Advert
as

BİNGÖL BALI İÇİN “AB COĞRAFİ İŞARET” TOPLANTISI YAPILDI

BİNGÖL BALI İÇİN “AB COĞRAFİ İŞARET” TOPLANTISI YAPILDI

“Bingöl Balının Ulusal ve AB Coğrafi İşaret” toplantısı paydaş kurumlar olan Bingöl Belediyesi, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliğinin katkılarıyla yapıldı.

Bingöl Üniversitesi Senato Salonunda “Bingöl Balının Ulusal ve AB Coğrafi İşaret” toplantısı gerçekleşti.

Toplantıya Bingöl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kadir Çintay, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Naim Balon, Öğretim Görevlisi Nevzat Çağlayan ve birçok kişi katıldı.

''SÜRECE KATKI SUNAN VE EMEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM''

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl balının coğrafi işaret alma sürecinde yapılan çalışmaların detaylarından bahsederek, ''Biz sadece bir bölgeye ve bir bitkiye göre coğrafi işaret almadık. Tüm Bingöl'ü içine alan bir çalışma oldu. Bu kapsamda 2018 yılından itibaren Bingöl merkez ve 7 ilçesinde 50’ye yakın bölgeden ve 108 noktadan 3 yıl boyunca elde edilen balların analizleri, ‘Üniversitemiz Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarları’ ile ‘Arı ve Doğal Ürünler Ar-Ge ve Ür-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarlarında’ gerçekleştirildi. Projelerde gerçekleştirilen analizler sonucu elde edilen verilerin değerlendirilmesinin ardından hazırlanan ‘Bingöl Balı Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası 2020 yılının aralık ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna sunuldu. Türk Patent ve Marka Kurumu ve ilgili diğer kurum uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda gerekli düzenlemelerin ardından ‘127 Sayılı Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayıma çıkan başvuru, 7 Ekim 2022 tarihi itibariyle tescil edilerek bize takdim edildi. Şimdi Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRK PATENT) aracılığı ile aralarında Bingöl balının da bulunduğu 10 ulusal coğrafi işaretli ürün için Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna 5 Ocak 2023 tarihinde tescil başvurusunda bulundu. Bingöl balı, AB nezdindeki başvuru sürecinin de tamamlanmasıyla, Türkiye’nin uluslararası tescillenmiş ilk balı olacak ve uluslararası tanınırlığına ciddi bir katkı yapacak. Bu toplantının asıl amacı Bingöl balının tescil süreci sonrasında, kurulacak olan denetleme komisyonuna üye verecek 5 paydaşın yetkililerinin bir araya gelerek oluşturulacak komisyon ve sonrasındaki denetimlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi hakkında istişarelerde bulunmaktır. Bu vesileyle sürece katkı sunan ve emek veren herkese teşekkür ediyorum.’’ dedi.

''COĞRAFİ İŞARET, BİNGÖL ÜNİVERSİTESİNİN ÇABASININ BİR SONUCUDUR''

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Erdal Arıkan, ''Bingöl balının 81 il içinde coğrafi işaret alan ve AB Coğrafi İşaret Başvurusu yapılan tek bal olması hem gurur verici hem de üniversitemizin pilot üniversite olmasının bir çıktısıdır. Bingöl balı ile ilgili yapılan çalışmalar için üniversitemize teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret ve şu anda da uluslararası alanda balımızın tescili yapılıyorsa bu Bingöl Üniversitesinin çabasının bir sonucudur. Belediye olarak her aşamada destek olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Sayın Rektör hocamıza ve ekibine, sanayi ve ticaret odamıza, il tarım ve orman müdürlüğümüze, arıcılar birliği ile arıcılarımıza ve katkı sunanlara teşekkür ediyorum'' dedi.

 Toplantıya katılmaktan memnun olduğunu ifade eden Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kadir Çintay ''BİNTSO olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya ve destek olmaya hazırız. Ayrıca Arıcılar Birliğine bünyemizde bir ofis hazırladık. Onların ihtiyaçlarını gidermeye ve katkı sunmaya devam edeceğiz. Sayın Rektörümüze ev sahipliği için teşekkür ediyor ve toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum'' dedi.

 Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Bahadır yaptığı konuşmada ''İlimizde sayısı 4 olan coğrafi işaretli ürün sayısının daha da çoğalması için çaba harcıyoruz. Çünkü coğrafi işaretli ürünlerin pazarlaması ve fiyat istikrarı daha iyi olmakta. Örneğin Yedisu Horoz Fasulyesi Coğrafi İşaret öncesi ekim alanı 60 bin m² iken bu yıl 600 bin m² ve gelecek yıl ise 2 milyon m² ekim planlanıyor. Çünkü bu ürünleri vatandaş hasat sonrası üreticiden direk alıyor. Şu anda 164 bin kayıtlı kovanımız ve yıllık ortalama 2100 ton bal üretimimiz mevcut. Bu çalışmaların daha ileri seviyeye çıkacağına inanıyorum. Sayın Rektör hocamıza, belediye başkanımıza ve emek veren herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

 Toplantıda söz alan Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Naim Balon, 'Birlik olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Arıcılarımızla birlikte ilimizin her bölgesinden elde ettiğimiz ürünlerin üst kalitede olmasına gayret ediyoruz. Balımızın coğrafi işaret alması ve Avrupa Birliği tarafından da tanınacak olmasının heyecanını yaşıyoruz. Üniversitemize, belediyemize ve bize destek olan tüm kesimlere teşekkür ediyoruz'' diyerek sözlerini tamamladı.

Toplantı dilek ve temennilerle sona erdi

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum