Advert
as

TARIMSAL ÜRETİM VE VERİMLİLİK AÇISINDAN DÜNYADA 10. ÜLKEYİZ'

TARIMSAL ÜRETİM VE VERİMLİLİK AÇISINDAN DÜNYADA 10. ÜLKEYİZ'

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç: 'Tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10. ülkeyiz. Sahip olduğumuz değerleri çok iyi değerlendiren bir ülkeyiz.'


Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ‘Tarım Öğretiminin 176. Yılı' münasebetiyle program düzelendi. 
Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Bingöl Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Bingöl Belediye Başkan Vekili Sait Kolak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Prof. Dr. Ramazan Solmaz ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreterimiz Öğr. Gör. Mesud Öğmen, Ziraat Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Turgut Aygün, Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl Ziraat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Yüksek Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener, STK temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
“SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLERİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİREN ÜLKEYİZ”
Programda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye'nin tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10'uncu sırada yer aldığını belirterek, Türkiye'nin sahip olduğu değerleri çok iyi değerlendiren bir ülke olduğu ifade etti. 
Türkiye'nin tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10'uncu sırada yer aldığına dikkat çeken Tunç, "Sahip olduğumuz değerleri çok iyi değerlendiren bir ülkeyiz. Tarımsal hasıla itibariyle de Avrupa'nın birinci ülkesiyiz. Tarımın önemi pandemi de daha da arttı.  Bu süreçte gıda arz güvenliğinin sağlanması noktasında herkeste fikir birliği oluştu. Dünyada salgın süresince 'gıda milliyetçiliği' diye bir görüş oluştu" dedi. 
"VERİMİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"
Türkiye'nin tarımsal faaliyette kullandığı alanın 23 milyon hektar olduğunu belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu 23 milyon, ihtiyaçlarımızı karşılayacak yeterlilikte değil. Bu yıl tekrar bir çalışma yaptık. İlave tarımsal alan ihtiyacımızın 4,3 milyon hektar olduğuna dair uzmanların raporu çıktı. Önceki yıllarda toplam Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) içerisinde tarımın hasılası yüzde 15'lerdeyken bugün yüzde 6,5 civarına düşmüştür. Bu Avrupa ülkelerinde yüzde 3, Amerika'da yüzde 1 civarındadır. Sanayi sektörü, hizmetler sektörü, bilişim sektörü, enerji sektörü ve diğer sektörler bu alanda daha fazla ivme kazandı, daha büyük kalkınma sağladılar. Kaynaklarımızı ne yazık ki artıramıyoruz. Topağımızı artırma imkanımız yok. Bu nedenle biz, verimi artırmak zorundayız."
Tunç, bilim alanındaki verimin suyla sağlanabileceğini vurgulayan Tunç Konuşmasında ayrıca şunları kaydetti: "Fakat su fakiri bir ülkeyiz. Dünya standartlarında yarı kurak iklim kuşağındayız ve küresel iklim değişikliğinin getirdiği sıkıntıyı daha fazla hissediyoruz. Geçen yıl kuraklığı yaşadık, inşallah bu yıl yaşamayız diye ümit ediyoruz. Ama buna rağmen toprak varlığı itibariyle dünyanın yaklaşık 30.'uncu ülkesiyiz. Tarımsal üretim ve verimlilik açısından dünyada 10. ülkeyiz. Sahip olduğumuz değerleri çok iyi değerlendiren bir ülkeyiz. Şu anda Avrupa'da birinciliğimiz hep devam ediyor. Bu konuda üreticilerimiz ve çiftçilerimiz son derece başarılılar."
“Dünden Bugüne Tarım” barkovizyon gösterimi de yapılan program, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Müdürü ve PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay'ın açılış dersi “Topraksız Tarım” ile devam etti.
Programda Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Üniversite adına Bakan Yardımcısı Tunç'a plaket takdim etti. Program, hizmette 25. yılını dolduran Ziraat Mühendislerine ‘Plaket' ve ‘Teşekkür Belgesi' takdimi ile son buldu.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum