Advert
as

REKTÖR ÇAPAK, BASINLA BİR ARAYA GELEREK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 REKTÖR ÇAPAK, BASINLA BİR ARAYA GELEREK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Üniversitesinin “2022-2023 Akademik Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda ulusal ve yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Rektör Çapak, üniversitenin Bingöl'ün bir kurumu olduğunu belirterek, Bingöl halkının hep birlikte üniversiteye sahip çıkması gerektiğini söyledi.

 Çapak, basınla bir araya gelmeyi çok anlamlı bulduklarına da vurgu yaparak, basının kamuoyunu bilgilendirme konusunda bir köprü görevi gördüğüne dikkat çekti.

 "İlimizin hep birlikte öğrencileri sahiplenmesi gerekir"

 Bugün gelinen noktada Bingöl Üniversitesi'nin öğrenci sayısının 17 bine yaklaştığını söyleyen Rektör Çapak, "Bu sayı, ilimiz için hatırı sayılır bir rakam. Önemli olan öğrencilerimizin nitelikli olarak yetişmesidir. 30 farklı ülkeden 600'e yakın yabancı uyruklu öğrencimiz var. Hedefimiz, yabancı öğrenci sayımızı tüm öğrenci sayımızın yüzde 10'una çıkarmak. Birçok alanda faaliyetlerimiz devam ediyor. Üniversiteler arasında çok iyi bir sıralamaya sahibiz. Yayın ve atıf sayımız çok iyi. Üniversitemiz, tüm şehrin üniversitesidir ve şehrin topyekûn olarak sahiplenmesi gereken değerli bir kurumdur." dedi.

 "Bölgesel kalkınma alanında çok güzel çalışmalarımız var"

 Bingöl Üniversitesi'nin 2016 yılının ekim ayından itibaren "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma Alanı"nda pilot üniversite seçildiğine dikkat çeken Çapak, bu alanda güzel çalışmaların olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:

 "Arıcılıkla ilgili Türkiye'de olmayan sadece Bingöl Üniversitesi'nde olan bir alt yapı var. Arı kompleksi çalışmalarımız devam ediyor, ikinci bir binamızı da yapıyoruz. Bu alan, arıcılıkla ilgili laboratuvarlara ek olarak atölyelerin olduğu bir alan. Bal ormanı ve bal merası ile ilgili çok güzel alanlar oluşturuluyor. Bingöl Balı'nın 'coğrafi işaret' alma sürecinde Bingöl'ün farklı 108 noktasına 4 yıl boyunca arı kovanı bıraktık. Bu basit bir şey değil ve her ilçeden her bölgeden numuneler alındı. Dolayısıyla Bingöl Balı'nın coğrafi işareti herhangi bir bitkinin işaret belgesi değil, herhangi bir köyün işaret belgesi değil herhangi bir ilçenin işareti değil tüm Bingöl coğrafyasının bütün florasının aslında bir işaret belgesi. Onun için çok kıymetlidir."

 "Yerel arı tespitimiz ile arıcı göçünü durdurmayı hedefliyoruz"

 Rektör Çapak yerel arı konusunda ise, "Yerel arı noktasında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Yerel arı bir bölgede yaşam koşullarına uyumlu olan arıdır. Böylelikle her mevsime uyum sağlayacak yerel arı konusunda çalışmalarımız güzel ilerliyor, hedefimizde arıcıların farklı iklimlere göçünü durdurmak, maliyeti düşürüp kaliteyi yükseltmektir." ifadelerini kullandı.

 "Coğrafi İşaret sürecinin denetleme süreçleri 3 farklı dönemde olacak"

 Bingöl Balı'nın coğrafi işaret sürecinin üç farklı dönemde denetleme sürecine gireceğini belirten Çapak, "Bu denetleme süreçlerinde de Ticaret ve Sanayi Odası, Bingöl Belediye Başkanlığı, Bingöl İli Arıcılar Birliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Üniversite var. Bir komisyon kuruluyor ve bu komisyon da coğrafi işaret belgesi ile balını piyasada satmak isteyen arıcıların ballarını denetleyecek. Avrupa birliği coğrafi işaret belgesi sürecinde ise yetkililer Bingöl'e gelerek arıcılarımızı ziyaret edecek. Arıcılarımızın ballarından gerekirse numune alacak. Ondan sonra süreç yürüyecek. Türkiye'deki bütün ballar arasında Bingöl Balı'nın, Sanayi Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği'ne taşınması şehrin tanıtımı açısında önemli bir şey. Bir de biliyorsunuz Bingöl'ün yerel arıları tespit edildi. Biz sürekli arıları taşıyoruz ve bu maliyet açısından ciddi bir sorun. Bingöl'ün coğrafyasına uygun yerel arı tespit edildi ve bu alanda projelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki zamanlarda bunlardan elde edilecek bilgilerle belki de arılarımızı başka bir yere taşımaya gerek kalmayacak. Şunu da belirtmek isterim ki, üniversitemiz sadece bir arıcılık üniversitesi değildir." şeklinde konuştu.

 "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültemiz kuruldu"

 Bölgenin ilk, ülkenin dördüncü fakültesi olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi'ni kurduklarını belirten Çapak, Bingöl'deki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin bu fakülteye devri için çalışmalara başladıklarını, fakültenin açılması ile birlikte komşu illere ve komşu şehirlere hizmet edeceklerini de söyledi.

 "Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi 2024 yılında bitecek"

 Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin 2024 yılının Mart Ayı'nda biteceğini belirten Çapak, bu hastanenin aynı anda 102 kişinin tedavi olabileceği 15 bin metrekarelik bir alana sahip olacağına dikkat çekti.

 Çapak, 500 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi'nin bitirilmesi ile birlikte söz konusu hastanenin bir araştırma hastanesi olması ile ilgili olarak da çalışmalara başladıklarını ifade etti.

 "Genç Yüksekokulu'nda Maden Teknikerliği bölümü açılacak"

 Rektör Çapak, "Genç'te bulunan demir rezervine dair yapılacak proje kapsamında bölgeye yakınlığından ötürü kalifiye çalışan yetiştirme adına Genç ilçemizde bulunan Yüksekokulda Maden Teknikerliği bölümü açmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

 "Üniversitemizin logosu değişti"

 Bingöl Üniversitesinin logosunun değiştiğini söyleyen Rektör Çapak, "Bunun için 100'den fazla çalışma yapıldı. Yeni logomuz senato kararıyla değiştirildi. Bundan sonra kurumsal kimlik açsından tüm birimlerimiz tek logo kullanacak." ifadelerini kullandı.

Yorum yapın

Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz *

0 Yorum