Advert
as

SOLHAN’IN KURTULUŞU İLE ZAFER BAYRAMI BİRLİKTE KUTLANDI

SOLHAN’IN KURTULUŞU İLE ZAFER BAYRAMI BİRLİKTE KUTLANDI

Solhan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105'inci yıldönümü olan 28 Ağustos ile Zafer Bayramı’nın 100'üncü yıldönümü olan 30 Ağustos, aynı günde kutlandı.

Zafer Bayramının 100. yıldönümü ile Solhan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıldönümü Hükümet Konağı bahçesinde törenle kutlandı.

Törene Kaymakam Muhammed Çetin, Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Emniyet ve Askeri personel, Kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda Zafer Bayramının 100. yıldönümü nedeniyle konuşma yapan Askerlik Şubesi Başkanı Asteğmen Enes Yıldız ve Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız tarafından günün anlam ve önemi hakkında konuşmalar yapıldı.

Programda Zafer Bayramının 100. yıldönümü nedeniyle konuşma yapan Askerlik Şubesi Başkanı Asteğmen Enes Yıldız şu ifadelere yer verdi;”Bugün 30 Ağustos Zafer bayramımızın 100’üncü Yıldönümüdür. İlk günkü gurur ve heyecandan hiçbir şey kaybetmeden aynı duygularla kutladığımız tarihi zafer bayramı hepimize kutlu olsun.

Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına temel teşkil eden zafer günüdür. Bugün Türk ulusunun kendini esir etmek isteyen yayılmacı istilacı güçlere karşı topyekün kadınıyla, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla, ordusuyla ulusal benliğini kurtardığı ve zafer destanı yazdığı gündür.”şeklinde konuştu.  

Solhan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. Yıldönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. yıldönümü nedeniyle bir konuşma yapan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız ise;”Bağımsız ve onurlu yaşamak için aziz vatanımızı işgal edenlere karşı verilen kurtuluş destanının sonucu olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. Yıldönümünü ve Solhan'ımızın düşman İşgalinden Kurtuluşunun 105. Yıldönümünü içtenlikle kutluyorum. Günümüzde Ulusça kutladığımız Milli Bayramlarımızın yanında birde Mahalli Kurtuluş Bayramları vardır. Kutlamakta olduğumuz Solhan'ın Kurtuluş Bayramı gibi bu bayramlar ulusça var olmanın birer eseridir. Ayrıca bugün bizim için daha anlamlı ve gururlu bir gündür. Çünkü milli manevi ve mahalli bayramlarımızı bir arada kutlamaktayız. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Solhan Kurtuluş Bayramı olmak üzere 2 Bayramı bir arada kutlama sevinci içerisindeyiz.

Solhan'ın Kurtuluş Mücadelesine kısaca değinmek istiyorum. 1914 yılında başlayan 1. Dünya Savaşına Osmanlı Devleti de katılmıştı. İşgalci emperyalist güçler “Hasta Adam” dedikleri Osmanlı Devletini bölüp parçalamak için işgale başlamışlardı. Rus İşgal güçleri de 1915 yılından itibaren yurdumuza doğudan girmişlerdi. Rusların tek amacı, Doğu Anadolu üzerinden Akdeniz'e kadar hâkimiyeti ele geçirmekti; Yurdumuzun her yöresinde olduğu gibi Solhan ve çevresinde de İşgal güçlerine karşı Milli Kuvvetler oluşturulmuştu; Özellikle Şeref Meydanında Milis Kuvvetlerimiz ve Müfrezelerimiz ile Ruslar arasında çok şiddetli çarpışmalar oluyordu. Çanakkale Zaferi'nden sonra serbest kalan askerlerimiz de buraya getirilecek muharebeye katılmaları sağlandı; Türk Ordusuna kumanda eden Ahmet İzzet Paşa ve Faik paşa düşmana ağır kayıplar verdirdiler. Dolayısıyla düşmanların Bingöl yönüne doğru ilerlemeleri önlendi. Eğer Solhan'ın Masala ve Şeref Meydanı Hattında Düşmanın ilerleyişi engellenmeseydi, Rusların Bingöl'ü de işgal etmeleri kaçınılmaz olacaktı; İlimizin tarihi açısından da bu zaferin önemi oldukça büyüktür.

30 Ağustos zaferiyle milletimiz, kendi iradesi ve rızası dışında dayatılan her türlü plan ve oyunu iman ve inancıyla tarihin karanlık sayfalarına nasıl gömebileceğini dosta ve düşmana bir kez daha göstermiştir.”dedi.

Program İlçe Kaymakamı Muhammed Çetin’in makam odasında tebrikleri kabul etmesi sonucu sona erdi.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum