Advert
as

PESTİL YAPIM ZAMANI

PESTİL YAPIM ZAMANI

​Bingöl merkez Kantar köyünde yaşayan köyün hanımları bilindik ezberleri bozarak pestile yeni bir çeşit olarak elma pestilini katıyorlar.

İmece usulü bir araya gelerek elma pestili yapan hanımlar tarafından hazırlan pestiller, kışın uzun gecelerinde ceviz ve pestil ikilisi olarak çay sofralarında yerini alıyor.

 Sağlık açısından oldukça faydalı olan ve vitamin deposu olarak bilinen pestil, büyük zahmetlerle yapılıyor. 

İçeriğinde C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunan elma, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içeriyor. Potasyum, normal kan basıncını ve kas fonksiyonunu korumaya yardımcı olan bir mineraldir. Elmanın faydaları arasında enerji metabolizmasına katkıda bulunması ve hücreleri oksidatif strese karşı koruması da yer alıyor.   

Pestil yapımının aşamalarını anlatan Meryem Hanım, elmaları değerlendirme adına topladıkları elmaları, köy kadınlarıyla bir araya gelerek pestil yapımında kullandıklarını belirtti.  

 “Köydeki bayanlarla imece usulü bir araya gelip pestil yapıyoruz” 

İmece usulü ile bir araya gelip pestil yaptıklarını ifade eden Meryem Hanım, “Ağaçlardaki elmaları değerlendirme adına köydeki bayanlarla imece usulü bir araya gelip elma pestili almaya karar verdik. Hamdolsun meyvesini de aldık.” dedi. 

“Daha lezzetli ve sağlıklı olsun diye elmaların kabuklarını soymuyoruz” 

Elmaların daldan sofraya pestil yapımının aşamalarını aktaran Meryem Hanım, “İlkin elmalarımızı toplayıp ayıklıyoruz. Daha lezzetli ve sağlıklı olsun diye kabuklarını soymadan temizleyip büyük kazanlarda kaynatıyoruz. Kazanda kaynattıktan sonra bunları süzgeçten geçiriyoruz. İçerisine bir miktar şeker, nişasta, un, yoğurt, kabartma tozu, parlak durması için bir miktar yağ ve daha lezzetli olması için bir miktar da pekmez ekliyoruz. Sonra bunu tekrar kaynatıyoruz ve bu aşamada dip tutmaması için sürekli karıştırıyoruz. Daha sonra hazırladığımız temiz bezlerin üzerine seriyoruz. Kuruması için pestilleri bezlerin üzerinde bir gün güneşte bekletiyoruz. Bu aşamada pestiller güneşten D vitamini de almış oluyor. Ertesi gün güneşle beraber rengi koyulaşıp kuruyan pestilleri bulundukları bezin arkasını hafif ıslatarak yavaşça söküyoruz.” şeklinde konuştu. 

 “Pestiller uzun kış gecelerinde çayın yanında ikram ediyoruz” 

Meryem Hanım, “İşlem bittikten sonra uzun kış gecelerinde çayın yanında çocuklarımızla beraber misafirlerimiz ikram ediyoruz. Elmaları bu şekilde değerlendirmiş oluyoruz.” dedi.(İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum