Advert
as

DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Solhan Toplum Sağlığı Merkezi, Dünya Yaşlılar Günü münasebetiyle Solhan Ulu Camii önünde yaşlıları bilgilendirme standı açtı.

 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olması münasebetiyle yaşlılık döneminde karşılaşılan sağlık sorunları hakkında halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, farkındalık oluşturmak amacıyla Solhan Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Solhan Ulu Camii önünde stand açılarak yaşlılar bilgilendirildi.

 Stantta afiş ve broşür dağıtılarak vatandaşlara Yaşlılık Döneminde Fiziksel Aktivite hakkında bilgilendirilme yapıldı.

 Konu ile ilgili broşürde yapılan bilgilendirmede,

 “Günlük yaşam içerisinde, vücut kasları çalıştırılarak enerji harcamasını gerektiren her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanır.

 Yaşlılara önerilen en ideal fiziksel aktivite yürümedir

 Yürüme, en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık aktivitesidir. Yürüyüş; ekleme binen stresi azaltan ve destek sağlayan, rahat ve uygun bir ayakkabı ve mevsime uygun bir elbiseyle yapılmalıdır.

 Yürüyüş programı normal adımla, dengeli ve kolay yürüyebilecek şekilde uygun bir alan seçilmeli ve uygun zamanda (kişi için uygun saat dışında hava koşullarının uygun olması, yemeklerden iki saat sonra, öğle sıcağı yerine ikindi veya kuşluk zamanının tercih edilmesi vb.) yapılmalıdır.

 Eğer düzenli yürüme alışkanlığı yoksa ya çabuk yorulma olur ya da istenilen hızda yürünemez. Bu durumda pes etmemek önemlidir. Yürüyüşe yavaş başlamalı ve istenilen seviyeye ulaşıncaya kadar süre ve mesafe derece derece artırılmalıdır. Başlangıçta, 20 dakikalık süreler amaçlanmalıdır.

 Bu süreye ve daha yukarısına haftada 10’ar dakika artırmak suretiyle ulaşılmasıdır. Yürürken baş dik tutulmalı ve karın içe doğru çekilmeli, kollar da doğal bir şekilde sallanmalıdır. Yürünecek mesafenin Rahat bir şekilde gidilebilecek uzunlukta olması önemlidir. Daha sonra mesafe, azar azar derece derece artırılmalıdır.

Yürümenin fizyolojik yararları yanında, zihinsel durumun ve kendine güvenin gelişmesi de yer almaktadır. Kişilerin stresini ve gerilimini azaltır.

 Yaşlılar egzersiz sırasında nelere dikkat etmeli?

 Egzersize mutlaka ısınma ile başlayın.

Egzersize düşük şiddetle başlayın, zaman içerisinde şiddeti artırabilirsiniz.

Sakatlanmaları önlemek için uygun ayakkabı (hafif, ortopedik tabanlı, bileği kavrayan) kullanın ve toprak zeminde yürüyün.

Egzersizleri dışarıda yaparken hava koşullarına dikkat etmeli ve gerekli önlemler alınmalı ve uygun giysi (pamuklu, terletmeyen ve sıkmayan) kullanılmalıdır.

Sıcak ve nemli havalarda günün daha serin saatlerinde egzersiz yapın.

Kan şekeri düzeyinizi takip edin ve diyabet hastasıysanız yanınızda karbonhidrat içeren yiyecekler bulundurun.

Egzersiz öncesinde ve sırasında bol su tüketin.

Yemekten hemen sonra egzersiz yapmaktan kaçının.

Çok açken egzersiz yapmaktan kaçının.

Düşme riskiniz varsa destek kullanın.

Egzersizler sırasında nefesinizi tutmayın.

Egzersizler sırasında eklemlerinize aşırı yük bindirecek pozisyonlardan kaçının.

Egzersizlere ısınmadan başlamayın soğuma aktiviteleri ile sonlandırın.

Kuvvetlendirme (düşük ağırlıkla az tekrarla başlayın, giderek tekrar sayısını ve ağırlık miktarını arttırabilirsiniz) egzersizlerini 1’er gün ara ile yapın.

 Fiziksel Aktivitenin Yaşlılık Üzerine Etkileri

 Olası ani ve sistemik hastalıklar nedeniyle ölüm riskini azaltması,

Kanser gelişim riskini azaltması,

Vücut direncinin artması ve enfeksiyonlara karşı koruma geliştirilmesi,

Kas-iskelet sistemini güçlü tutarak yaşlılıkta sık görülen düşmeler ve düşmelere bağlı kırık riskini azaltması,

Denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi,

Sağlıklı yaşlanmayı sağlaması,

Daha aktif yaşlı bireyler yaratması.

Sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi”

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum