Advert
as

'ZAZACA'YA SAHİP ÇIKALIM' ÇAĞRISI

'ZAZACA'YA SAHİP ÇIKALIM' ÇAĞRISI

Zazaca, kendimizin bile konuşmadığı anadilimiz. Ana sütü gibi güzel, tatlı ve masrafsız olan ana dilimiz...


Kendisiyle eğitimin bir arzu ve umut olduğu ama 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda seçmeli de olsa çocuklarımızın seçebileceği ana dilimiz. Doğal olarak insani ve yasal bir hak olarak önümüzde duran bir tercih…
Ana dilimiz olan Zazacayı öğrenmek, öğrenmeyi talep etmek ve bu talebin arkasında durmak her Zaza için bir haktır. Ve bu hak, bir görev olarak görülmelidir. Bu nedenle 21 Ocak 2022 tarihine kadar velilerimiz bu konuda hiç tereddüt etmeden seçmeli ders olarak kendi dilini seçip talepte bulunmalılar.
“Efendim, Zazaca öğretmenimiz yok!”,
“Dersi öğrenciler seçmiyor, en az 10 öğrenci seçmelidir.”,
“Ya bu dersi şimdi seçtirirsek yarın farklı bir hükümet gelirse sıkıntı yaşarız.” ve
“Öğrenciler sınava hazırlanıyor, onlara şu şu dersleri seçmeliyiz.”
Gibi hiçbir bahaneyi kabul etmeden dersi seçmek ve seçtirmek için çabalayalım!
Elden giden bir seçmeli ders değildir. Elden giden bin yıllara dayanan Allah'ın bir ayetidir. Elden giden nice bilgelikleri, tecrübeleri, toplumsal bağlamı, hayalleri, umutları, acıları ve yaşanmışlıkları içinde barındıran bir dildir, ana dilimizdir.
Ne yazık ki çocuklar hatta anne ve babalar dahi artık evde Zazacayı konuşmuyorlar. Okullarda Zazaca seçmeli dersini seçip kendi anadilleri olan Zazaca'yı bir nebzede olsa öğrenme ve konuşma imkânı/ortamı bulan çocuklarımızı bu haktan mahrum etmeyelim. Bir öğrenci ne kadar çok dil bilirse akademik başarısı artar ve bunun yanında sosyal yönü de gelişir. Eğer, bu öğrenci anadilini bilmiyorsa bunu nasıl anlatabiliriz, izah edebiliriz. Yarınlarda bu ihmal ve nemelazımcılık sebebiyle tarih ve torunlarımız bizi hayırla anabilecek mi?
Veliler ve öğrencilerle birlikte bu konuda en büyük desteği İl Milli Eğitim Müdürlükleri, eğitim camiası, ilgili STK'ler ve özelde de okul idarecileri vermelidirler.
Çünkü bir dilin yok oluşu, bir neslin yok oluşudur.
Eger yo zıwan vind bıbo, yo az(bağır) beno vind!
ZAZACA ARTIK EVLERDE DE KONUŞULMUYOR!
MA HİNİ KEYEYÊ XU DI ZAZAKİ QISEYNİKENİ!
Eskiden hayatımızın her alanında kullanırken anadilimiz olan Zazaca'yı ne yazık ki dilimizin hayat bulduğu en son yer olan evimizde de artık anadilimizi konuşamaz olduk. Bir zamanlar çarşı pazarda konuştuğumuz Zazacamızı kahvehane köşelerine hapsettik bu da yetmedi güzelim dilimize evlere hapsettik. Şimdi de bu hapislik ve gariplik kalplere girdi.
Yakın yarınlarda Zazaca bir nostalji olursa acaba bu utancı kim üstlenebilecek?
Bir nesil düşünün ki büyüklerinin(dede, nine, anne, baba) kendi evinde konuştuğu anadili bilmemesi, anlamaması hatta yabancı bir dil olarak görüp kendi diline yabancı kalması ne acı bir durumdur, değil mi?
Fomkerdış est o, qıseykerdış çin o
Çı halêko xırab o, çı halêko ğıdar o
Omiya Zazaki sera, omiya zıwanê ma sera
Pirik, dadi u babi Zazaki qalkeni
Çı ecebo tuti u qıci Zazaki nizoni
Nê fomkerdış esto, nê qıseykerdış
De biyên ma dest bıdo yobinan
Zazaki bımus, bıwun, bınus u bımusn
ZAZACAYA GÖNÜL VEREN ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİLER

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum