katılımcıların % 8’lik (12 kişi) bir kesimi programın devam etmesi gerektiğini düşünmemişlerdir. Dolayısıyla olumlu yönde görüş belirtenlerin oranı göz önünde bulundurulduğunda bu program öğrencilerce olumlu karşılanmış ve devam etmesi yönünde gerekliliğinin vurgulandığı söylenebilir.
PİLOT ÜNİVERSİTENİN ÖĞRENCİLERİN TERCİHİNE ETKİSİ
Bingöl Üniversitesi’nin pilot üniversite olarak seçilmesinin, öğrencilerin üniversite tercihlerini yeniden yapması durumunda tercihler üzerinde etkili olup olmayacağına ilişkin katılımcılara soru sorulduğunda, katılımcıların % 35’i (50 kişi) tercihlerini etkilemeyeceğini belirtmiştir. Ancak katılımcıların büyük çoğunluğunu temsil eden % 65’lik kesimi (93 kişi) bu üniversiteyi tercih etmeleri üzerinde olumlu etki bıraktığını ifade etmişlerdir.”
Pilot üniversite uygulaması, 2016 yılında YÖK’ün ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ projesi kapsamında hayata geçirildi.
Bingöl Üniversitesi de, tarım ve havza bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçildi.
(Haber Merkezi)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum