Advert
as

“MÜSLÜMANLAR CAMİDE CEMAATLE BULUNMAK ZORUNDA”

“MÜSLÜMANLAR CAMİDE CEMAATLE BULUNMAK ZORUNDA”

Camiler ve Din Görevleri Haftası ile Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal, Müslümanların fırsat buldukça değil fırsat oluşturarak camide cemaatle bulunmak zorunda olduklarını söyledi.

2022 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) doğduğu günü içine alan Mevlid-i Nebi Haftası'nın bu yıl aynı güne denk geldiğine değinen Bingöl İl müftüsü Mustafa Topal, Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl her iki haftayı birlikte kutlayacağını ve bu birliktelikten mütevellit de kutlamaların süresinin bir hafta değil 15 gün devam edeceğini kaydetti.

Müftü Topal, Cami ve din görevlileri haftasında camilerin İslam'daki yeri ve önemini Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Medine'ye hicretinde Medine'ye varınca henüz devesinden inmeden ilk iş olarak cami yapımı olduğu örneğini vererek camilerin ehemmiyetine dikkat çekti.

Camilerin mimarı imarından ziyade içlerini cemaatle imar etmenin daha önemli olduğunu vurgulayan Müftü Topal, hafta içindeki faaliyetleri olarak camilerin toplum içerisindeki yerinden, din görevlilerin toplumdaki öneminden bahsedeceklerini belirtti.

"PEYGAMBERİMİZİN MEDİNE'YE GİTTİĞİNDE İLK İŞ OLARAK CAMİ YAPMASI CAMİLERİN ÖNEMİ NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR MESAJDIR"

Müftü Topal, Resulullah efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) camilere verdiği önemi bilirsek tek cümlede manasını bulur bütün haftayı anlatmış oluruz. Hazreti Peygamber Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke'den Medine'ye hicretinde Medine'ye gelince henüz devesinden de inmeden yaptığı ilk iş caminin yerini tespit etmek olunca mesele anlaşılır. O dönemde mescidin yerini Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) henüz deveden inmeden tespit etmeyi öncelediyse burada caminin İslam'da ve Müslümanlığın toplum hayatında ne derece büyük bir ehemmiyet arz ettiğini anlamamız gerekir ve bundan da büyük mesajlar çıkarmamız gerekir." dedi.

"PEYGAMBERİMİZİN HAYATINDAN MÜSLÜMANLARIN ALMASI GEREKEN MESAJLAR VARDIR"

Hazreti Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatından alınması gereken mesajları şu şekilde kaydetti: “Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatından Müslümanların alması gereken o mesajların içerisinde özellikle Müslümanların birliği, huzuru, tek çatı altında toplanabilmelerini sağlamak, sürekli birbirlerinden haberdar olmalarını sağlamak, sosyal olarak Müslümanların birbirlerinden kopmamalarını sağlamak ve Müslümanları inanç, iman, itikat ve tevhit itikadı etrafında toplayıp onların dinlerinin mesajlarını kavrayabilmelerini sağlayıp dolayısıyla huzur içerisinde bir toplum olarak yaşamalarını yani hayatlarını sürdürebilmelerini temin etmek.”

"CAMİLERİN TOPLUMDA YAŞAYIP VARLIKLARINI SÜRDÜRMELERİNİ SAĞLAMAK BİZİM BÜYÜK BİR GÖREVİMİZDİR"

Camilerin toplumdaki yeri ve önemi konusuna da değinen Müftü Topal, "Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) uygulamalarına baktığımız zaman, ilme ehemmiyet vermiş, ilmi ve eğitimi camide yapmış, ashabını camide bilgilendirmiştir. Hatta Ashab-ı Suffe'yı orada oluşturup ayrı bir ilim meclisi meydana getirmiştir. Dolaysıyla bilgi ve öğrenmenin ehemmiyetini vurgulamak için caminin toplum hayıtında yer alması gerektiğini anlamamız lazım. Müslümanların birliğinin, dirliğinin ve huzurunun olabilmesi için mescit hayatının gerekliliğini anlamamız lazım. Birlik ve beraberlik için kardeşlik duygularına çok ihtiyacımız var bunun yolu da camide Müslümanların omuz omuza namaz kılması ile olur. Bu vesile ile toplum ve fert olarak bu mesajlardan yola çıkarak kendimize çeki düzen verip camilerimizi imar etmek, yaşatmak, yapılmış camilerin de toplumda yaşayıp varlıklarını sürdürmelerini sağlamak bizim büyük bir görevimizdir." ifadelerine yer verdi.

"CAMİLERİMİZİN GARİP KALMAMASI GEREKİYOR"

Camilerin fiziki imarı konusunda toplumun duyarlı olduğunu ifade eden Topal, camilerin fiziki inşasından ziyade camilerin imarının camileri doldurmaktan geçtiğini ifade ederek, "Camilerimizin garip kalmaması gerekiyor, birlikteliğimizin ihtiyacımız olan hususların hasıl olabilmesi için cami cemaati olmanın ehemmiyeti büyüktür. Bundan dolayı camide fırsat buldukça değil, özellikle fırsat oluşturarak, işimizden ve meşguliyetlerimizden bilhassa fırsat oluşturarak camide cemaat olmak zorundayız. Müslümanlar olarak buna bugün çok daha fazla ihtiyacımız var. Bilhassa vakit namazlarında camilerimizin dolup taşması gerekiyor. Özellikle cami inşası için yaptığımız fedakarlıklara bir de cami cemaati olmayı eklersek fevkalade güzelleştirmiş olacağız." dedi.

"RESULULLAH'IN SÜNNETİYLE CAMİLERİN TOPLUM İÇERİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİNİ YAD ETMEK GEREKİYOR"

Müftü Topal, "Resulullah efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu manada bu hafta içinde yad edilmesi, onun sünnetinin özellikle birlik, beraberlik, kardeşlik ve camilerin toplum içerisindeki fonksiyonu, camilerin insan ve toplum üzerindeki etkisi bakımından efendimizi bu hafta içerisinde anmak ve yad etmek gerekiyor." dedi.

"SAADET ASRINDA SAHABELER CAMİLERE NASIL ÖNEM VERMİŞSE BİZİM DE ÖYLE ÖNEM VERMEMİZ LAZIM"

Topal, "Her yıl diyanet işleri başkanlığımız Mevlid-i Nebi haftasında ve camiler haftasında da bir tema belirler. Başkanlığımızın bu yıl ortak teması 'Peygamberimiz, cami ve irşat' şeklinde belirlendi. Dolayısıyla cami ve irşat temelinde bilhassa Peygamberimizi (Sallallahu Aleyhi Vesellem) örnek alarak konu üzerinde çok durmamız ve buna kulak vermemiz gerekiyor. Bu manada söylenenlerin ve istenenlerin ilmi, sosyal, ailevi, ferdi ve toplum olarak üzerimize düşeni yapmak gerekiyor. Bu konuda üzerimize düşenler Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hayatında camiler nasıl bir fonksiyon icra etmiş ve cami toplumda nasıl algılanmış ve Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dönemindeki saadet asrının ashabı camiler konusunda neler yapmış camide nasıl bulunmuş, camilere nasıl bakmış diye bu şekilde bir değerlendirme yaparak bu haftayı böylece toplum olarak algılamamız lazım." şeklinde konuştu.

Topal son olarak hem camiler haftasının hem de Hazreti Resulullah'ı n(Sallallahu Aleyhi Vesellem) anıldığı Mevlid-i Nebi Haftası'nın hayırlara vesile olmasını diliyorum, tebrik ediyorum. Allah halimizi güzel edip yar ve yardımcımız olsun. "dedi. (İLKHA)

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum