Advert
as

SOLHAN İLÇE HEM TRT GAP'A KONUK OLDU

SOLHAN İLÇE HEM TRT GAP'A KONUK OLDU

TRT Gap Diyarbakır radyosunun konuğu olan Güneş, İlçe HEM çalışmalarını anlatırken unutulmaya yüz tutmuş meslekler sınıfına giren kilim dokumacılığı mesleğinin yok olmaması için destek beklediklerini vurguladı.

Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü çalışmaları TRT Gap Diyarbakır radyosunda anlatıldı. 
Aslı Hocaoğlu'nun sunumuyla Yöremizden programına katılan Solhan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hayri Güneş ve Usta Öğreticilerden Hasret Yıldız, unutulmaya yüz tutmuş meslekler sınıfına giren kilim dokumacılığını anlattılar.
KİLİM MOTİFLERİ KÜLTÜRÜ VE İNANCI SİMGELİYOR
Konuşmalarına Solhan'ı tanıtarak başlayan Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hayri Güneş, yöresel kilim dokumacılığının kaybolmaması için şu açıklamalarda bulundu: "Bizim bünyemizde kilim dışında bir çok kursumuz bulunmaktadır. Bu yıl yaklaşık 187 kurs açtık, bu kurslarda da 1709 kişiye belge vermişiz ve 750'ye yakın kursiyerimiz hala kurslarına devam etmektedir. Halk Eğitim kurslarımız mesleki ve genel kurslar olmak üzere iki gruba ayrılır. Bu kurslardan bazılarını çok önemsiyoruz. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında kilim kursumuzu önemsiyoruz. Bu konuda özellikle Solhan halkından destek bekliyoruz. Kilimle ilgili kısaca şöyle diyeyim; kilim, M.Ö. 4000 yılına dayanıyor. O zamandan bu yana mevcut. Kilim motifleri, bölgenin kültürünü ve inancını yansıtmaktadır. Daha çok göçebe hayatı yaşayan kabilelerde özellikle kilim dokumacılığı olmuş. Hayvancılıkla uğraşanlar hayvanın kılından yününden bu kilim dokumacılığı sanatını oluşturmuşlar. Ancak biz günümüzde bir çok yerde bu sanatın öldüğünü gördük. Bu konuda destek bekliyoruz." 
İŞKUR'UN DESTEĞİYLE BU İŞİ DAHA İLERİYE GÖTÜREBİLİRİZ
Şuan 10 kursiyer ile kursu yürüttüklerini, ancak her sene bunları artırarak devam etmek istediklerini söyleyen Güneş, konuşmalarını şöyle sürdürdü: "Bizim problemimiz şu ortaya koyduğumuz ürünleri pazarlamakta zorluk çekiyoruz. Örneğin 4-5 m²  kilimimizi bir kursiyerimiz ancak bir yıl içinde dokuyabiliyor. Bu kilimi iyi bir fiyata satamadığımız için kursiyerlerimize iyi bir gelir elde edemiyoruz bir gelir elde edemediğimizden kursiyerlerimiz pek devam etmek istemiyorlar. Yıl sonu sergimizde özellikle kilime vurgu yaptık. Ulusal basında kilimlerimizin tanıtımını yaptık. İŞKUR bizi desteklerse, kursiyerlerimize maddi destekte bulunursa bu işi daha ileriye götürebiliriz. Şuan tek sıkıntımız kursiyerlerimize maddi destek sağlayamamak. Ürünlerimizi de sosyal medya üzerinden, yerel medya üzerinden tanıtmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl için diyoruz daha çok kursiyer, daha çok ürün ortaya çıkartacağız." 
Güneş konuşmalarını verdikleri destekten dolayı Solhan Kaymakamı Muhammed Çetin, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız ve Solhan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz'a teşekkür ederek tamamladı.
KİLİM ARTIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞMEK ÜZERE
Kursiyerlik sürecinden usta öğretici oluşu sürecini anlatarak konuşmalarına başlayan İlçe HEM usta öğreticilerinden Hasret Yıldız ise şu ifadeleri kullandı: "Solhan'da daha önce hem halı hem de kilim kursu vardı, halı yeteri ilgi görmeyince kapatıldı biz kilim olarak devam ettik. Solhan Kaymakamı ve Solhan Belediye Başkanının destekleriyle kursa gelen kursiyerlerimizin ailelerine bir katkıda bulunuyordu.  Kaymakam bey maddi manevi, yer olsun, ip olsun, malzeme olsun bu konularda destek veriyordu. Şimdi ardık eskisi gibi destek göremiyoruz, yavaş yavaş kilim branşı unutuluyor. Burada bizim halk eğitim müdürümüz, müdür yardımcılarımız gerçekten kilim branşının unutulmaması için çaba gösteriyorlar. Artık kursiyer bulakta zorluk yaşıyoruz. Kilim artık teknolojiye yenik düşmek üzere."

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum