Advert
as

KAYISI ÇEKİRDEĞİNE BİNGÖL'DEN DEĞER KATACAK

KAYISI ÇEKİRDEĞİNE BİNGÖL'DEN DEĞER KATACAK

Yurt: 'Özleşmiş, besin değeri artırılmış, raf ömrü uzatılmış ve yeni tat-aromadaki kavrulmuş kayısı çekirdekli gün kurusu tekli olarak paketlenip piyasaya arza hazır hale getirilecektir.'


Kayısıda ürün çeşitliliği ve ambalajlı ürünlerin geliştirilmesi adına yürütülen çalışmalar kapsamında bir adım da Bingöl'de atıldı. Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt, ‘Kavrulmuş Kayısı Çekirdekli Gün Kurusu' isimli Faydalı Model Belgesi aldı.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olan Malatya kayısısı, Dünya kuru kayısı ihtiyacının çok büyük kısmını karşılıyor. Kuru kayısı ile ilgili yeni ürünlerin çok olmamasından dolayı kuru kayısı ihraç edilen ülkelerden “Re-Export” denilen “Yeniden ihracat” şeklinde ülkemize ve birçok ülkeye ithalat olabiliyor. Bu nedenle “Kavrulmuş Kayısı Çekirdekli Gün Kurusu” isimli Faydalı Model Belgesi aldıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt: “Bu buluş, piyasada mevcut olan gün kurusunun duyusal, besinsel ve dayanıklılık özelliklerini geliştirmek amacıyla kavrulmuş kayısı çekirdeği ile gün kurusunun kombine kullanımını ihtiva etmektedir. Yeni bir ürün olan kavrulmuş kayısı çekirdekli gün kurusunun üretimi ile vatandaşlarımızın optimal (sağlıklı ve dengeli beslenme) beslenmesine katkı sunulacağı gibi ihracatımızın artmasına da katkıda bulunulacaktır” dedi.
“BESİN DEĞERİ ARTIRILMIŞ, RAF ÖMRÜ UZATILMIŞ”
‘Kavrulmuş Kayısı Çekirdekli Gün Kurusu' isimli üretilen bu ürünün özellikle iç piyasada tanıtımı ile ülke içinde kayısının olması gerekenden az tüketiminin önüne geçileceğini belirten Yurt, bu ürün ile besin içeriğinden dolayı dengeli beslenmede de çok önemli bir yere sahip olan kuru kayısı ile kayısı çekirdeğinin daha fazla tüketilmesinin sağlanacağını vurguladı.
“Gün kurusunun sodyumca fakir fakat potasyumca zengin olması sağlık ve beslenme açısından çok büyük önem arz etmektedir” diyen Bayram Yurt: “Gün kurusu içerdiği şeker miktarından dolayı çokça tüketilememektedir. Aynı şekilde kayısı çekirdeği de sahip olduğu yağ ve protein miktarı oranından dolayı fazla tüketilememektedir. Fakat bunların kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan yeni ürün kendine has tat-aroması sayesinde beğeni ile tüketilebilecektir. Kabaaşı gün kurusu kayısısı ile parçalanıp kavrulmuş Hacıhaliloğlu kayısı çekirdeğinin yenilen iç kısımlarının birbirleriyle özleşerek yeni tat-aromaya sahip kavrulmuş kayısı çekirdekli gün kurusu elde edilmiştir. Bu sayede hem besin içeriği zenginleştirilmiş ve çok güzel tat-aromaya sahip yeni ürün elde edilmiş hem de kavrulma işlemi sayesinde ortaya çıkan antioksidan maddelerden dolayı bu yeni ürünün raf ömrü uzatılmıştır. Özleşmiş, besin değeri artırılmış, raf ömrü uzatılmış ve yeni tat-aromadaki kavrulmuş kayısı çekirdekli gün kurusu tekli olarak paketlenip piyasaya arza hazır hale getirilecektir. Özellikle seyahatler esnasında sunulan ikramlarda bu ürünün verilmesi ile sağlıklı beslenmeye katkıda bulunacaktır. Gerekli ekipmanlar ve sistem düzeneği sağlanarak bu ürünün sanayide seri bir şekilde üretimi yapılarak bölge ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacaktır.” dedi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum