Advert
as

“SABAH NAMAZINDA AİLECE CAMİDE, MİLLETÇE DUA'DAYIZ” ETKİNLİĞİ

“SABAH NAMAZINDA AİLECE CAMİDE, MİLLETÇE DUA'DAYIZ” ETKİNLİĞİ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen, “Sabah namazında Ailece Camide, Milletçe Duadayız” etkinliği kapsamında Türkiye geneli tüm camilerde sabah namazı buluşmaları yapıldı. Bu kapsamda ilçemizdeki vatandaşlar Ulu Camii de sabah namazında buluştu.

Solhan Ulucamii İmam Hatibi Mehmet Bingöl, Metin Yarar ve İlyas Çaptuğ sabah namazı programında Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okuyarak dualar etti.

Etkinliğin önemine değinen Solhan İlçe Müftüsü Eyüphan Toprak verdiği vaazda; 
“Allah Teala Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) zatından bütün ümmete hitaben 
"Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı’ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir. İsra/78" demiştir. Bu ayette geçen, "zeval vakti" ve "gecenin karanlığı" ifadelerinden öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının murat edildiği bilinmektedir. Nitekim bir çok Alimlerimiz ve tefsir alimleri bu hususa vurgu yapmışlardır. Mezkur ayette "birde Sabah namazını kıl çünkü sabah namazı şahitlidir." ifadesi çok mühim bir meseledir. Şöyle ki; sabah namazı şahitlidir çünkü Sabah namazı vakti gece ve gündüz meleklerinin birbirlerinden görevi devr alma vaktidir. Tefsir kaynaklarına baktığımızda Alimlerimiz derle ki Sabah namazı esnasında gündüz ile gece melekleri nöbetlerini değişirler. Akşam meleklerinin vakti bitmiştir, gündüz meleklerinin vakti gelmiştir. O esnada bütün melekler sabah namazına, sabah namazının vaktinde namaz kılanlara şahitlik ederler. Tabi bundan sonra gece melekleri Allahın huzuruna gittikleri vakit melekler Allah (c.c) a “Ya Rabbi biz senin kulunu namaz kılar vaziyette bırakıp geldik derler.” böylelikle kulun sabah namazı eda etme halini Allaha arz ederler. Gündüz melekleri de Allah’a “Ya Rabbi biz senin kulunu namaz kılar bir halde bulduk”  diyerek kulun sabah namazında olduğunu onlarda Allah’a arz ederler. Bu şekliyle hem Akşam melekleri hem de gündüz melekleri Müslüman’ın sabah namazına şahitlik ederler. Ve bu şahitliği de Allaha arz ederler. (Razi, İbn kesir.) Bu vesileyle yüce Mevlam bütün namazlara ve özellikle de sabah namazına devam edenlerden olmayı bize nasip eylesin İnşallah. Bilindiği gibi Namaz dinin direğidir, Ahirette Namazımız eksik olduğu zaman Allah korusun bütün amallerimiz eksiktir. Ahiret’te hesaba çekileceğimiz ilk şey namazımızdır. Özellikle sabah namazları insanoğluna ağır geliyor. Bazen insan o şeytani vesveseyi kıramayıp ta uykunun vermiş olduğu tatlılıktan uyanamıyor.  Özellikle sabah namazına devam etmekle Salih amellerle güne başlamanın çok büyük bir nimet olduğunu Allah Resulü (s.a.v.) bizlere bildirmektedir. Efendimiz (s.a.v.) Hadis-i Şeriflerinde “Kim sabah namazını kılar ise bu kimse artık Allah’ın himayesindedir.” Buyurmuşlardır. Günün başında Allahın himayesine girmek ve melekleri ibadetimize şahit kılmak için sabah namazına çok daha gayret etmemiz lazım. Bu vesileyle yüce mevlam cümlemizi namaza sımsıkı sarılan vaktini namazla, ibadetle, Kur’an ile geçiren Müslümanlardan olmayı, namazlarına sadık olmayı, namazlarını huşu içerisinde, samimiyet içerisinde eda etmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin İnşallah. Bu gün itibari ile bir miladi yılı daha geride bıraktık. 2022’nin ilk sabahında bir amaç, bir gaye için biz burada bir araya geldik. Ellerimizi Rabbimize açacağız ve samimi bir şekilde gönlümüzden ne geçiyorsa Rabbimize arz edeceğiz. Yüce Mevlam sıkıntısı, derdi, hastalığı olan tüm Müslümanlara kendi katında maddi, manevi şifalar ikram ve ihsan eylesin İnşallah.” dedi.

Sabah namazının ardından ilçe müftülüğü tarafından camii cemaatine Kekom çay evinde sıcak çorba, çay ve börek ikramında bulundu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum