Advert
as

TÜBİTAK’TAN BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ’NİN 3 PROJESİNE 0NAY

TÜBİTAK’TAN BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ’NİN 3 PROJESİNE 0NAY

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Bingöl Üniversitesinin 3 projesine onay çıktı.

Yürütücülüğünü Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. Nuri Açık’ın yaptığı “Campylobacter jejuni spesifik fajların izolasyonu ve florokinolon dirençliliği üzerindeki etkilerinin deneysel broyler tavuk modelinde araştırılması”, yürütücülüğünü Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Tartık’ın yaptığı “Mayada RAG aracılı rekombinasyonun biyosentetik olarak inşası”  1001 kodlu projeler ve yürütücülüğünü Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Günyaktı Kılınç’ın yaptığı “Koyunlarda Coenurus cerebralis’in Teşhisinde Rekombinant TmHSP70 Antijeni Kullanılarak Dipstick Tanı Kiti Geliştirilmesi’’ projesi 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandılar.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. M. Nuri Açık’ın yaptığı projede deneysel olarak oluşturulacak Campylobacter enfeksiyonlarında fajların tedavideki etkinliklerinin yanı sıra faj terapisi esnasında meydana gelebilecek faj dirençli bakterilerin antibiyotik duyarlılıklarında bir değişim olup olmadığı da tespit edilecektir. Böylelikle enfeksiyonların tedavi ve kontrolünde alternatif bir yöntem olarak faj ve antibiyotik kombinasyonunun kullanılabilirliğine yönelik bir alt yapı oluşturulmaya çalışılacaktır.

Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Musa Tartık’ın yaptığı proje, “mikrobiyal kaynaklara inşa edilen RAG aracılı rekombinasyon sistemi”, sentetik biyoloji alanında çalışan araştırmacılara daha ileri uygulamalar yapma fırsatı veren yeni bir araç sunmanın yanı sıra,  aynı zamanda mikrobiyal kaynaklarda yüksek çeşitlilikte antikor kütüphanelerinin hızlı, kolay ve ucuz oluşturulabilmesinin de temellerini oluşturacaktır.

Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Günyaktı Kılınç’ın yaptığı projede üretilmesi hedeflenen kitin geliştirilmesi, sahada uygulanabilir hale getirilmesi, 45 milyondan fazla koyun varlığı olan ülkemizde coenurosisin erken ve doğru tanısının hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlayacaktır. Böylelikle et ve/veya süt verim kayıpları minimize edilecek, coenurosis kaynaklı erken kesim maliyetleri azaltılacaktır.

Proje yürütücülerinin ortak teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verildi.açıklamalarında; “Çalışmalarımız boyunca bizlerden desteklerini eksik etmeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Bingöl Üniversitesi ailesine teşekkür ederiz.’’ifadelerine yer verildi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum