Advert
as

“YANINIZDAYIZ DİYEN YETKİLİLERİ YANIMIZDA HİSSEDEMEDİK”

“YANINIZDAYIZ DİYEN YETKİLİLERİ YANIMIZDA HİSSEDEMEDİK”

“7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” nedeniyle Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Mücahid Korkutata bir mesaj yayınladı.

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Mücahid Korkutata, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. Korkutata,"Engelliler gününde yanınızdayız diyen yetkilileri yanımızda hissedemedik."dedi. 

Korkutata, şehrin imar planı, yapılarda engellilerin düşünülmemesi ve esnafların kaldırım işgallerine tepki gösterip yetkililere 'buyurun, gözlerinizi kapatın ve bizim aşlamadığımız engelleri aşmaya çalışın' diye empati ve farkındalık çağrısında bulunarak sadece engelliler haftasında yanınızdayız diyen yetkililere seslendi. 

BEYAZ BASTON HİKAYESİ NEREDEN GELMEKTEDİR?

Korkutata yaptığı yazılı açıklamada, "Görme engelli bireylerin bağımsız yaşamının bir parçası olan Beyaz baston engelli bireylerimizin yol arkadaşı olmakla beraber hayatında büyük önem taşıyan en önemli materyaldir. Çoğu zaman görme engelli bireylerin önündeki büyük kazaların önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğrafçı, çevredeki insanların gözlerinin görmediğini anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve görme engellilerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar." ifadelerine yer verdi. 

"GELİN HEP BERABER ŞEHRİMİZİN EKSİK ÖNLERİNE DEĞİNELİM"

Korkutata, "Şehrimizde yıllardır dile getirdiğimiz erişebilirlik sorunu her geçen gün daha da artmaya başlamıştır. Gelin hep beraber şehrimizin önemli ama eksik yönlerini konuşalım evimizden çıktığımız zaman kaldırım güvenliğinin olmadığını hepimiz görmekteyiz. Uygunsuz araç parkları, ağaçlar, panolar, esnaf işgaliyeleri, kahvehaneler bunların en basit örneğidir belediyenin bugüne kadar yapmadığı çalışmalardan ötürü hayatımız zorluk içinde geçmektedir. İnsanlar kendi kendine düşünüp muhasebe etmez mi? Bugün onlara yarın bana, herkesin aktif yaşamda kazalar ile hastalıklar ile engelli olunabileceği ortadayken bu duyarsızlık neyin nesi? Covit-19 döneminde hastalıklar ile engelli olan vatandaşlarımız unutulmamalıdır. Binaların erişime uygun olmaması, imar planlarının hiç sayılması, denetimlerin yetersizliği ve duyarsız yaklaşımlar hayatlarımızı olumsuz etkilemektedir." ifadelerini kaydetti. 

"ENGELLİLER GÜNÜNDE YANINIZDAYIZ DİYEN YETKİLİLERİ YANIMIZDA HİSSEDEMEDİK"

Korkutata yetkililere empati çağrısında bulunarak, "Erişebilirlik yalnız kaldırımlarda değil hayatım tüm kesiminde yer almaktadır kısa örnekler verecek olursak, polis evinin önündeki istinat duvarının içe alınmaması, kaldırımın yok edilmesi elbette ki kabul edilemez. Beşyol balıkçılar mevkii ve maden sokak başta olmak üzere şehrimizin birçok alanı yaşam standartlarının dışındadır. Buradan yöneticilere seslenmek istiyorum; bizi anlamak istiyor musunuz? Öyleyse gelin gözlerinizi kapatarak empati yapalım, bizim aşamadığımız yolları siz nasıl açacaksınız? Kıymetli yöneticilerimiz çok değerli Bingöl halkı bize bu kentin sorununu çözebilecek güçte ve ehliyete sahibiz. Yeter ki sizler azıcık duyarlı olup bizleri dikkate alın. Engelliler gününde yanımızda olduğunu söyleyen belediye başkanı ve yerel yöneticiler olmak üzere kamu yöneticileri nedense varlığınızı hissedemedik. Bu söylemlerimiz sizi rahatsız ediyor biliyoruz ama siz bir gün biz her gün rahatsız oluyoruz. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; kul hakkı bugüne kalır ama yarına kalmaz siz yöneticiler sizin kadar kör, bizler kadar sağar olamazsınız, eğer böyle iseniz kalbinizi yoklamanız gerek. Evet, büyük bir üzüntüyle bu düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Rahatsız olduğunuzu biliyorum çünkü biz de çok rahatsız oluyoruz, hem de hayatın her anında sizler yatağınızda uyurken bizler gelecek ve yaşam kaygısıyla yaşamaya devam ediyoruz. Oysa ki devletimizin sunmuş olduğu yaşam koşulları işlendiği zaman birçok sorun ortadan kalkacaktı. Kanunda her şey geniş kapsamlı bir şekilde yer almakta iken yerel yönetimler tarafından bizlere verilen bu ağır yük kaldırılmaz aşamaya geldi. Sayın belediye başkanı Erdal Arıkan göreve geldiği süreçten itibaren engelliler için yaptığı çalışmaları açıklasın büyük bir heyecanla bekliyoruz." dedi. HABER MERKEZİ

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum